Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit přímo do Libanonu, rychlá občerstvení v jejím stylu najdete ve všech metropolích.

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem. | foto: Profimedia.cz

V libanonské kuchyni najdete koření typické pro asijské oblasti, nesmí chybět zejména koriandr a kurkuma. Běžně dnes můžete přímo koupit směsi koření, například Zaatar, kde najdete i sezam, tymián, citronovou sůl a kmín.

Běžnou součástí kuchyně je hummus, což je pasta nejen z vařené cizrny a sezamového tahini. Masitá jídla tu také nechybějí, ale vzhledem k tomu, že vepřové je tu koránem zakázané, většinou se využívá skopové ve všech úpravách.

Libanonské koření můžete využít kdykoliv

Protože si v našich končinách nemusíme dělat starosti s podobnými zákazy, klidně můžeme použít jakoukoliv surovinu.

Nejrychlejší a nejsnazší pro grilování je jednoznačně kuřecí maso. Když se použijí správné ingredience, dostanete kus Libanonu i na vlastní zahradě. Ale klidně vyzkoušejte i vepřové

Suroviny pro 4 osoby: 800 g kuřecích prsou, 50 g protlaku, šťáva z jednoho citronu, lžíce vinného octa, čajová lžička mletého koriandru, čajová lžička mletého kardamomu, čajová lžička sladké papriky, najemno nakrájený stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a bílý pepř

Tip

Maso stačí marinovat půl hodiny, ale pro výraznější chuť je lepší nechat v marinádě déle. Ne však výrazně déle než 2 hodiny. Kyselost marinády by už moc narušila strukturu masa.

Postup: Maso nakrájejte rovnoměrně na kousky na gril, vložte do mísy. V misce smíchejte ostatní ingredience (až na olej), z nichž vznikne marináda.

Tu potom jemně vmíchejte do masa. Zakryjte fólií a nechejte 30 minut až dvě hodiny marinovat. Nakonec přimíchejte olivový olej a poté kousky napíchejte na špejle nebo grilovací jehly a dejte na rozpálený gril zhruba na 10 minut.

Ideální přílohou k libanonským grilovaným špízům je pita chléb, grilovaná rajčata a česneková majonéza.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Ztracený barbecue bůček se musí mezi prsty rozmáčknout. Jen se rozpadá

Bůček podávejte s chlebem, pivo neuškodí.

VIDEO Jeho přípravu by měl umět zvládnout každý grilovací nadšenec. V dnešním dílu grilovací akademie vám...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...