Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

  0:10
Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i bez pekárny, v obyčejné troubě. Chvíli to vezme, než si recept i pečení vychytáte, ale stojí to za to. Protože dobrý chleba se nepřejí a dá se sníst i suchý.

Ne náhodou Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC) vyhlásila světovým dnem chleba právě 16. říjen, tedy den, kdy byla v roce 1945 založena Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Jejím mottem se stalo „Nechť je chléb“ (lat. „Fiat panis“) a cílem boj proti hladu. 

Zkuste upéct chleba nebo alespoň chlebové placky

Dobrý chleba je opravdu k nezaplacení a není náhodou, že od letošního jara se na jeho pečení vrhá stále více lidí. Koneckonců, stačí k tomu mouka, voda a sůl; a aby nakynul, tak ještě kvásek nebo droždí. 

Na jaře jsme čtenáře iDNES.cz vyzvali, aby se o své zkušenosti s pečením domácího chleba podělili. Opravdu jste tak učinili a nabídli i své  vyzkoušené a osvědčené recepty. Což neztratilo na aktuálnosti. Pečení chleba je ideální způsob, jak si zajistit jednu ze základních potravin, která se dost dobře nedá skladovat, aniž by člověk musel denně někam běhat. 

Chleba podle receptů čtenářů iDNES.cz: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

A je překvapivé, kolik lidí se vrhá do pečení kváskového chleba. Příprava chleba z droždí je totiž jednodušší než neustálé opečovávání kvásku. Jenže pravdou také je, že kdo si zamiluje typickou vůni a chuť kváskového chleba, je ochoten tomu něco obětovat. Navíc je chléb zadělaný kvasem zdravější, stravitelnější a pro naše útroby je doslova pohlazením.

Pokud ovšem máte rádi chléb z bílé mouky a chcete si nejprve vyzkoušet upéct chléb zadělaný droždím, máme výborný tip na řemeslný chléb (třeba s bylinkami a medem), jak ho dělají ve Francii. A jak ho upekla šikovná amatérská kuchařka Anička, finalistka soutěže Peče celá země. Aniččin rodinný recept najdete v článku zde.

19. února 2020

Každodennímu přikrmování kvásku se lze vyhnout

Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že tajemstvím přípravy a pečení kvasového chleba se každý musí tak trochu protrpět sám za sebe a jen ti nejzarytější vydrží. Ovšem o to větší vám pak jeho pečení dělá radost. 

Sama peču kvasový chléb teprve od června, kdy jsem si z řemeslné pekárny přinesla spolu s chlebem i první kvásek. Tedy základ, z něhož peču dodnes, přestože jsem ho třeba i týden nechávala bez dozoru. V tom totiž umí geniálně poradit Maškrtnica, tedy Juliana Fischerová, smekám,  opravdu to funguje (kompletní návod najdete zde). Jak Maškrtnica pracuje s těstem, na to se můžete podívat na úvodním videu z archivu. 

Nějaký čas vezme, než člověk prostuduje všechny zaručené rady a tipy, kterými se to na internetu jenom hemží. Koneckonců dá se tu sehnat právě i kvásek, o který se většina amatérských pekařů ráda podělí a přidá i osvědčené rady. A hlavně povzbuzení, které je na počátku hodně potřeba.

Vraťte se k pečení domácího kváskového chleba

Že na něj budete mít dost času, to už jsme psali na jaře. Vzhledem k tomu, jak se zkracuje den, a k omezeným možnostem, jak trávit volný čas, to teď platí dvojnásob. Využijte toho a naučte se péci chleba, udělá vám to radost. Časem budete brát jako pozitivum, že jste ten čas smysluplně využili. Ve shrnujícícm článku najdete maximum praktických rad, jak na to.

Hlavně nedovolte prvním nezdarům, aby ve vás zabily odhodlání péci si vlastní chleba. Těmi si procházejí i profíci. Vychytat musíte nejen kynutí kvásku, ale i výběr mouky (já třeba peču z 50 % z žitné mouky, přidávám nejčastěji špaldovou či pohankovou, případně hladkou bílou) a teplotu a dobu pečení. Zjistíte také, že není mouka jako mouka, ale to už je to nejmenší.

Každopádně za nejcennější radu, kterou jsem na internetu našla, považuji tu od Maškrtnice, jak kvásek uchovávat, aniž bych musela péci každý den nebo pravidelně přikrmovat. Jakkoliv je to dneska už doslova člen rodiny. 

Celý fígl spočívá v tom, že z kvasu vždy odeberu polévkovou lžíci (cca 50 až 70 g), uzavřu do čisté skleničky nebo plastové krabičky a uložím do chladu lednice. A když ho chci oživit, nakrmím ho žitnou moukou a vodou (1:1) v takovém množství, kolik kvasu budu potřebovat na pečení. Jde to. 

Vyzkoušet můžete i chlebové placky podle Zdeňka Pohlreicha:

8. dubna 2016

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...