Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je například hromadné šití roušek nebo pečení domácích housek a chleba.
Až vložíte plech do trouby, stříkněte dovnitř zhruba decilitr vody a rychle...

Až vložíte plech do trouby, stříkněte dovnitř zhruba decilitr vody a rychle zavřete dvířka. Po deseti minutách ztlumte troubu zhruba na 150 °C a dopékejte asi půl hodiny. | foto: Marek Burza

„Vidím to třeba na svém facebooku u videí s pečením, v podstatě celý den nedělám nic jiného, než odpovídám na dotazy,“ říká Martin Kuciel alias pan Cuketka, který je jedním ze spolutvůrců webu PečemPecen, který se stal jakýmsi chrámem pro pro sdílení chlebového kvásku mezi lidmi. 

Navíc je hlasatelem myšlenky, že kvalitní kvasový chléb lze upéct i doma, a nemusejí se kupovat průmyslové náhražky zvané konzumní chléb (nebo podobně).

O založení webu jsme psali zde už před lety, dodnes funguje, a zhruba před dvěma roky doznal jen lehkého designového omlazení. Důležité je, že funguje i jako rozcestník, který vás dovede nejen k nákupu kvasu samotného, ale i k základním receptům na upečení chleba i radám, jak se starat o kvas, který není třeba vyvádět opakovaně, ale může žít po léta (jak se o něj starat, najdete zde).

Základem je kvásek

Pokud podle kváskové mapy nemáte žádný poblíž k odebrání od někoho z dobrovolníků, nemusíte smutnit. S trochou štěstí ho zvládnete vyvést i vlastními silami z žitné mouky, použít lze však i pšeničnou. 

Do vyšší nádoby s víkem (třeba čtyřlitrové zavařovačky) dáte jednu sklenici (dvě deci) žitné mouky a zalijete sklenicí a půl vlažné vody. Rozmícháte, přiklopíte víčkem nebo zakryjete mikrotenem a necháte při pokojové teplotě stát. 

Další den přidáte druhou sklenici žitné mouky a znovu sklenici vlažné vody. Třetí den opět sklenici žitné mouky, ale už jen půl sklenice vody. Totéž čtvrtý den. 

Přidané suroviny vždy zamíchejte. Nádoba musí být přikryta (vůně kvasící hmoty přiláká octové mušky). Pátý den by měl být kvásek připraven pro použití. Bude řidší konzistence, zkypřený bublinkami oxidu uhličitého, jemně nakyslé vůně připomínající chlebové těsto.

Posílejte recepty a fotografie, jak pečete

Hlavně si jednotlivé fáze hlídejte. Když jsme podobně experimentovali, podařilo se nám „vydělat si“, když jsme hledali teplé místo a sklenici jsme uložili na internetový modem. Jak to dopadlo, si můžete přečíst tady. Ale v domě nebo bytě, kde v těchto dnech nejspíš stále někdo je, máme šanci kvásek uhlídat.

Žitný kvásek si můžeme uchovat tak, že si vždycky třeba dvě lžičky schováme do lednice v malé skleničce, kde vydrží živý týden až dva. Se zbytkem můžeme nakládat podle potřeby. 

Už můžeme péct chleba

Kvasový chleba potřebuje trošku více času než ten z obyčejného droždí. Ne že by byl pracný, ale potřebuje trochu plánování. Ideální je začít v podvečer dne, kdy se chystáte péct.

Do hnětací mísy robota dejte asi dvě kávové lžička kvásku, přisypejte 140 gramů chlebové žitné mouky, nalijte zhruba 140 mililitrů vody a promíchejte. Zakryjte fólií a nechejte do rána uležet.

Pokud jste ve fázi, kdy pečete už po několikáté, odeberte pár lžiček kvásku pro příště. Nyní se můžete pustit do vlastního těsta. Přidejte kmín, sůl a nalijte vlažnou vodu. Původní recept počítá zhruba s 150 ml vody a 150 g pšeničné mouky. 

Tak však vznikne jen malý půlkilový bochníček. Poměry si můžete upravit podle svého uvážení a velikosti požadovaného bochníku. Jen je potřeba mít na paměti, že každá mouka se chová trochu jinak, takže experimentování se nevyhnete, takže možná raději začněte malým bochníkem. A začnete míchat a postupně přisypávat mouku.

Těsto má při míchání ideální konzistenci v okamžiku, kdy se začne odlepovat od stěn, na dně klidně ještě může držet. Kdybyste přidávali mouku ještě dál (těsto by drželo už jen na háku robota), bylo by už zbytečně příliš tuhé. Pořád by mělo být krásně vláčné a nadýchané, i když ne tekoucí. 

Když budete mít těsto hotové, opět ho přikryjte, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho můžete „vykulit“ do vymoučené ošatky a nechat dále kynout asi dvě hodiny. 

Až zvětší svůj objem tak, že pomalu „vylézá“ z ošatky, zapněte troubu na nejvyšší teplotu. Až bude trouba rozpálená, vystříkejte ji vodou – třeba pomocí  zahradnického rozprašovače na květiny, aby se vnitřní prostor zvlhčil. A zároveň opatrně chleba přendejte na plech s pečicím papírem a vložte do střední polohy trouby.

Problém je v tom, že každá domácí trouba peče trochu jinak, každopádně zkuste troubu po deseti minutách ztlumit a půl hodiny péct zhruba na 150 °C. Jenže je třeba zohlednit i velikost bochníku, abyste se stali mistrem pekařem, budete se muset stát členem pekařské komunity a pěkných pár bochníků zkazit, než se s nimi pochlubíte na sociálních sítích.

Jen počítejte s tím, že čím víc žitné nebo celozrnné mouky, tím se s těstem hůře pracuje a kyne pomaleji, takže to chce neztrácet nervy a prostě si trochu počkat.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...