Příklad podobného receptu nám poslal šéfkuchař Petr Svoreň jako tip pro kuchařské začátečníky. „Nic snazšího už si neumím představit,“ říká. Podle něj takovýto recept zvládne každý teenager. Ostatně bude se mu hodit i v budoucnosti, až se jednou přestěhuje na internát nebo kolej.
Na dvě porce budete potřebovat:
150 g rajčat, dva stroužky česneku, 50 g šalotky nebo cibule, bazalku, sůl, pepř a 220 g těstovin, olivový olej.
Postup:
Na oleji orestujete šalotku, česnek, přidáte nakrájená rajčata. Podusíte a dochutíte. Mezitím těstoviny uvaříte v osolené vodě al dente, tedy na skus. Postupujte podle návodu, u čerstvých to bývá 2–3 minuty, u sušených kolem osmi minut.
Uvařené těstoviny se přidají do směsi a vše lehce necháte probublat. Nakonec vmícháte olivový olej a doladíte parmazánem a bazalkou.
Lásku k italským těstovinám vyznává i kuchař Riccardo Lucque. Přišel do Prahy zhruba před dvaceti lety s plánem otevřít si vlastní italskou restauraci.
Tvrdí, že v italské kuchyni jde o jednoduchost. Jeho recept na špagety s rajčaty počítá se čtyřmi porcemi.
Spaghetti al pomodoro podle Riccarda Lucque
Suroviny na 4 porce: 400 g špaget, 500 g rajčatové omáčky, 1 hrst lístků bazalky, strouhaný parmazán k podávání, sůl a čerstvě mletý bílý pepř.
Suroviny na rajčatovou omáčku: 1 kg soudkových rajčat (ideálně San Marzano), 1 stroužek česneku, 1 šalotka, 50 ml panenského olivového oleje, špetka krupicového cukru, sůl, čerstvě mletý pepř.
Chuť rajčatové omáčky dělají zralá rajčata. V létě použijte domácí, na slunci vyzrálá rajčata, která jsou přirozeně sladká a šťavnatá. Mimo sezonu je plnohodnotně zastoupí konzervovaná. Rajčata omyjte a nakrájejte (i se slupkou) na větší kousky. Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Takto radí, jak na spaghetti al pomodoro Zdeněk Pohlreich.
20. dubna 2010 |
Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte česnek a šalotku a opékejte je dozlatova. Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste na středním stupni zhruba 10 minut, až rajčata změknou a pustí šťávu.
Pokud se rajčata připékají, podlijte je zlehka vodou. Jakmile se začnou vařit, přelijte je do mixéru typu blender a rozmixujte dohladka. Propasírujte je zpět do hrnce, abyste odstranili semínka a slupky, a krátce povařte do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a osolte ji (1 lžíce soli na 3 l vody). Vsypte špagety a uvařte je podle návodu na obalu na skus. Slijte je, promíchejte s horkou rajčatovou omáčkou a ozdobte lístky bazalky. Posypte parmazánem, osolte, opepřete a můžete podávat.
Riccardo k tomuto receptu radí použít opravdu čerstvá a voňavá rajčata, a hlavně kvalitní těstoviny, do těch je třeba investovat. Poznáte je podle toho, že mají hrubší povrch. Také doporučuje uvařit je opravdu al dente, což často znamená vařit je o minutu méně, než je psáno na obalu.
Kombinace špaget i s ovčím sýrem:
25. října 2014 |