náhledy
Ovoce, které se otrhává, až když ho políbí mráz. Hanlivě se mu říkává opičí zadek a správně dozrálé nevypadá zrovna vábně. To je mišpule obecná nebo také německá (Mespilus germanica), jeden z druhů téměř zapomenutého starého ovoce, jehož chuť je naprosto jedinečná.
Autor: Profimedia.cz
Původem je mišpule dřevinou z Orientu, odkud se ve středověku dostala do Německa a celé střední Evropy. Nejenže to je krásný dekorativní strom nebo keř, jejími plody je ovoce, které když necháte správně dozrát, má naprosto ojedinělou konzistenci pastovité marmelády i výraznou chuť připomínající někomu hrušky, jinému fíky.
Autor: Getty Images
Plody dozrávají pomalu a sklízet se dají nejdříve v listopadu. To jsou ale ještě úplně tvrdé a musí se na pár týdnů uskladnít, aby změkly.
Autor: Getty Images
V tu dobu mišpule obsahují hodně tříslovin, a proto se přidávají do likérů, případně se z nich připravuje sirup se stahujícími účinky.
Autor: Profimedia.cz
Ovoce sklizené už na podzim prý ale nikdy nemá tak jedinečnou chuť a aroma, jako když se plody nechají přirozeně dozrát na stromě či keři a otrhá se, až když přes ně přejde pořádný mráz.
Autor: Getty Images
Plody zmrzlé na keři už jsou změklé, až doslova hniličkovaté. Lze je konzumovat syrové.
Autor: Profimedia.cz
Změklé plody se syrové konzumují bez slupky, vyplivnout ale musíte pár jadérek schovaných v dužině. Případně lze dužinu vybrat lžičkou.
Autor: Getty Images
Mišpule se také zpracovávají do povidel, džemů či rosolů, někdy se konzervují s nějakým dalším ovocem pro zvýraznění jeho chuti, dají se také sušit.
Autor: Profimedia.cz
Zaujala vás mišpule? Je to nenáročná dřevina, ani stříhat se nemusí, tvaruje se sama. Pokud ji seženete v kontejneru, sázet můžete i v zimě, tedy pokud nemrzne. A samozřejmě že ani v zimě nesmíte po výsadbě zapomenout na pořádnou zálivku.
Autor: Getty Images
Mišpule je skutečně celoročně krásný dekorativní strom, jehož výsadbou jednoznačně nic nezkazíte.
Autor: Profimedia.cz
A až se půjdete po své ztichlé, holé a klidně i zasněžené zahradě v zimě projít, pořád budete mít co utrhnout a ochutnat.
Autor: Getty Images
Nijak vábně dozrálé a v zimě sklizené plody mišpulí opravdu nevypadají. Ti, co ochutnali, ovšem tvrdí, že když si k nim najdete cestu, už se jim jen těžko odolává.
Autor: Getty Images