Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se prostě bez kvalitního nářadí neobejde. Vhodné nářadí a doplňky nám práci nejen ulehčí, ale i urychlí, připomíná týdeník 5plus2.
Na gril jedině s rukavicemi

Na gril jedině s rukavicemi | foto: Profimedia.cz

Vidlice, obracečky či kleště jsou samozřejmostí, stále častější je i gastro teploměr a to vše můžeme rozšířit ještě o lis na hamburgery, mřížku na ryby, kámen na pizzu anebo pečicí stojan na drůbež. Pozornost je však potřeba věnovat také tomu, jak a čím pod grilem topíme.

Čistý gril je základem úspěchu

Pro grilování je klíčová čistota grilu, což platí pro všechny jeho druhy. Čistý gril je dobře fungující gril. 

Grilovat bychom proto měli na vyčištěném grilu bez nánosů či pozůstatků jídla nebo hořlavého materiálu z minula. 

Z okolí grilu bychom také měli odstranit veškeré hořlavé materiály a předměty – umístění grilu by mělo být takové, aby nehrozilo, že oheň nebo jiskry z něho zasáhnou nějaký hořlavý předmět.

Dbejte na správné podpálení

Používat bychom měli jen kvalitní dřevěné uhlí či brikety a neroztápět je dřevem či papírem, v žádném případě nepoužívat benzin či naftu, ale pouze k roztopení určené podpalovače renomovaných výrobců, jako je tomu například u tradiční značky PE-PO od Severochemy. 

Ideální jsou podpalovače certifikované přímo pro grilování. Nejefektivnější je pevný podpalovač, u něhož je dobře patrné, že celý vyhořel. 

Oblíbené a vhodné jsou také podpalovače z dřevité vlny napuštěné voskem. Podpalovač před vložením jídla na gril musí celý vyhořet, nebo je třeba jeho nevyhořelý zbytek z grilu odstranit.

K rozpálení je vhodný startér

Abychom dřevěné uhlí nebo brikety správně rozpálili, použijme komínkový startér, což je kovový válec s otvory ve spodní polovině s vnitřním roštem a venkovním madlem. Práce s ním je jednoduchá. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Nejprve z grilu sejmeme horní grilovací rošt a startovací komín položíme na palivový rošt pod ním. Na rošt pod komínem dáme dvě až tři kostky podpalovače, horní komoru válce naplníme briketami nebo dřevěným uhlím a podpalovací kostky zapálíme bočním otvorem. 

Výhoda této metody spočívá v tom, že startér zespodu nasává horký vzduch a ten žene přes uhlí, které se tak rozhoří mnohem rychleji a pravidelněji, než když se ihned nasype na palivový rošt.

Dřevěné uhlí dosáhne teploty vhodné pro grilování během asi 15 minut, brikety lisované z dřevěného uhlí potřebují dobu delší, většinou 20 až 30 minut. Brikety dosáhly správné teploty tehdy, když jejich povrch ze všech stran pokrývá jemná vrstva šedého popela a žhnou červeno-oranžově, v případě dřevěného uhlí stačí, když jsou všechny uhlíky žhavé po okrajích.

Nyní uhlí nasypeme na palivový rošt, nebo do palivových přepážek. Při sypání bychom z bezpečnostních důvodů měli vždy používat tepelně izolované grilovací rukavice. Prázdný startovací komín neodkládáme do trávy.

Předehřívat aspoň 10 minut

Pro správné a zdravé grilování je zapotřebí, abychom gril předehřáli, nejlépe po dobu 10 až 15 minut. Poté je grilovací rošt dostatečně horký, aby se na něm mohla zprudka opéct potravina, kterou chceme grilovat.

Rošt se potom navíc snadněji čistí. Silný žár uvolní vše, co se při grilování na roštu přichytilo, grilovací kartáč to pak snadno odstraní. Teplota by pod poklopem měla zpočátku přesahovat 260 °C. 

Jakmile dosáhne vrcholu, začne opět klesat, když klesne na požadovaný stupeň podle toho, co hodláme grilovat, můžeme s klidem začít.

Autoři:

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Ochutnejte pstruha marinovaného v bourbonu. Tajný tip Grilovací akademie

Marinovaný pstruh s caponatou

Seriál Čerstvá ryba, kvalitní zelenina, dobrý destilát a samozřejmě výkonný gril. To vše dohromady vytvoří...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...