Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohřejte si sychravé zimní dny slavnou francouzskou cibulačkou

Tajemství francouzské cibulačky je v pomalé karamelizaci, kdy cibule zesládne a získá krásně zlatavou barvu. Jinak je velmi jednoduchá na přípravu a nezklame nikoho, kdo potřebuje doplnit energii v období, kdy kolikrát celý den nevidíte slunce, do práce odcházíte za tmy a stejně tak se večer za tmy prodíráte k domovu.

Francouzská cibulačka podle Petra Svoreně | foto: Petr Svoreň

Francouzskou cibulačku pro nás uvařil a postup popsal šéfkuchař brněnského hotelu Passage Petr Svoreň. Jako když kuchaři používají sezonní suroviny podle období, kdy se právě urodí, stejně tak se řídí i sezonou při výběru menu podle ročního období. 

Cibulačka patří mezi pokrmy vhodné právě pro tento zimní čas. I když – kdo sleduje kultovní seriál Haló, haló, který popisuje trable francouzského kavárníka Reného v době druhé světové války, pochopí, že i cibulačky se lze přejíst, když se konzumuje každý den. Jeho tchyně by o tom mohla vyprávět. Ale za války to byl jeden z levných a dostupných pokrmů.

Dnes už to naštěstí nehrozí, ale ve francouzské gastronomii i tak patří k ikonickým jídlům, která nesmí chybět v žádné dobré restauraci. Jako u každého lidového jídla existují i krajové nebo rodinné varianty.

V některých receptech se ke smažení cibule používá jen máslo, je však praktické (aby se nepřepalovalo) přikápnout do něj i trochu oleje. To ostatně doporučuje i Petr Svoreň.

Před koncem opékání některé recepty přidávají (třeba ten originální francouzský) i špetku cukru, aby cibule dokonale zkaramelizovala. A v některých variantách se doporučuje do polévky před podáváním přidat i trošku koňaku, aby měla polévka správný říz.

Ingredience:

  • 4 ks cibule 
  • 2 dcl bílého vína 
  • 5 dcl kuřecího vývaru 
  • 150 g másla 
  • 200 g nastrouhaného sýru gruyere 
  • 20 g bylinek (tymián) 
  • 1 dcl olivového oleje 
  • sůl, pepř dle chuti
  • bageta

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme část olivového oleje. Orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme bylinky. Vše restujeme do tmavě hněda. Pozor, nespálit. Je třeba cibuli restovat velmi pomalu a klidně pod pokličkou. Občas promíchat a seškrábnout výpeky ode dna. Ke konci klidně můžete zakápnout i troškou vody.

Přidáme víno a necháme odvařit. Pak dolijeme vývar a provaříme. Polévka krásně zhoustne. Provaření neuspěchejte, celý proces vaření klidně může trvat i dvě hodiny.

Dochutíme solí a pepřem. Na zbylém olivovém oleji orestujeme plátky baget. Bagety dejte na plech s pečícím papírem, posypejte vrstvou sýra a dejte do vyhřáté trouby zapéct.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...