Tvaroh je mléčný výrobek, takže je jasné, co je základní surovinou. Podstatné je však to, že mléko nesmí být trvanlivé, ale čerstvé, jen pasterizované. Základem výroby je takzvaná fermentace, jenže u trvanlivě ošetřeného mléka k ní nedojde, to jen zhořkne.
Tvaroh vyrobíte nejen z kravského, ale i kozího nebo ovčího mléka. Na druhou stranu – když budete mít mléko od farmáře, pro jistotu ho zahřejte na 80 °C, aby došlo k pasterizaci. Přece jen na bakterie z čerstvého mléka „přímo od vemene“ nejsou naše těla už zvyklá. Proto ta pasterizace, která bakterie spolehlivě zabije.
Tvaroh z mléka
Co potřebujete: 2 litry mléka (z takového množství zvládnete vyrobit asi 400 gramů tvarohu).
Jak postupovat: Po dobu 1 až 3 dnů nechte mléko na teplém místě. Mělo by zkysnout. Nemusíte ho ani míchat.
To, že už je dostatečně kyselé, poznáte podle jeho konzistence, která by měla připomínat husté želé a kolem by se měla tvořit syrovátka.
Zkyslé mléko přelijte do hrnce a ohřejte ho na slabém ohni. Občas ho promíchejte.
Za 10 až 15 minut se v hrnci začne tvořit tvaroh. Odstavte ho z tepla a nechte na plotně ještě dalších 10 až 15 minut. Pak tvaroh dejte do cedníku a nechte stéct syrovátku.