Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

  10:56
Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí připravit i jiná jídla než toust, případně objednat něco k zakousnutí ve fastfoodu. František překvapil nejen vyzrálým menu, ale i přístupem ke svým hostům.

Je pochopitelné, že bez jistého klopýtnutí se to neobešlo. A není se co divit – ve vypjaté atmosféře televizního natáčení se chybička může vloudit. A to ho stálo vítězství a musel se sklonit před staršími soupeři, kteří mají své odvařeno za spoustu let domácího kuchtění. Možná také „dojel“ na to, že zvolil pokrmy delší a komplikovanější na úpravu, což ve chvílích napětí může rozhodit psychiku.

František je studentem víceletého gymnázia. Žije s matkou a mladší sestrou v jedné domácnosti. Doma jim dělají společnost dva malí pejsci.

Do pořadu se přihlásil sám, aby vyzkoušel něco nového. Pokud by vyhrál, tak by rád s mámou letěl někam na dovolenou, spojil by tak oba své koníčky – letectví a cestování. Dále by zaplatil prarodičům lázně a za zbytek by si koupil nějaké drobnosti pro sebe. 

Během svého dne má jen jediné zaškobrtnutí, kdy se mu nedaří vše přesně podle plánu. Ale i to mu jeho spolustolovníci odpustí, protože si uvědomují, že ve svém věku nemůže zvládnout vše, čím si ostatní soutěžící procházejí s ohledem na životní zkušenosti tak nějak snadněji.

František touží po úspěchu, předvede v kuchyni nevídané věci a je nezbytné si přiznat, že nervozita z natáčení dostala a v budoucnu dostane i mnohem ostřílenější hráče.

Faktem je, že kdyby si všichni teenageři v jeho věku uměli připravovat jídla stejné kvality, odpadlo by během stavu, kdy nemohou chodit do školy, rodičům hodně starostí s přípravou jídla.

Takto dělá cibulačku František Šindelář, byla součástí soutěžního menu:

Zapékaná francouzská cibulačka se sýrovým toustem

Ingredience:

  • 8 cibulí
  • 25 dkg másla
  • ¾ l kuřecího vývaru
  • tymián
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • tvrdý sýr typu Gruyére
  • 1 PL hladké mouky
  • bagetka nebo toast
  • petrželka/pažitka
  • bílé víno
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na másle ve velkém hrnci opečeme na měsíčky nakrájenou cibuli, lehce osolíme. Bude se přichytávat a karamelizovat, hlídáme a často odspodu jemně mícháme, ke konci přidáme lžíci mouky a orestujeme. Zalijeme vínem, vývarem, přidáme pepř, tymián a provaříme. Na závěr do vypnuté polévky přidáme lžičku másla.

Bagetky na plátky opečeme v toustovači. Do zapékacích misek dáme polévku, na ni bagetky, zasypeme hodně strouhaným sýrem a zapečeme na funkci gril v troubě, ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...