Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podzimem grilování nekončí, stačí se jen trochu přiobléct a jede se dál

Podzim se dá prožít nejen pod dekou s kávou a knížkou v ruce, ale i na terase, která si ještě pamatuje letní paprsky. Stačí si vzít do ruky horký nápoj a léto máte stále ještě chvíli na dosah. Koneckonců grilovat se dá i v zimě o Vánocích. Pak už stačí se jen dívat na žhavé uhlíky a oddat se příjemné podzimní atmosféře.
Na podzimní grilovačku se už budete muset trochu přiobléct.

Na podzimní grilovačku se už budete muset trochu přiobléct. | foto: Profimedia.cz

K úspěšnému grilování ale nestačí jen vykouzlit potřebnou atmosféru a nakoupit nejrůznější dobroty. Podstatné je také mít dobré vybavení, to znamená nejen gril, ale také třeba čisticí prostředky a v neposlední řadě, zvláště ve vlhkém podzimu, také možnost ohřevu (psali jsme zde).

Je jasné, že pokud chcete posedět na terase, musíte se také trošku přiobléct. Strávníci se mohou schovat doma, ale hlavní „grilovač“ chladnějšímu vzduchu neujde. 

„Když se chlapi sejdou, přinesou si grog nebo svařák, vezmou s sebou děti. Ty na zahradě mohou řádit nebo v zimě stavět sněhuláky, zabaví se a nebudou celý víkend trávit doma jen u televize nebo tabletu,“ vybízel k aktivnímu trávení času Radek David, šéfkuchař pražské restaurace La Veranda a Babiččina zahrada v Průhonicích, když jsme před časem testovali možnosti grilování mimo obvyklou sezonu.

Upozorňoval přitom na rizika oblékání. V letní sezoně máte zřejmě na sobě tričko a kraťasy, jakmile přituhne, budete muset přiobléct další vrstvy. 

„Zásada číslo jedna: oblečte se tak, abyste měli bundu s rukávy z nehořlavé tkaniny. Bavlna je dobrá, nejhorší jsou moderní chemické materiály,“ připomněl Radek David.

Gril na uhlí stále vede

Grily na dřevěné uhlí jsou nejoblíbenější a nejtradičnější a přinášejí požitek z autentického praskání dřevěného uhlí. Většina z nich je vybavena poklopem, který umožňuje rozšířenější možnosti úpravy pokrmů. 

Poklop je pro grilování v chladnějších teplotách důležitý. Nejenže nepustí dovnitř chladný vítr, čímž by se zbytečně snižovala teplota grilu, ale podstatným způsobem rozšiřuje vaše možnosti. Můžete tak nejen grilovat nad přímým žárem, ale zároveň i péct podobně jako v troubě na nepřímém ohni.

Víte, že:

  • V Česku patří mezi nejoblíbenější marinády pivní marináda. Skvěle doplňuje chuť vepřového masa, nejvíce se používá na krkovici a žebírka.
  • Americká nejpopulárnější barbecue omáčka je kansaská, která se skládá z rajčatového protlaku, melasy, octu a kukuřičného sirupu.
  • Marináda s komickým názvem Chimichurri je nevařená bylinková omáčka ke grilovanému masu. Pochází z Jižní Ameriky a je vyrobena z jemně nasekané petrželky, mletého česneku, olivového oleje, oregana a z červeného vinného octa. Dominantní chutí jsou petržel a česnek.
  • Pro tvrďáky se dá maso naložit do whisky, pro jemnější povahy je tu podmáslí a rozmarýn.
  • Ne každý je pro marinády stvořený, a tak někomu stačí jen základní, ale důležitá sůl a pepř. Avšak solit by se mělo až těsně před grilováním, aby se potraviny nevysušily.

Kdo používá plynový gril, jen stiskne piezoelektrický spínač a hořáky jsou připravené. Příznivci přírodního grilování nad dřevěným uhlím to mají přece jen trochu komplikovanější. 

V dnešní době však existují na trhu pomocníci, které usnadní podpálení jakéhokoliv grilu. Podstatné je, jak se podaří gril zapálit.

