Možná jste minulou sobotu na České televizi obdivovali, jak se s hornochodským, tedy skromnější variantou chodského merhovaného koláče, popasovali amatérští cukráři ve 3. díle soutěže Peče celá země.
Fotogalerie zdobení a pečení chodských koláčů |
Zvládli byste takový koláč připravit se vším všudy za hodinu a tři čtvrtě jako oni? A to mezi nimi byli i tací, kteří chodský koláč v životě neviděli ani neochutnali, takže zústali odkázáni čistě na recept (ten najdete níže a můžete ho také vyzkoušet), pracovní postup a nákres, který dostali k dispozici.
Pro vás ovšem máme i názorné video, jak takový chodský koláč pěkně krok za krokem tvoří Dita P., která si tyto lahodné zdobené koláče napekla na vlastní svatbu. A ve videu se dělí o cenné praktické rady.
13. prosince 2013 |
Recept na chodský koláč podle cukráře Josefa Maršálka
Ingredience potřebné na kynuté těsto:
- 3 žloutky
- 50 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky
- 40 g másla
- 20 g droždí
- 150 ml mléka
- 5 g soli
- špetka muškátového oříšku
- nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu
Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbývající ingredience, poté vypracujte pomocí vařečky hladké a nelepivé těsto a nechte ho přikryté v pokojové teplotě asi hodinu kynout.
Hornochodský koláč soutěžící Petry (na snímku vlevo a uprostřed) se zdál porotcům tak krásně merhovaný, jako by ho maloval Lada. Navíc byl i nejlépe upečený a nejchutnější, takže tuto technickou výzvu paní Petra jednoznačně vyhrála.
Na tvarohovou náplň si připravte:
- 200 g tvarohu
- 40 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 5 g vanilkového pudinku
- kůra z jednoho malého citronu
Všechny suroviny jednoduše smíchejte do hladké jemné hmoty.
Na makovou náplň potřebujete:
- 200 g mletého máku
- 20 g cukru krupice
- 30 g medu
- 150 ml mléka
Mák svařte v mléce s ostatními ingrediencemi do polotuhé hmoty, nechte vychladnout a máte ho připravený na zdobení.
Na povidlovou náplň:
- 2 g skořice
- 150 g švestkových povidel
- 20 g rumu
- (strouhaný perník)
Povidla jen dochuťte rumem a skořicí, pouze v případě potřeby je lze zahustit strouhaným perníkem.
Na dokončení koláče si připravte:
- 100 g másla
- 20 g rum
- 1 vejce
- krájené mandle
- hrozinky
- směs moučkového a vanilkového cukru
Z vykynutého těsta vytvarujte kolo o průměru 30 cm, jehož okraj potřete rozšlehaným vajíčkem.
Připravené náplně vložte do zdobících sáčků, na tvarohovou náplň použijte řezanou trubičku. Těsto zdobte ornamentně všemi náplněmi, až je koláč zaplněn. Tvarohovou náplň ozdobíme hrozinkami, povidlovou krájenými mandlemi.
Po nazdobení koláč nechte asi 30 minut vykynout, pak ho pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut. Mezitím si rozpusťte máslo, přidejte k němu rum a touto směsí pokapejte ještě horký koláč. Nakonec jej posypte směsí moučkového a vanilkového cukru a můžete podávat.