„V zásuvkách nám leží zapomenuté škrabky, které už neslouží svému účelu. Naštěstí, ať už máte škrabku levnou nebo designově dokonalou a tedy i drahou, její nabroušení je jednoduché,“ říká Neuman, brusič zVostra.
Škrabek je mnoho typů, nejjednodušší mají tvar písmene té, třeba na loupání paprik nebo rajčat jsou ideální ty, jež mají zoubky, další škrabkou vytvoříte tenounké nudličky zvané julienne.
„Všechny se ale dají nabrousit, když se ztupí. U některé budete potřebovat víc času, jiná škrabka je po pár tazích ostrá hned,“ upozorňuje mistr brusič.
Nejlépe je začít s broušením velmi jednoduché škrabky, která má jen jedno ostří.
Vystačíte si s diamantovým pilníkem
Na broušení takové škrabky stačí obyčejný plochý diamantový pilníček, který je k dostání v každé specializované prodejně. Pak už jen najít tu správnou část zkoseného ostří a jemnými, pravidelnými tahy ho brousit tak, aby s pilníkem svíral úhel 30 až 35 stupňů. Při broušení není třeba velká síla.
Marek NeumanPůvodní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. |
„Když na druhé straně ostří ucítíte otřep po celé délce škrabky tak, jak se ocel přehrnula přes hranu, je hotovo. Pak přiložíte pilník z druhé strany ostří a lehce otřep srovnáte,“ vysvětluje Marek s tím, že je opravdu za pár minut vše hotové.
„A ten, kdo doma vaří, ostrou škrabku určitě ocení,“ dodává mistr brusič, když se loučí svým zavedeným „Čus, brus!“
Podle Marka Neumana je ideální nacvičit broušení škrabky ještě před Vánocemi, kdy se na kuchyňské lince objeví vedle brambor i kořenová zelenina a všechny další suroviny tak potřebné na salát podávaný při slavnostní večeři 24. prosince.
Škrabku však použijete celoročně. Určitě patří k základnímu vybavení každého kuchaře. Ne náhodou patří k základnímu předepsanému vybavení už v okamžiku, kdy adepti nastupují do učebního oboru kuchař-číšník.