VIDEO: Nabroušené kadeřnické nůžky musí krájet líp než nůž. Jak na to

Na stříhání vlasů a vousů si nevystačíte s obyčejnými nůžkami do domácnosti. To ví každý, kdo se někdy pokoušel ostříhat své děti, anebo třeba partnera v době covidu. Takové nůžky jsou jemný stroječek, který vyžaduje speciální péči a jednou za čas také nabrousit, abyste se při stříhání netrápili. Brusíř Marek Neuman vám v krátkém videu ukáže, jak na to.

Základním předpokladem pro broušení kadeřnických nůžek je, aby bylo možné je rozebrat. Rozebíratelné nůžky mají šroubky, to v případě levných modelů z drogerie. Na takové si vystačíte s plochým šroubovákem a malým klíčem.

Lepší kadeřnické nůžky mají šroub s hlavicí, na kterou je potřeba použít univerzální klíč se zoubky, které zapadají do šroubu spojujícího jednotlivé nožnice. 

Dobrou zprávou je, že ho nemusíte shánět zvlášť, protože bývá součástí sady, kterou jste koupili. Tak už alespoň víte, k čemu tam byl a doufejte, že jste ho „jako nepotřebný“ nevyhodili. Je pochopitelné, že brusíř používá univerzální přípravek hodící se k více typům nůžek, které mu do dílny v denní praxi doputují.

Při pohledu na dvě rozebrané nožnice zjistíte, že jsou broušeny z ploché strany, mají konkávní (vydutý) tvar. V podstatě tvoří takové „korýtko“ a stříhá se po obvodu, kde obě části nůžek na sebe dokonale dosedají a tím vytvoří onu jedinečnost, dokonalost a preciznost střihu kadeřnických nůžek.

To znamená, že nabrousit je musíte po celém obvodu. K tomu, abyste zjistili, zda je broušení účinné a brousíte rovně, použijete lihový fix, kterým po celém obvodu nožnic nakreslíte čáru (dobře je to vidět ve videu). 

Marek Neuman (46)

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

Ruční broušení nožů si svoji popularitu a uznání našlo především mezi stovkami kuchařů. Brusičské řemeslo o rok později spojil Marek Neuman s předním výrobcem damaškových nožů Dellinger.

Barvy z fixy se obávat nemusíte, veškerá barva se broušením stáhne pryč a ukáže, zda jsou nůžky nabroušeny rovně, či nikoli, anebo zda je bude třeba broušením ještě srovnat.

Nůžky začněte brousit na hrubém kameni o jemnosti 400–500, který upevníte do stojánku. Marek Neuman si pro broušení vybral kameny  Shapton, které mají kromě jiných předností i tu, že se nemusí dlouho namáčet. Stačí je jen fixírkou postříkat vodou a můžete začít.

Nůžky při broušení vždy přikládejte na kámen pod úhlem 45 stupňů, kdy nejlépe odebírají materiál. Při broušení není potřeba příliš tlačit, nožnici po pár tazích po kameni zkontrolujte, do jaké míry se fixa z fazety odbrousila. Pokud by fixa na některé straně nezmizela, musíte s broušením pokračovat. 

Tím se vytvoří kompaktní rovina, a to včetně spoje mezi nožnicemi. To je velmi důležité, protože jinak by nůžky nefungovaly správně. Už v této fázi broušení jsou nůžky pocitově ostré, to ovšem nestačí. „Speciálně kadeřnické nůžky musí být ostré jako nůž,“ upozorňuje Marek Neuman.

„První hrubý kamen pak vyměňte za jemnější s hrubostí 2 000. Opět ho lehce navlhčete vodou a použijte totožnou techniku broušení. Po pár tazích už však zjistíte, že fazetka nožnice je krásně lesklá, ale to také nestačí. Pro doleštění použijte kamen o hrubosti 4 000,“ pokračuje brusič.

„Pokud ale používáte nějaké extra drahé japonské nůžky, tak klidně celý postup zopakujte a na konečné leštění klidně použijte kamen o hrubosti 16 000 s velikostí zrn 0,92 mikronů, čímž při broušení vytvoříte naprosté zrcadlo a nůžky pak budou doslova holit,“ radí.

Tímto postupem nabrousíte tu důležitou stranu nožnice. Teď je třeba strhnou otřep, který vznikl z druhé strany. Přiložte ji téměř kolmo ke kameni a jen několika lehkými tahy od špičky k patce ho strhněte tak, aby se lehce přehrnul přes fazetku. „Ale jemně, není třeba moc, jen párkrát přejeďte a je hotovo. 

Správně nabroušená nožnice by měla krájet papír jako dobře nabroušený nůž. Nůžky pak stačí smontovat a vyzkoušet. Po montáži ještě ověříme, jestli nůžky fungují správně. 

Správně seřízené kadeřnické nůžky poznáte podle toho, že po uchopení nůžek do ruky se vám druhá nožnice svoji vlastní vahou sama dovře.

Marek Neuman

„A protože jsou to kadeřnické nůžky udělejte ještě jeden test, ke kterému vám bude stačit obyčejný papírový ubrousek, který pořádně navlhčete vodou, pak jej uchopte do jedné ruky a správně nabroušené nůžky musí čistě stříhat, aniž by se zarazily nebo papír žvýkaly,“ doplňuje Neuman.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...