A stalo se. Právě tyto dva výrazné amatérské, ovšem opravdu špičkové kuchaře si porota ve složení Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt pozvala na středeční večer do masterchefovské kuchyně, aby se v ní utkali jako první. Další tři zajímavé dvojice z předchozích dvou ročníků uvidí diváci televize Nova opět u sporáku v následujících třech týdnech.
„Pro každou dvojici jsme připravili speciální výzvu, na jejímž konci jeden ze soutěžících získá exkluzivní řád soutěže MasterChef Česko,“ naznačil Radek Kašpárek, že si ten lepší musí řád zlaté vařečky opravdu zasloužit.
MasterChef Česko: Souboj nejlepších 2021 |
Vidět vařit „proti sobě“ právě dvojici Pavel Berky a Jan Vorel bylo i přáním fanoušků této televizní soutěže. A jejich setkání v kuchyni potvrdilo, že se tito dva navzájem sledují a mají vůči sobě respekt. „Omg, tak to bude stát za to. Upřímně si vedle sebe nedokážu představit asi těžšího soupeře,“ zhodnotil protivníka Honza Vorel. I Pavel Berky vyjádřil s pokorou sobě vlastní své obavy: „Já se bojím, že na něho asi nebudu mít.“
Nutno říci, že vzájemný souboj těchto dvou v kuchyni byl kuchařský koncert, který si porotci opravdu užili. Sledovat jejich snažení, nadšení i emoce doprovázené vůněmi připravovaných pokrmů a následně tedy i hodnotit jejich prezentaci a chuť pro ně byla jedna velká radost.
Mořský ďas je lahůdka, vyhrál ten kreativnější
Pavel i Honza dostali před sebe na stůl jednu jedinou surovinu – mořského ďasa. Vše ostatní bylo čistě na nich. Věděli, že rozhodovat bude nejen výsledná chuť, ale především kreativita receptu i servírování.
Jan Vorel versus Pavel BerkyJan Vorel (24 let) je z Ivančic a ukázal se jako neskutečný talent už v castingových kolech, kdy stejně jako Pavel Berky postoupil přímo do TOP 16. Jeho ambice ho dokonce jednou o místo v kuchyni MasterChef Česko 2019 připravily, ale nakonec se do soutěže vrátil a probojoval se až do finále. Skončil ovšem druhý, protože mu zmrzl hlavní chod podávaný nesmyslně na suchém ledu. Na kuchyni ovšem nezanevřel a rok vařil po boku Přemka Forejta v olomoucké restauraci Entrée. Pavel Berky (34 let) je z Rimavské Soboty. Tento módní návrhář se rozhodl být nejlepší i v kuchyni MasterChef Česko a také byl celou dobu favoritem. I on se probojoval do TOP 16, i on připravil neskutečnou kachnu, která ho okamžitě vystřelila na balkon. A navzdory probíhající pandemii má za sebou úspěšný rok: připravil autorský kalendář s ručně malovanými recepty, vytvořil kolekci zástěr a rozhodně nekončí. |
Maso mořského ďasa je opravdu lahůdková záležitost: kromě páteře je bez kostí, má plnou chuť připomínající humra a vyšší obsah tuku, takže je maso šťavnaté a dobře se kombinuje i s výraznějšími surovinami.
Dají se s ním tedy dělat psí kusy, protože se hodí ke grilování, smažení, pečení i dušení se zeleninou, používá se i do polévek. Honza Punčochář se rozplýval, že by ho konfitoval při nízké teplotě v bylinkovém másle s česnekem, aby do toho tužšího pevnějšího masa, pro ryby atypického, dostal maximum máslové chuti.
Pavel Berky začal šalotkovou omáčkou a nastínil porotcům, že přemýšlí ještě nad smaženou řasou nori obalenou ve slaninovém prachu a kyselou rajčatovou pěnou. Což zaujalo, stejně jako Pavlův naprostý klid, žádné zmatkování. Sám říkal, že si konečně v kuchyni našel svůj způsob vaření.
Honza vsadil na jednoduchost, tři čtyři komponenty, ovšem skvěle vychucené. Což Radek Kašpárek velmi ocenil, protože už v tom je vidět, že se Honza ve svém vaření opět o kus posunul. K mořskému ďasovi se rozhodl připravit polévku ve stylu bisque a salát z fenyklu.
Není divu, že se porota nemohla dočkat, až ochutná. U Honzy se snoubila chuť krémové polévky s galangalem, citronovou trávou, zázvorem a limetovými listy se salátem z fenyklu ochuceným limetovo-medovým vinaigrettem. Rybu připravil na bylinkovém másle a nechal ji dojít v troubě. Výsledkem byla podle poroty úžasná a osvěžující harmonická chuť, prostě mistrovská práce, jejímž výsledkem je jednoduché a čistě připravené jídlo.
„Estetika gastronomie a módy jde podle mě krásně dohromady,“ říká Pavel Berky |
Pavel popsal svého mořského ďasa jako fúzi asijské, francouzské a slovenské kuchyně, což vyvolalo téměř pozvednutá obočí a rozpaky porotců. Tedy dokud jídlo neochutnali. Každý komponent byl totiž perfektně vychucen, zdánlivě nesourodé kombinace vybraných ingrediencí spolu chuťově úžasně hrály, Pavel podle poroty vařil skoro jako pánbůh. A byl tedy o něco kreativnější než Honza, takže řád zlaté vařečky přistál právě na jeho kuchařském rondonu.
20. října 2020 |
Honza si i přes porážku možnost vaření pro všechny tři porotce opravdu užil. Za týden si ho užije další dvojice vybraná z favoritů posledních dvou řad soutěže MasterChef Česko. A tento Souboj nejlepších prý bude duelem opravdu hodně živelným.