„Je skvělé, že používá při stavbě svých promyšlených zahradních kuchyní pískovec. To je kámen, který obsahuje velké množství nahodile orientovaných brusných částic, které samy o sobě při broušení fungují.
Nemusím tak brousit na hrubším vodním brusném kameni,“ říká Marek s tím, že i během broušení na pískovci potřebuje vodu, kterou bude kámen očišťovat.
Správný úhel
Jako při každém broušení je třeba zvolit správný úhel, který bude svírat dláto s pískovcem. „Jaký úhel je ten nejlepší, záleží na tom, o jaké dláto jde. U těch, které používají kameníci, to může být z pohledu vrcholového úhlu mezi šedesáti až sedmdesáti stupni,“ upozorňuje mistr brusič.
Podle něj je třeba pro nabroušení dláta zvolit tahy delší, hlavně plynulé, aby se dodržel stejný úhel.
„Během broušení se odebírají měkčí částečky kovu, a tím se dláto obrušuje. Že je hotov, poznáte podle toho, že je ostří kompaktní a nabroušené až tak, že se s ním dá krájet třeba i papír,“ vysvětluje brusič Marek Neuman.
Trvalý pískovec
Marek NeumanPůvodní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. |
Extrémně tvrdý a houževnatý, s vysokým obsahem křemene, to je labský pískovec, který Tomáš Hrdina používá hlavně k výstavbě krbů, venkovních kuchyní nebo zídek a fontán.
„Je potřeba si uvědomit, že pískovec nepodléhá vnějším vlivům, je trvalý, proto kuchyně, které jsme postavili před deseti lety jsou stále jako nové,“ uzavírá bezesporu nejznámější kameník v Čechách.
Proslavil se svými unikátními zahradními kuchyněmi z pískovce.