Zelí skutečně konzumovali už naši pravěcí předkové – určitě v mladší době kamenné, ale pravděpodobně ještě dřív. Tehdy se však teprve postupně vyvíjelo z brukve zelné, což je rostlina, která dala vznik i dalším oblíbeným druhům zeleniny jako je kapusta, květák či kedlubny.
Jednak to pro ně bylo vítané zpestření jídelníčku a jednak zkušeností zjistili, že je zelí chrání před nemocemi a celkově jim zlepšuje kondici.
Ze stejných důvodů si zelí ceníme i dnes, byť my jíme už vyšlechtěné hlávkové zelí mnoha odrůd, bílé či červené. Jeho konzumace u nás však v posledních letech klesá, zřejmě se nám zdá moc obyčejné.
Což je velká škoda, protože je všeobecně známo, že je zelí mimořádně bohatým zdrojem vitaminu C. Výrazně tedy posiluje imunitu.
Méně už se ví, že obsahuje také vitaminy řady B, hořčík, vápník, selen, draslík a další bioaktivní látky.
Významnou roli hrají hořčičné oleje, které mají protizánětlivé účinky. Zelí je zdravé jak syrové, tak i dušené či pečené.
Zelná šťáva pak zlepšuje činnost jater a přispívá k prevenci i léčbě žaludečních vředů.
Červené zelí navíc ještě obsahuje antokyany – bioaktivní barvivo, jež pomáhá předcházet kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním.
Otestujte se: Víte, co opravdu umí obyčejné zelí? |
Polévka z kysaného zelí podle Pohreicha je zabiják špatné zimní nálady:
5. prosince 2015 |
Na imunitu je nejlepší kysané
Zcela unikátním lékem a prostředkem ke zvýšení obranyschopnosti organismu je kysané zelí. Díky mléčnému kvašení stoupá obsah vitaminů, enzymů a dalších důležitých složek, a navíc se zlepšuje stravitelnost.
Jak na kysané zelí do zavařovaček |
Je totiž třeba přiznat, že zelí působí nadýmavě – proto je vhodné ho kombinovat s kmínem, který tento problém eliminuje.
Zelí se však uplatní i při zevním použití. Doporučuje se jako obklad na špatně se hojící rány a klouby. Stačí listy mírně podrtit válečkem, zabalit do gázy a přiložit.
Recept na topinku se zelím
Potřebujete: čtvrt hlávky červeného zelí, 80 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci červeného octa, 2 lžíce olivového oleje, hrst vlašských ořechů, 1 stroužek česneku, 4 krajíce chleba, 1 kelímek zakysané smetany a sůl.
Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem, osolte, promíchejte, rozložte na plech a cca 30 minut pečte. Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte na pár minut rozpéct do trouby. Poté je potřete česnekem a vrstvou smetany. Navrch rozložte zelí a ořechy.