Když chystají Punčochář s Forejtem menu ze pstruha a květáku, je to koncert

  22:25
Roadshow Souboj na talíři se díky Radkovi Kašpárkovi pro jedno natáčení nastěhovala na Červenou Lhotu, kde vaří David Šašek a Martin Koptiš. Za Davidem sem Radek jezdí s celou rodinou za konkrétním pokrmem: čerstvým pstruhem s květákem a koprem.

S Davidem Šaškem Radka Kašpárka spojuje i kus života, hodně se od něj v kuchyni naučil. A i když se David rozhodl vrátit zpět ke kořenům do jižních Čech, jsou stále v kontaktu, Radek za ním občas rád zajede. 

Kvůli covidu byl ovšem nejen zámek, ale i restaurace uzavřeny, a sezonní zámecká restaurace tak najednou neměla pro koho vařit. Proto ji David s Martinem i na popud svých stálých hostů, jimž jejich jídelníček chyběl, přetransformovali do podoby kuchyně pojízdné a založili The Catering.

Přemek Forejt a Jan Punčochář si díky tomu mohli v jejich flexibilní kuchyni zavařit na louce u zámku, podobně jako David s Martinem vaří na svatbách či jiných akcích. Zadání? „Pstruh s květákem a máslová omáčka beurre blanc. Tři jednoduché věci na talíři, ale skvěle to chutná,“ představil Kašpárek oběma kolegům své oblíbené jídlo, v němž nechybí ani kopr od místního zelináře, květákové pyré či květákový prach. 

Přemek a Honza dostanou jako základní suroviny právě pstruha a květák, ostatní je na nich. „Proti sobě“ v tomto případě vařili poprvé a ani jeden samozřejmě nechtěl prohrát. V sázce bylo tentokrát opravdu hodně: věděli, že kdo prohraje, musí absolvovat jízdu na kolotoči na místní pouti.

Přemek Forejt (vlevo) a Jan Punčochář (vpravo) před soubojem ve vaření u zámku Červená Lhota. Základem jejich menu byla ryba a květák.

„Já si myslím, že lidi nechtějí vidět na řetízkáči mě, ale Honzu Punčocháře, ten tam bude skvělej,“ prozradil svou motivaci k výhře Přemek Forejt, nejmladší z kuchařů. „Honza, když má strach, tak on tak jako piští. To je něco mezi keporkakem a vorvaněm, když je pod vodou, ale vlastně je to nepopsatelné,“ popisoval, dobře naladěn už jen tou představou.

Každopádně do vaření se oba vrhli s úžasným nadšením, i když každý s jinou myšlenkou. Honza myslel hlavně na své milované jižní Čechy, odkud pochází jeho maminka, jako dítě to tu při výletech s rodiči hodně projezdil a rád se tam vrací. Pro Přemka jsou jižní Čechy v podstatě jednou velkou neznámou, takže sice taky trochu myslel na klasiku, ale s odvahou sobě vlastí ji opět klidně kombinoval s asijskou kuchyní. 

Oba navíc museli zabojovat nejen u plotny, ale také, aby se vůbec dostali k surovinám, které ke svému vaření potřebovali. Ať šlo o slepici na vývar, kterou si Honza musel chytit u sousedů, nebo o vlastní ryby, které si oba ručně, bez podběráku, nachytali v sádce. „Pro mě to bylo fakt těžký, za prvé se bojím, že mě klovne, za druhé je to živé zvíře a mám k němu respekt,“ popisoval Honza Punčochář svoji honbu za slepicí.

Rozhodl se totiž pro polévku postavenou na silném zeleninovém a slepičím vývaru, protože v jižních Čechách je polévka grunt: „Hlavně rybí polévka, která je plná vnitřností a je krémová a vždycky vás zasytí a zahřeje.“ 

Pstruží polévka Honzy Punčocháře: s knedlíčkem s morkem a pstruhem pečeným na kůži a v trojobalu. Ve vývaru ze slepice nechybí pstruží vnitřnosti.

Forejtův „pstruh od nosu po ocásek“: Pstruh po mlynářsku s drobenkou ze smažené cibule a řas kombu, k tomu květák nakyselo a houby shitake.

Přemek Forejt měl zase v hlavě pstruha pečeného po mlynářsku, jako základ. Ovšem stejně jako Honza Punčochář své květákovo-rybí menu během vaření postupně doplňoval a ladil, nejen podle dostupných surovin. 

Co přesně oba nakonec servírovali a které menu zaujalo víc Davida Šaška, Martina Koptiše, místní učitelku z mateřské školy a zelináře? Tři ku jedné je přesvědčilo menu Přemka Forejta, který využil nejen pstruha „od nosu až po ocásek“, jak se můžete přesvědčit na videu, ale i slupky od cibule jako dekoraci. Na pouťové atrakci si tedy večer „užíval“ Honza Punčochář. Nicméně není pochyb, že i jeho menu bylo fenomenální, jak lze pro změnu vyčíst z fotografií v galerii. 

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...