Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého masa, které mnoho strávníků nesnáší kvůli kolagenové šlaše uprostřed. Na vině je zkušenost ze špatné přípravy, kdy jí kuchař nedal dost času k úplnému změknutí.

Výsledkem může být poněkud tužší maso uprostřed protkané „flaksou“, kterou každý na talíři raději odřeže. Jenže je to jako s gulášovou kližkou. Když se dušením dostatečně upraví, kolagen se úplně rozpustí a zbude jen šťavnaté měkké maso.

Stejně to platí i pro hovězí plec, také se jí říká loupaná. Najdete ji v jídelních lístcích s omáčkou, na houbách nebo třeba na víně. Pohlreich se rozhodne upéct ji na zelenině.

„Když máte za úkol uvařit pro čtyřčlennou rodinu, je výhodnější strategií upéct velký kus masa než nakoupit steaky a pak se s nimi trápit,“ říká. Příprava je snadná. „Tohle je jídlo, které dá víc práce na začátku, ale pak už se to připravuje samo bez práce,“ snaží se rozptýlit obavy těch, kteří se přípravy velkých kusů masa trošku obávají.

Rozhodně se nezbavujte tukového krytí, protože, jak nezapomene Pohlreich připomenout, „tuk je chuť“. Jen ho špičkou nože překrojte na šachovnici, jako když pečete třeba vepřový bůček.

„Bylo by jednoduché v této fázi plecko dát do pekáče a do trouby, jenže to by byla chyba. Musíte ho pořádně ze všech stran opéct na pánvi, aby dostalo barvu. Kde je barva, tam je chuť a těch pět minut času navíc za to stojí,“ připomíná.

Až když je maso opečené, přendá ho do misky, přelije výpekem a nechá péct v troubě rozpálené na 180 °C. Místo klasické přílohy upeče zeleninu. Pánev, ve které se opékalo maso, postupně plní nahrubo nakrájenou cibulí, celými stroužky česneku, přidá dýni, brokolici, mrkev a pórek. A aby chutí nebylo málo, do směsi přidá tři bobkové listy. 

Vše osolí a opepří a jemně prosype hnědým cukrem. Během pečení začne cukr tmavnout a karamelizovat. A aby to nebylo moc sladké, směs prolije pivem. 

Když má zeleninu připravenou, vyndá „rozpečené“ maso z pekáčku a vsype zeleninovou směs, maso posadí nahoru jako do hnízda a znovu vloží do trouby.

Teď už nezbývá čekat alespoň hodinu a půl, dokud nebude maso dokonale měkké. Na talíř vše servírujete tak, aby tam byl kousek z každého druhu hrubě krájené zeleniny a nahoru posadíte plátky masa a přelijete šťávou. „Tohle jestli není dobrý oběd, tak ať visím,“ pochválil se Pohlreich.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...