Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně propečené, ale nikoliv vysušené, připomíná týdeník 5plus2.
Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl spočívá v tom, vědět, kde říznout, a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. | foto: FTV Prima

„Vždy kupujte chlazenou drůbež. Nejlepší jsou domácí, bio, s kontrolovatelným původem a francouzská kuřata,“ radí šéfkuchař Radek David, který vede například restaurace Babiččina zahrada a La Veranda.

U většiny drůbeže (krůta, kuře, perlička) platí, že musí být upečená well done, abychom zabránili možné nemoci salmonelózy. Kachní prsa můžete grilovat na úpravu medium.

Které části jsou nejvhodnější

Z kuřat jsou nejvhodnější na grilování stehna nebo vrchní část stehen - paličky, pak křidélka a až nakonec prsa. Proč prsa jako poslední? 

„Je to libová část masa a po ugrilování bývá sušší než stehna. Prsa nenaklepávejte, ale nechte je v celku,“ radí David.

Maso solte až po ugrilování. Při grilování velkých kusů v celku používejte nepřímé grilování, tedy že drůbež je uprostřed a okolo jsou uhlíky. 

Po ugrilování nechte maso tři minuty odstát. Pokud je drůbež grilovaná v celku, tak klidně 10 minut pod alobalem.

Jak zjistit, jestli je maso upečené, když nemáte teploměr? „Zkuste v silnější části maso naříznout ke kosti. Pokud z něj vytéká narůžovělá šťáva, tak grilujte dál, pokud je šťáva čirá, je už hotovo,“ doporučuje šéfkuchař.

Kuře „naplacato“ s chřestem podle Zdeňka Pohlreicha

Pokud jste přesvědčení, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Celý fígl spočívá v tom vědět, kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. 

Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit. 

Na videu přesně uvidíte, jak na přípravu kuřete před grilováním:

27. května 2016

Postup: 

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíme u páteře a jakoby rozdělíme na polovic, což dovolí, abychom ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavíme většiny kostí. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy. 

Grilovací směs si sami připravíme v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smícháme v něm a nasucho podrtíme římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžeme i sušený česnek. 

Touto směsí kuře z obou stran potřeme a můžeme ho položit – kůží dolů – na rozpálený gril. Přikryjeme a hlídáme, ať neprošvihneme správný čas na jeho otočení. 

Během grilování ho také můžeme pokapat citronovou šťávou – získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíme, tuk uvolněný zpod kůže bude protékat do masa. 

Obecná rada pro grilování steaků

Podle minut se u grilování orientovat nemůžete, protože každé maso se peče jinak. Nejlepší je do steaku šťouchnout a posoudit jeho měkkost.

Tato rada je k nezaplacení zvláště při grilování hovězích steaků: porovnejte ho s měkkostí svalu pod palcem své ruky, když se palcem dotýkáte jednotlivých prstů. 

  • RARE: Spojte palec a ukazovák. Bříško pod palcem je tak měkké jako krvavý steak. 
  • MEDIUM: Spojte palec a prostředníček. Teď máte měkkost středně propečeného steaku. 
  • WELL DONE: Spojte palec a malíček. To je nejtužší stupeň. Rychle ho sundejte, nebo se přesuší.

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky

VIDEO Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...