Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

  21:35
V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži rozhodují maličkosti. A když pak mají soutěžící možnost cokoliv nového se naučit, nebo dokonce mohou dostat do prodeje vlastní bagetu, roztrhli by se vejpůl.

Posledních devět amatérských kuchařů se během úterního televizního  večera sešlo v kuchyni s šéfkuchařem Miroslavem Kalinou, jedním z bývalých porotců soutěže Masterchef. Předvedl jim, jak by měla vypadat a hlavně chutnat opravdu dobrá obložená a zapečená francouzská bageta. Důvod byl prostý a velmi motivující.

Po roce se totiž opět hrálo o nejlepší bagetu. S tím, že ta nej bude už teď v říjnu k dostání na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Šlo o stejnou šanci, kterou si loni nenechala ujít Pavlína Lubojatzky; což vzbudilo neskutečnou vlnu emocí a rozpoutalo vůči ní doslova kyberšikanu.

Letošní soutěžící žabomyší války rozhodně neřeší, nicméně přiznávali, jak zásadní by pro ně taková výhra byla. Podobně jako loni pro Pavlínu. Na Miroslava Kalinu se dívali s respektem a úžasem, které se ještě násobily, když jeho dvě verze baget ochutnali. „Je to skvělý pocit si připomenout, jaké to je tady zase stát. Občas se mi trochu zasteskne, ale vím, že Masterchef je v dobrých rukách,“ rozdělil se i o své pocity Kalina.

Všem devíti soutěžícím se vzápětí ve spižírně doslova kouřilo z hlavy, aby vymysleli tu nejlepší, nejchutnější a nejšťavnatější kombinaci chutí vycházejících z francouzské kuchyně. Všichni stáli o to, aby se prodávala právě ta jejich bageta. Už to vypadalo, že nejblíže by mohl být Paolo se svou šťavnatou krkovičkou, hořčicí, medem a rokfórem. Jenže jeho bageta byla suchá a přes to nejde vlak.

Nakonec porotě chutnaly tři jiné bagety. S roastbeefem, kyselými okurkami, jarní cibulkou, zálivkou a nakládanými cibulkami od Jakuba. Pak s telecím masem s dijonskou hořčicí, nakládanými šalotkami, restovanými žampiony portobello, estragonovou majonézou a zapečeným sýrem comté od Giviho. A celozrnná bageta s pečeným kachním prsíčkem, rokfórem a sladkokyselým cibulovým čatní od Kiki.

Miroslav Kalina radí finalistům Masterchefa, jak připravit skvělou francouzskou...
Giviho bageta byla nejlepší, což ho naprosto nadchlo. Chtěl vyhrát a vyhrál.
Giviho bageta byla nejlepší, což ho naprosto nadchlo. Chtěl vyhrát a vyhrál.

I šéfkuchař Miroslav Kalina (úplně vlevo) ocenil Giviho bagetu jako nejlepší.

Giviho kombinace byla skvělý nápad, který bavil kompletně celou porotu, což rozhodlo. A Givi přiznal sobě i divákům, že právě tato výzva byla pro něj neskutečnou motivací, takže se poprvé v životě o výhru opravdu porval. Kromě vlastní bagety prodávané v síti Bageterie Boulevard tak získal i místo na balkoně a další postup měl jistý. Zbylých osm zabojovalo o postup při poznávačce tradičních světových omáček, tedy kondimentů.

Těch kondimentů bylo padesát, mezi nimi například nakládaný zelený pepř, majonéza, kečup, sójová omáčka, bazalkové pesto či lanýžový olej, který nepoznala Petra. Hrubozrnnou hořčici pak Besky považovala za dijonskou, česnekovou omáčku měla Sabina za tatarku a chilli omáčka chutnala Paolovi jako sweet&chilli.

V soutěži skončila devatenáctiletá Sabina.

Tyto chyby, které je v tu chvíli stály jasné místo na balkoně, kam s úlevou odpochodovali Zdeněk, Jakub, Jíťa a Kiki, pak současně určily, co budou v boji o přežití v soutěži vařit. Hlavní surovina špatně určeného kondimentu určila, na čem bude jejich jídlo postavené. Petra si k lanýžům chytře vybrala křepelku, Paolo se rozhodl zkombinovat chilli a sladký dezert, Sabina se pustila do česnekového pyré s telecím masem, houbami a slaninou a Besky marinovala lososa v hrubozrnné hořčici a citronu.

Zadání splnili všichni, a to takovým způsobem, že porota byla naprosto nadšená. Jenže někdo odejít musel, takže rozhodly detaily a v soutěži skončila talentovaná, teprve devatenáctiletá Sabina.

Vařilo se v Čestru a hodnotili foodblogeři

Pivo a maso, toť v podstatě vše, na čem stojí koncept pražské restaurace Čestr, jejíž název ve zkratce označuje českou stračenu. Právě v její profi kuchyni vařili zbývající finalisté Masterchefa další večer, rozdělení do dvou čtyřčlenných týmů. Za kapitána jednoho z nich se sebevědomě přihlásil Paolo, který si to chtěl vyzkoušet dřív, než ze soutěže vypadne. A jako druhý zvedl ruku Givi, kterému povedená bageta také zvedla sebevědomí.

Porotci Masterchefa, Čestr

A oba si vyzkoušeli vedení restauračního provozu pěkně zostra: od vedení týmů a dotažení vize k dokonalosti po naservírování pokrmů na stoly známých foodblogerů si vzali na starosti i přípravu masa v chladírně a poté i na grilu, ručili za každou porci. Měli daných několk druhů hovězího masa (malý ořech, veverku, oponku a nízkou roštěnou) a hosté měli na výběr tři stupně propečenosti: raw, medium raw a medium well. A nabídnout hostům měli tři různé přílohy.

Paolův tým přihlíží, jak nejlíp natočit pivo.

Giviho tým, který červené převálcoval.

Než se začalo vařit, zahrály si oba týmy o určité výhody, a to na základě správného natočení piva a poznávačky druhů masa z rozbourané krávy. Paolo sice nejlépe zvládl pivo, nicméně Givi jasně zvítězil v masoznalství, takže modrý tým vyhrál ideální náskok; mohli do spižírny o 5 minut dřív a vyhráli jistotu, že suroviny pro své menu inspirované restaurací Čestr opravdu mají. Červený tým naopak musel kvůli chybějícím surovinám své  menu překopat, nezbyly na ně lanýže, lišky ani papriky, a jen jedno máslo.

Oběma týmům je nutno přiznat maximální zapálení pro věc, do výhry dalo všech osm finalistů všechno. Vařit s vědomím, že o svém umění musí přesvědčit foodblogery, které neopiješ rohlíkem, nemohlo být jednoduché. A neměli šanci ovlivnit, co si kdo od kterého týmu objedná. Každopádně nejvíc otočených tácků, takže jasné body, nakonec získal Giviho tým. O přežití v soutěži tedy příště bude bojovat Paolo, Jíťa, Besky a Jakub.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...