„Chceme připomínat nevšední okamžiky našich dějin a slavnou historii českého likérnictví. Každý likér či destilát věnujeme významné osobnosti, která se zasloužila o rozvoj české gastronomické kultury,“ uvedl popularizátor gastronomie Roman Vaněk.
Roman Vaněk představil svou novou kolekci likérů před pár dny na svých sociálních sítích. Na projektu se podílí i podnikatel Martin Žufánek, kterému se nápad už v roce 2019 velmi zalíbil. Nabídku spolupráce poté přijali i Petr Alexander a Ondřej Kopička z řemeslného lihovaru Landcraft, díky čemuž tak vznikly i první dva likéry.
Miluji smažák v másle a dám si i rohlík s eidamem, přiznává Roman Vaněk |
Podle Vaňka jsou první lihoviny začátkem nové netradiční knihy, která se bude věnovat českým nápojům z různých časových období. Každá kapitola tohoto díla má pevně daný počet stran i lahví. Po vyprodání už žádná další nebude napsána ani vyrobena.
Úvodní kapitolu strůjci nápadu věnovali prvnímu prezidentskému jídelnímu lístku, který připravil hoteliér Alois Junger, majitel hotelu U Zlaté husy na pražském Václavském náměstí. Junger jídelní lístek sestavil pro inaugurační hostinu T. G. Masaryka na Pražském hradě 21. prosince 1918 a první kapitola knihy už má i svůj likér.
„Likér jsme nazvali 1918. Jde o nejsložitější a nejnáročnější likér, který jsme dosud vyrobili. Základem je destilát z 28 vzácných bylin a koření, ve kterém jsme vymacerovali šafrán z Nepálu, dosladili medem od včel a na rok uložili do dubových sudů. Výsledkem je koncert bylin, šafránu a medu,“ uvedl Vaněk k likéru, jenž věnoval historikovi a folkloristovi Čeňkovi Zíbrtovi.
Chcete uchvátit ženu gastronomií? Vyzkoušeli jsme kurz, který vás na to připraví |
Dalším nápojem, který spolu s Vaňkem připravil lihovar Landcraft, je Krambambule. O tomto likéru se poprvé píše už v roce 1598. Do Evropy se ale dostal až ve druhé polovině devatenáctého století.
Krambambuli tvoří višňový mošt, exotické koření, směs více než dvaceti domácích bylin a dubové sudy, ve kterých nápoj jeden rok dozrával. Nápoj Vaněk věnoval Magdaleně Dobromile Rettigové, která patří k nejvýznamnějším autorkám kuchařských knih 19. století.
Redakce iDNES.cz Romana Vaňka s žádostí o rozhovor kontaktovala. Ten ji však jen pozval na slavnostní akci, která se bude konat 1. prosince v pražské restauraci Mánes. Na té má být Vaňkův nejnovější projekt veřejnosti poprvé blíže představen.