Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Retro dort s ovocem a želé je sladkou vzpomínkou na mléčné bary

  0:02
Mléčné bary byl fenomén sedmdesátých a osmdesátých let, kde se spolu snesly šunkové chlebíčky, smaženky i pohár s jahodami a se šlehačkou či dort s ovocem a želé. Vděčné retro oslovilo i porotce soutěže Peče celá země, takže minulou sobotu si soutěžící zařádili mimo jiné právě nad dortem s ovocným želé.

Jakkoliv je to klasika – piškot, krém, želé – práce s roztřesenou, jakoby živou hmotou želé nebývá úplně jednoduchá. Existuje totiž milion věcí, které lze podcenit a při přípravě nezvládnout: správný poměr tekutiny a želatiny, ochucení, čirost, barevnost, zchlazení, ztuhnutí, protečení a podobně.

Retro ovocné dorty s želé

Soutěžící bojovali srdnatě. A po dvou hodinách nabídli porotě jak dorty modernizované – tedy s krémem s použitím mascarpone, které jsme v osmdesátkách opravdu neznali, tak klasiku, tedy máslový krém s pudinkem. Ten porota složená ze dvou profesionálních cukrářů – Mirky van Gils Slavíkové a Josefa Maršálka – obzvlášť ocenila.

Nejvíc ovšem porotu dostal dort, který efektně kombinoval červenou barvu malin a zelených pistácií, stejně jako jejich chuť. A krásně se rosolovitě třásl, přitom držel pohromadě a želé při skousnutí křupalo. Vytvořila ho pečlivá paní Petra s bohatými zkušenostmi s pečením, recept na něj najdete níže.  

„Pistáciový dort je efektní barvou i chutí, doplnila jsem ho o želé blok z malin. Krém je lehký, z tvarohu a sýra mascarpone. Nahoře maliny v průzračném želé,” uvedla o něm lakonicky jeho šikovná autorka. 

Recept na pistáciový želé dort s malinami

Na pistáciový korpus potřebujete:

  • 4 vejce
  • 180 g cukru moučka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 170 g hladké mouky
  • 3 lžíce vroucí vody
  • 3 lžíce pistáciové pasty, eventuálně kapku zelené potravinářské barvy

Nejprve si připravte korpus do trouby. Během šlehání krému si pak připravte i želé blok, který dejte ztuhnout do mrazáku.

Troubu si předehřejte na 170 °C. Do mísy si odvažte a smíchejte mouku s práškem do pečiva a v robotu začněte šlehat celá vejce cca 6 minut. Potom přidejte cukr a šlehejte ještě dalších 7 minut. Přidejte vroucí vodu, vypněte robot a přidejte pistáciovou pastu a mouku (případně pár kapek barviva). Pečte cca 40 minut v kulaté formě o průměru 20 cm.

Takto pistáciový dort s malinami vznikal...
Želé se musí na dort s ovocem nalít ve správnou chvíli a musíte mu nastavit...
Správné želé se má podle porotců klepat, ovšem zůstat pevné.
Rozkrojený pistáciový dort prozrazuje, že plátek malinového želé je vložený i...

Momentky z přípravy dortu, jehož autorka by se nenechala zahanbit ani zkušenou profesionální cukrářkou.

Na želé blok si připravte:

  • 300 g pyré z malin
  • cca 50 g cukru krupice
  • 4 plátky želatiny

Na želé blok vložený uvnitř dortu (viz foto rozkrojeného dortu) si propasírujte maliny (cca 300 g pyré), namočte plátky želatiny do studené vody, pyré s cukrem nahřejte, přidejte vyždímanou želatinu a smíchejte do rozpuštění. Nakonec nalijte do menší formy nebo ráfku vyloženého potravinovou fólií a dejte ztuhnout do mrazáku (cca na 15 minut).

Ingredience na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g práškového cukru

Všechny surovin na krém dejte do šlehače a promíchejte je na hladký krém.

Korpus podélně rozřízněte, pláty natřete krémem a položte mezi ně i zatuhlý želé blok. Sáčkem s cukrářskou hladkou špičkou nastříkáme mantinely a ještě lehce zatřeme i nahoře. Přiklopte, celý dort obmažte zbytkem krému, nahoře poklaďte ovocem a dejte vychladit. 

Při přípravě želé postupujte podle konkrétního návodu na sáčku. Kromě vlastního želé potřebujete ještě čerstvé velké maliny, na jeho dochucení pak cukr krupici a citron. Z fólie si před nalitím želé na ovoce vyrobte mantinel, pak dort zalijte připravenou želatinou a celý výrobek dejte opět ztuhnout. Nakonec sundáme mantinel, trochu uhlaďte krém a dort dozdobte loupanými nasekanými pistáciemi. 

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...