Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj děda naučil jíst Čechy guláš z václavek, vzpomíná Smotlachova vnučka

Jedna z tuzemských rarit, Česká mykologická společnost, slaví letos 100 let od svého vzniku. Založil ji houbařský guru František Smotlacha, mimo jiné mistr v bojovém umění jiu-jitsu. V týdeníku 5plus2 na něj vzpomíná jeho vnučka Zuzana Lukešová.
František Smotlacha jako šéf sportovního svazu

František Smotlacha jako šéf sportovního svazu | foto: Archiv Zuzany Lukešové

Když před 65 lety 18. června 1956 zemřel František Smotlacha, zanechal po sobě národ postupně se orientující v desítkách i stovkách druhů hub. Lidé se jich přestávali bát a věděli, co je plodnice či podhoubí. 

Češi spojili milovanou turistiku se sběrem, začali nosit kapesní atlasy, košíky i nožíky, učili se z hub vařit, snažili se vyvarovat otrav a pomalu se rodila vášeň tak známá spíše slovanským národům a tak vzdálená zemím západní Evropy – houbaření.

Moderní mykologické podhoubí Čechů se s trochou nadsázky objevilo na královéhradeckém náměstí. František Smotlacha se narodil na Kopci sv. Jana, dnes jde právě o součást Hradce Králové, s babičkou chodil do okolních lesů, a jako kluk kolem roku 1897 občas zavítal na hradecké houbařské trhy. 

„Traduje se, že dědu tam jednou velmi zaujaly hnojníky. Už tehdy ho svět hub okouzlil,“ vzpomíná vnučka Zuzana Lukešová, za mlada Smotlachová, a hned přidává k hnojníkům svůj postřeh. „Ty se dnes už k jídlu moc nedoporučují, speciálně v kombinaci s pivem či jiným alkoholem způsobují zvracení a průjem – tedy nejčastější houbovou otravu.“

Ochutnal 1 700 druhů hub

František Smotlacha se dal na studium přírodních věd, zaměřil se na houby. Ještě za monarchie začal organizovat výstavy, mykologické vycházky, poradny, zakládal houbařské kluby a lidem se to líbilo. 

Smotlachova vnučka Zuzana Lukešová

„Děda pocházel z rolnické rodiny a věděl, že houby často sbíraly vrstvy chudší, třeba během nouze 1. světové války. Jenže docházelo i k častým otravám. I to byly důvody, proč začal svůj velký výzkum a osvětu,“ vypráví vnučka.

Houbařský guru tvrdil, že osobně vyzkoušel 1 700 druhů tuzemských hub, hodnotil je podle kvality či chuti, postřehy si zapisoval. „Lidé v českých zemích už od středověku vařili hlavně z hřibovitých hub, ale po dědově osvětě se základna rozšířila. Babička, jeho žena, už připravovala takové ‚novoty‘ jako guláš z václavek či polévku z masáků. Zajímavá je i polévka s vánoční houbou – penízovkou sametonohou,“ dodává.

Lahůdka ryzec šeredný

Když v roce 1921 založil Českou mykologickou společnost, jež letos slaví 100 let, osvěta se začala šířit ve velkém. Smotlacha ale propadl i sportu, na Univerzitě Karlově byl jmenován vůbec prvním docentem tělesné výchovy. Sport vyučoval, jako první v zemi začal z německých publikací studovat bojové umění jiu-jitsu a založil první klub. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Jenže s nástupem nacistů a uzavřením českých vysokých škol se stáhl do světa milovaných hub,“ vysvětluje Zuzana Lukešová, které bylo pět let, když dědeček zemřel. O houbách jí ale vyprávěla babička a další členové rodiny, houbařské žezlo nakonec přebral tatínek Miroslav, syn Františka Smotlachy.

„S tátou jsme chodili na houby za Prahu skoro každý týden. My sbírali opravdu hodně druhů, všechny možné ‚tenkonožky‘, které nikdo jiný nebere. Měl rád, když byla smaženice pestrá, z jednoho druhu to totiž není ono. Loni jsme ji ale udělali jen z malých pýchavek, to bylo strašně dobré,“ přikládá rady.

Košík Smotlachů často zdobila i taková rarita jako ryzec šeredný. „Nazelenalá houba, kterou jsme nakládali a byla výborná, dnes je ovšem řazena mezi nejedlé. Sbírali jsme i šafránku červenožlutou, která je dnes klasifikována jako jedovatá. Od časů dědy i táty se hodně hub posunulo z jedlých na nejedlé a z nejedlých na jedovaté. Je to dáno hloubkou výzkumu a také hodně z opatrnosti,“ vysvětluje členka rodu Smotlachů.

Bydlí v pražské Karmelitské ulici, v místě, kam její děd před druhou světovou válkou přesunul první bezplatnou mykologickou poradnu. Založil ji na Vinohradech již v roce 1909 a lidé sem stále chodí, přestože lze skoro vše už najít i na internetu. 

„Nejvíc lidí sem chodilo i telefonovalo za tátova života. Třeba jsme odjížděli na dovolenou a seděli už před barákem v autech, přišel člověk s košíkem hub, táta vylezl z auta a začali je určovat. Zbytek rodiny seděl v autě, říkali jsme si ‚ježíšmarjá‘.“

Smotlachové zachraňují památky před houbami

Po studiu potravinářství na Vysoké škole chemicko-technologické Miroslav Smotlacha pokračoval v otcově činnosti. „Kromě toho se zaměřil na dřevokazné houby. Dlouhá léta si ho zvaly stavební firmy jako poradce k rekonstrukcím historických památek, aby určil, jaká houba je napadá. Táta třeba zachraňoval Valdštejnský palác na Pražském hradě, ale i desítky bytů v památkové zóně, jak v Praze, tak jinde,“ říká Zuzana Lukešová, která se ale na prahu dospělosti houbám věnovat nechtěla.

„Aby mě nepostihly (smích), šla jsem studovat architekturu. Jenže z projektování jsem brzy přešla na sanace a na dřevokazné houby. V tom byl táta jednička a učil mě,“ podotýká.

„Nejhorší je asi dřevomorka domácí, dále trámovky či outkovky. Když si mě pozvou, určím druh houby, ohnisko, rozsah poškození, co je třeba odkrýt, zda třeba použít injektáže, mikrovlny či další postupy,“ vysvětluje.

Sama má radost, že Češi jsou zásluhou její rodiny hub znalí. To už říkal František Smotlacha: „V žádném jiném národě není taková znalost hub jako u nás a nikde jinde se nesbírá tolik druhů k jídlu.“ 

„Co mě štve a štvalo by to také tátu nebo dědu, je lidská soutěživost a hamižnost, kdo nasbírá víc hub. Je to vyložená lidská hloupost a kdo to dělá, je, a budu sprostá, hlupák. Plundrovat les je nesmysl,“ uzavírá Zuzana Lukešová.

14. ledna 2021

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...