Než prvně nastartujete gril, dejte mu péči, aby sloužil jako nový

Žádný teplejší víkend se neobejde bez grilování. Avšak předtím, než rozpálíte gril naplno, je potřeba ho na nadcházející sezonu správně připravit. Na co myslet před první letní grilovačkou?
Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu. | foto: Profimedia.cz

Váš gril se nepoužíval dlouhé měsíce, proto je důležité ho nejprve zkontrolovat. Pokud stál celou zimu přikrytý venku, hledejte na něm jakékoli známky rzi. 

Jestliže byl váš gril uskladněný v garáži, prohlédněte ho, zda se v něm v průběhu zimy neusadily nějaké nečistoty. U plynových grilů je důležité neopomenout palivovou hadici.

I kdybyste po vizuální prohlídce nenašli žádné praskliny, vyzkoušejte jednoduchý test. 

„Přetřete palivovou hadici mýdlovou vodou a otevřete bombu. Pokud se na hadici objeví bublinky, znamená to prasklinu. Plyn opět vypněte a poškozenou hadici vyměňte,“ doporučuje David Benda, specialista z oddělení zahrady hobbymarketu Hornbach.

Důkladné čištění povrchu

Čistý gril je dobře fungující gril. Vnější část grilu je vyrobena z různých materiálů, které vyžadují odlišné způsoby čištění. Mýdlová voda je nejbezpečnějším čisticím prostředkem. 

V případě, že je povrch grilu pokrytý silnější nečistotou, použijte čisticí prostředky určené pro daný povrch. Nezapomeňte i na poctivé vyčištění roštů.

    1. Gril na dřevěné uhlí

    U grilu na dřevěné uhlí nezapomeňte odstranit veškerý popel a nespálené uhlí z mísy po každém grilování. Takto udržíte gril v dobrém stavu a prodloužíte tak jeho životnost. 

    „Moderní grily na uhlí jsou obvykle vyrobené z porcelánem smaltované oceli. Na jejich čištění vám stačí jemný čistící roztok nebo mýdlová voda. Pokud na roštech zůstaly zbytky tuku nebo jiné nečistoty, odstraníte je nejlépe spálením. Rozpalte gril a nechte všechny zaschlé zbytky na roštu spálit. Rošt následně vyčistěte pomocí čistícího kartáče na grily,“ radí Benda.

      2. Plynový gril

      Plynové grily vyžadují více času na čištění než grily na dřevěné uhlí, jelikož mají více částí. Pokud chcete gril důkladně vyčistit, bude nutné ho rozmontovat. 

      Většinu částí plynového grilu postačí umýt vlažnou saponátovou vodou. Určitě se vyhněte agresivním čisticím prostředkům a silným chemikáliím na odstraňování tuku. 

      Rošty u každého druhu grilu vyžadují zvláštní pozornost. Plynový gril nejlépe vyčistíte spálením zbytků jídla a tuku. Rozpalte gril na vysokou teplotu a počkejte přibližně patnáct minut. Všechny zbytky z předešlé sezony se změní na popel, který jednoduše odstraníte. 

        3. Elektrický gril

        Pokud jste vlastníkem elektrického grilu, máte klid od velké údržby. Tepelné spirály mají díky vysoké teplotě samočistící funkci. To zabezpečí, že odkapávající tuk či šťáva se z povrchu ihned vypaří. 

        Rošty jsou obvykle z teflonu nebo nerezové oceli, na které není dobré používat kartáč s kovovými štětinkami. Elektrický gril stačí jednoduše otřít prostředkem na jemné povrchy a máte hotovo. 

        Některé typy roštů je možné umýt i v myčce. Nezapomínejte na spodní mísu grilu, kam při grilování odkapává tuk.

        Obstarejte si nové doplňky

        Nová letní sezona je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků.

        „Dokonalá grilovačka se bez kvalitního nářadí neobejde. Nářadí vám práci s grilem ulehčí i urychlí. Kromě tradičního příslušenství, jako je teploměr, vidlice, obracečka či kleště, využijete například i lis na hamburgery, mřížku na ryby, kámen na pizzu nebo stojan na drůbež,“ radí David Benda.

        Kartáč 3v1. Škrabka, kartáč i houbička

        Vpichovací jehla s ukazatelem teploty

        Při obracení vám pomůže široká lopatka.

        Triangl je jeden z nejoblíbenějších kartáčů na čištění.

        Stejně tak se v poslední době osvědčily pomůcky k zapálení dřevěného uhlí. Komínové startovače ještě před nedávnem byly výsadou výrobce Weber, ale dnes už je za zlomek ceny koupíte i od jiných výrobců. 

        Stále populárnější jsou i elektrické zapalovače, které jen „zavrtáte“ do uhlí a nemusíte se už trápit s rozděláváním ohně od dřevěných třísek, které nadělá hodně dýmu, což nepotěší sousedy.

        Najděte horká místa nového grilu

        Koupili jste nový gril a nemůžete se dočkat šťavnatých steaků? Dříve než se pustíte do grilování, zjistěte, kde má váš nový gril horká a chladnější místa. 

        Pokud neznáte tato místa, může dojít k tomu, že maso bude nedopečené, anebo naopak připálené. Stejně jako trouby, každý gril má svoje horká a méně horká místa. 

        Jednoduchý způsob, jak tato místa objevit, je pomocí chleba. Na rozpálený gril naskládejte plátky bílého toastového chleba, zavřete poklop a vyčkejte pár minut. Následně gril otevřete a plátky chleba otočte. Plátky, které jsou opečené víc než ostatní, ukazují na horká místa grilu.

        S čištěním může pomoct i tento robot:

        Autor:

        Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

        Svatomartinská husa z grilu

        VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

        Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

        Pizza Margherita

        VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

        Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

        Grilovací sezona je v plném proudu.

        Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

        Ochutnejte pstruha marinovaného v bourbonu. Tajný tip Grilovací akademie

        Marinovaný pstruh s caponatou

        Seriál Čerstvá ryba, kvalitní zelenina, dobrý destilát a samozřejmě výkonný gril. To vše dohromady vytvoří...

        Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

        Hovězí steak s koprovkou, volským okem a brambory v popelu

        Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně...

        • Nejčtenější

        Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

        26. března 2024

        Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

        Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

        22. března 2024

        Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

        {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

        {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

        Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

        25. března 2024

        Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

        Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

        24. března 2024

        Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

        {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

        {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

        KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

        28. března 2024

        Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

        Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

        29. března 2024

        Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

        Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

        28. března 2024

        Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

        KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

        28. března 2024

        Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

        Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

        27. března 2024

        Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

        FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
        FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

        Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

        Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

        Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

        Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

        Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

        Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

        Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

        Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

        S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

        Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

        Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...