U nás se pěstování rajčat hojněji rozšířilo až v 18. století, ale rajské jablíčko, kterém Češi původně říkali zlaté jablíčko, si rychle získalo obrovskou oblibu. Stalo se základem klasické české omáčky a patří k nejčastěji pěstovaným druhům zeleniny.
Kvalitní rajče je na první pohled svěží, na omak pevné, pružné a má sytou, většinou červenou barvu. Dejte pozor, aby nevypadalo scvrkle, nebylo nahnilé, plesnivé a jinak poškozené.
KVÍZ: Víte, zda jsou rajčata vhodná pro cukrovkáře, či jak nechat dozrát ta zelená? |
Nezapomeňte sledovat jeho původ. „Mnohá dovozová rajčata nelze považovat za čerstvá již proto, že za sebou mají tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde dozrávají teprve během cesty. To se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech, v neposlední řadě musíme myslet i na jejich uhlíkovou stopu,“ radí Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Rajčata pomáhají v prevenci civilizačních nemocí: přispívají k ochraně před kardiovaskulárními a nádorovými chorobami, diabetem i depresemi. Díky vysokému obsahu unikátního barviva lykopenu působí výrazně antioxidačně a „omlazují“.
Rajčata také detoxikují, posilují imunitu, zlepšují stav při zánětech močových cest, brání kornatění cév, upravují hladinu cholesterolu i krevního cukru, mají příznivý vliv na krevní tlak, svědčí kostem, ulevují od únavy, ale zároveň i od nespavosti. Jsou vhodná při redukčních dietách, a navíc ochlazují, což oceníte jak v letních parnech, tak při horečce.
A v neposlední řadě jsou bohatým zdrojem vitaminů B1, B2, B6, C, E a provitaminu A, vápníku, fosforu, železa, hořčíku, jódu, mědi, draslíku.
Využít můžete i nať, například nežádoucí výhonky, které získáte při „vyštipování“, a to k zevnímu použití: do koupele ke snížení tlaku nebo pro úlevu unaveným nohám.
Využití rajských plodů v kuchyni je obrovské. Od letních salátů, přes rajské polévky a omáčky, po kečupy či nejrůznější zeleninové čalamády. A třeba ke steaku jsou vynikající salát z pečených rajčátek podle Pohlreicha, jehož přípravu najdete ve videu na konci článku.
Recept na svačinový salát
Potřebujete: 500 g rajčat, 2 starší housky, 1 šalotku, 150 g čerstvého kozího sýra, hrst pažitky, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
Housky nakrájejte na kostky a opečte je. Do mísy dejte na větší kusy pokrájená rajčata, na proužky nakrájenou šalotku a ochuťte pepřem a solí. Zakápněte olivovým olejem, přidejte nasekanou pažitku, rozdrobený kozí sýr a krutony. lehce promíchejte a můžete podávat.
7. listopadu 2016 |