Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a omáčkou. Tentokrát kuchař zkombinoval hovězí svíčkovou s grilovanými houbami a bramborami přelitými houbovou omáčkou s příchutí bazalky.

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub | foto: Michal Húsek

Dnešní recept připravil šéfkuchař Michal Húsek z Hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně.

Suroviny na 4 porce: hovězí svíčková 1 kg, bazalka 30 g, houby – v našem případě hlíva královská a žampion 150 a 150 g, šalotka 25 g, česnek 10 g, tymián 10 g, bílé víno 50 ml, olej 30 ml, sůl a pepř, máslo 100 g, smetana 100 g, vývar 200 ml, brambory 500 g.

Postup: Hovězí svíčkovou očistíme a nakrájíme na porce. Maso necháme chvíli odležet, než ho dáme na gril.

Do masa vmasírujeme olivový olej. Poté osolíme a lehce opepříme. Takto připravené maso můžeme grilovat. 

Důležité pro maso je, že ihned po grilování ho nesmíme rozříznou. Maso potřebuje chvilku klidu – asi pět minut, aby se hezky rozleželo a krásně se v něm uvolnila šťáva. Doporučuje se klidně ho zabalit do alobalu, aby nevystydlo.

Variace hub: Hlívu i žampion nakrájíme na plátky, osolíme a můžeme ihned grilovat. Ořezy z hub, které zbudou, použijeme na šťávu – omáčku.

Na omáčku potřebujeme: šalotku, tymián, česnek, bílé víno, houby, smetanu, máslo a olej.

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny. Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Na oleji zarestujeme na malé kousky nakrájenou šalotku, česnek, tymián a houby. Poté zastříkneme bílým vínem, podlijeme vývarem, svaříme, přidáme smetanu a máslo. Dochutím solí a pepřem. Do takto připravené omáčky vložíme bazalku na vylouhování – důležité je ji vložit do teplé omáčky, aby se uvolnila její chuť.

Brambory si předvaříme v osolené vodě. Poté je vyndáme a nakrájíme na požadovanou velikost a tvar. Takto připravené brambory jen lehce potřeme olivovým olejem a můžeme je dát grilovat.

Na talíři pak už jen naaranžujeme maso přelité omáčkou a doplníme ogrilovanými brambory a houbami.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky

VIDEO Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...