Účinné podpalovače jsou jak mezi přírodními, tak chemickými produkty. Přírodní podpalovače najdete v několika podobách, od klasických dřevěných „polínek“ sestavených do speciálního tvaru, přes speciální kostky a svitky napuštěné parafínem pro pomalejší a stálejší hoření. 

„Jako účinnou pomoc při podpalování ocení lidé i podpalovače ve tvaru obří zápalky nebo tabulky z lisovaného dřevitého vlákna opět namáčeného v kvalitním parafínu,“ doporučuje Petr Zelinka, ředitel Solo Matches&Flames. 

Zatímco přírodní podpalovače jsou nejstylovější a šetrné k životnímu prostředí, ty na chemické bázi, ať už tekuté, gelové nebo pevné, nabízejí velmi jednoduchou manipulaci a použití.

Plyn a elektřina

Alternativou k oblíbeným klasickým grilům na dřevěné uhlí jsou plynové a elektrické grily. Plynové umožňují rychlou přípravu grilu ke grilování a snadnou regulaci teploty při přípravě pochoutek. 

Historie grilování

Jak a kde vzniklo barbecue? Už v 17. století indiánský kmen Arawak připravoval maso na dřevěném roštu tzv. „barbacòa“ z čehož vyplývá dnešní „barbecue“. Indiáni mřížku vynalezli k uzení masa. 

Výraz „barbacoa“ v historii označoval zástup lidí za účelem společného stolování. Milovníkem grilování byl i první americký prezident George Washington.

Již v 18. století kuchaři k masu připravovali různé omáčky a používali grily k pečení celých prasat. Vše urychlila výroba dřevěného uhlí.

V roce 1952 vymyslel svářeč George Stephen ve svém zaměstnání první uzavřený gril. V roce 1960 byl uveden na trh plynový gril, který si mohla na začátku dovolit jen vyšší vrstva. 

V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století se staly hitem grily s poklopem. V dnešní době existuje široká nabídka grilů a grilování se stále těší velké oblibě.

Hlavní jeho výhodou je snadné zapálení pouhým stiskem jediného knoflíku. Výdrž plynové lahve umožňuje dlouhé grilování bez nutnosti přikládání.

Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, obtížnější manipulace, neboť jsou podstatně těžší než grily na dřevěné uhlí a samozřejmě bude chybět atmosféra otevřeného ohně, vůně a grilovací příchuť pokrmů.

Elektrické grily umožňují detailní kontrolu teploty jak v grilu, tak i mase. Nabízejí nepřilnavý teflonový povrch čili bezproblémové čištění, snadnou manipulaci a možnost grilování bez omezení po celý rok jak v exteriéru, tak interiéru. 

A pozor: některé malé stolní elektrické grily mají tak slabý příkon, že je v sychravém a větrném počasí neroztopíte, anebo to bude trvat věčnost. Nevýhodou je samozřejmě absence kouřového aroma, delší doba grilování a nutnost připojení k elektrice.

Co dalšího uchystat, aby vše bylo kompletní?

Maso by se nemělo nikdy připalovat a přepálený olej by měl co nejméně kapat na žhavé uhlíky nebo se spolu se zbytky marinád vypalovat na roštu. 

Důležité, a to nejen ze zdravotního hlediska, je správně čistit jakýkoliv gril. Na úklid je dobré použít houbičku pro čištění grilovacích roštů s brusnou drátěnkou.

Úklid vám ulehčí také bio nádobí a bio příbory, které jsou šetrné k přírodě a dlouho už neplatí, že by byly příliš drahé. Objednat je lze ve specializovaných obchodech i s dalšími věcmi pro gril, jako jsou přírodní podpalovače, houbičky na umytí grilu a další grilovací pomůcky.

Autor:

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

Vadí vám odkapávající tuk v grilu? Zkuste to vyřešit přídavnou nádobou

V nádobě se shromažďuje šťáva, kterou maso během grilování můžete potírat.

VIDEO Jaromír Nosek připravuje kutilský pořad Na Míru, kde v televizi Prima ukazuje různá drobná...

Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

Grilovaný bůček s thajským zelným salátem

VIDEO Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...