Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž hlavním účelem bylo vytvoření zásob masa na zimu. Mezi lidmi však roste obliba domácího zpracování masa. Není to však jen kvůli vlastnímu potěšení a zálibě, ale zároveň i kvůli ceně, která je podstatně nižší než při koupi v obchodě.
Při vyvrhování vnitřností se kontroluje kvalita střev, játra, srdce, plíce,...

Při vyvrhování vnitřností se kontroluje kvalita střev, játra, srdce, plíce, zkrátka zda bylo všechno s čuníkem v pořádku. Spousta vnitřností následně putuje do guláše nebo ovaru. | foto: Anna Grosmanová

Plyne to z dat společnosti Maso-Profit, která se zabývá prodejem řeznických potřeb. Namísto celého prasete si lidé koupí jen polovinu, kterou si doma sami zpracují. Za stejný objem masa totiž v obchodě mohou zaplatit i dvakrát tolik. Musí však dodržovat pravidla.

Tradičních domácích porážek ubývá a střídají je modernější varianty. Domácí zpracování masa bez nutnosti porážky je méně náročné, čistší a levnější.

„Člověk si namísto celého prasete pořídí pouze vepřovou půlku s droby. Doma si pak vyrobí veškeré produkty spojené se zabijačkou, jako je tlačenka, jaternice a jelítka, ale i různé druhy uzených klobás a uzených mas,“ vysvětlil technolog František Kopal ze společnosti Maso-Profit.

Přechod Čechů od klasických domácích zabijaček ke zpracování již koupeného masa potvrzují i data ministerstva zemědělství. „Počet domácích porážek dlouhodobě klesá. Od roku 2012 se jejich počet snížil o víc než pětinu ze 125 tisíc na 93 tisíc,“ řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Počet domácích porážek v Česku

Podobně jako pečení chleba ve vlastní troubě, také domácí zpracování masa pomůže peněžence. Při nákupu v obchodě člověk za kilogram vepřového zaplatí průměrně víc než sto korun. 

V případě koupě vepřové půlky utratí jen polovinu. Náklady na základní potřeby ke zpracování masa jsou také výrazně nižší, než je tomu u porážek.

Domácí příprava masných výrobků se pro mnohé stala koníčkem zejména během pandemie a uzavření restaurací. „Lidé berou přípravu uzenin nebo jitrnic také jako společenskou událost. Roste proto zájem o řeznické nástroje, jako jsou domácí plničky, nože, sekáče, řezačky masa, koření a další,“ dodal Kopal.

Podívejte se do našich Receptů, jak na výrobu zabijačkových specialit:

I na moderní verzi domácí porážky se však vztahují určité legislativní povinnosti. Bez příslušného povolení není možné masné výrobky dále prodávat, je ale možné jimi podarovat osoby blízké.

Že zájem o domácí zabijačky oživuje, dokládá i Letenské prase, což je každoroční akce, která ukazuje domácí zabijačku v reálných podmínkách. Součástí je i workshop, kde se účastníci sami mohou naučit, jak se vyrábějí zabijačkové speciality.

29. ledna 2018

My jsme se akce zúčastnili v roce 2018, letos se konala 22. ledna v poněkud okleštěném formátu, protože kvůli pandemické situaci na poslední chvíli zrušil účast hlavní showman mistr řezník. Tehdy ukazoval na pověšeném praseti, odkud pocházejí jednotlivé partie, které si pak lidi kupují u řezníka nebo v samoobsluze.

Jak na domácí jitrnice podle mistra řezníka Dvořáka

Suroviny: 

  • hlava, lalok, kůže, koleno
  • srdce, jazyk, slezina, plíce
  • játra syrová
  • bílé pečivo (např. žemle)
  • vývar
  • sůl, nové koření, pepř černý mletý, majoránka, česnek, (popř. zázvor, citronová kůra strouhaná)

Postup:

Ve dvou hrncích současně vaříme do měkka následující: v jednom hrnci hlavu, lalok, kůže a koleno, v hrnci druhém srdce, jazyk, slezinu a plíce. Uvařené maso a vnitřnosti necháme okapat, následně semeleme najemno.

Do teplého vývaru z masa namočíme bílé pečivo, poté semeleme. Semeleme syrová játra.

Vše smícháme v nádobě dohromady a dochutíme (sůl, nové koření, pepř černý mletý, majoránka, česnek), dle krajových zvyklostí možno přidat také zázvor a citronovou kůru. K získání požadované konzistence popřípadě dolijeme vývar z vnitřností. V této fázi můžeme vyzkoušet chuť prejtu nejlépe tak, že si odebereme malou část, kterou ohřejeme na pánvi, dle chuti případně dokořeníme.

Vzniklý jitrnicový prejt naplníme do zašpejlovaných střívek a necháme odvařit při teplotě 8085 °C. Až jitrnice vyplavou na povrch vody (12–20 minut), vyndáme je. Uvařené jitrničky necháme vychladnout ponořením do studené vody. Poté je vyndáme a necháme okapat. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...