Pro přípravu pravých italských těstovin byste měli sáhnout po tvrdé semolinové pšeničné mouce. Prostě hledejte v obchodě balíček nejčastěji s označením Semola. Tím se v podstatě liší od českých nudlí, které se připravují z běžné hladké pšeničné mouky.
Není to ale zákon. Těstoviny klidně můžete vyrobit i ze špaldové, celozrnné nebo pohankové mouky. Anebo jejich směsi.
Pavel Berky na přípravu používá jen žloutky. Tady se recepty liší: některé používají celá vejce, některé kombinují obojí. Každopádně kuchaři tvrdí, že čím větší podíl bílků je v těstě, tím je křehčí.
Italské těstoviny jsou zajímavé v tom, že jejichž šířka není nijak pevně daná a „ta pravá“ těstovina se liší region od regionu. Takže můžete zvolit úzké spagetti, širší tagliatelle nebo ještě širší fettuccine a pappardelle.
Aniž byste museli hledat způsob řezání připraveného těsta na tenké proužky, můžete připravit pláty na lasagne nebo penne, stočené z malých obdélníků těsta, nebo farfalle, tedy motýlky. Tyto tvary nemají jen estetický důvod. Hlavně jsou členitější, a tak na nich ulpívá více omáčky a tím je celý pokrm vyváženější.
Nejčastěji však budete připravovat těstoviny typu nudlí, ať už tenkých, či širokých. Přítelem vám bude strojek na těstoviny. Rozhodně nemá význam hned na začátku kupovat drahého značkového pomocníka se spoustou nástavců. Klidně vyzkoušejte obyčejný strojek za pětistovku, nemusíte se bát, že se při občasné domácí výrobě rozpadne pod rukama.
A pokud vás domácí výroba těstovin chytne, můžete začít uvažovat o variantě se spoustou nástavců, čímž rozšíříte repertoár druhů těstovin, které budete produkovat.
Suroviny na 4 porce:
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce (pouze žloutky)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Mouku vysypte na pracovní desku a do důlku vložte žloutky. Přidejte olivový olej a sůl.
Vaříme podle Pavla BerkyhoNávrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách. |
Pak těsto ručně zpracovávejte, dokud se nespojí všechny ingredience. Během zpracovávání můžete po troškách přidávat vodu, dokud nevytvarujete vláčnou hroudu těsta tak, aby se nelepila na ruce ani na desku. Zabalte ji do potravinové fólie a dejte na třicet minut odpočinout do lednice.
Pak rozdělte těsto na dva díly, aby se vám s ním lépe pracovalo, a každý z dílů vyválejte na tloušťku asi jeden centimetr, která je vhodná pro další zpracování ve strojku. Pokud strojek nemáte, válejte až do milimetrové tloušťky.
Po prvním vyválení ve strojku těsto přeložte na třetiny a znovu vyválejte. Pak můžete tloušťku ve strojku postupně snižovat, dokud se nedostanete na milimetrovou tloušťku. Nakonec můžete začít připravovat různé tvary.
Dlouhý, základní pruh si nařežte na požadovanou délku a po výměně nástavce na strojku z válců na řezací kotouče můžete začít připravovat „nudle“.
Další tvary můžete připravit snadno ručně. Když těsto nařežete na čtverečky, pomocí dřevěné paličky, třeba vařečky, je můžete narolovat a dostanete penne. Když čtverečky přehnete a „křidélka“ opět rozevřete, dostanete motýlky. Fantazii se meze nekladou.
Připravené těstoviny nechejte asi půl hodiny vyschnout a ve vroucí vodě vařte asi tři minuty.