Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopřejte si pravé koblihy s voňavými povidly podle Pepy Maršálka

Tradice připravovat masopustní české koblihy sahá až do třináctého století. Koblihy se plnily lecčím – od povidel přes mák až po tvaroh – ale vždy byly velmi, velmi tučné. Schválně jak se vám povedou ty od cukráře Pepy Maršálka, jehož recept přinesl časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou.
Masopustní koblihy podle cukráře Pepy Maršálka

Masopustní koblihy podle cukráře Pepy Maršálka | foto: Stanislav Pomahač

Na těsto potřebujete: 400 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 3 vejce (velikost M), 60 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 25 g rumu, 90 g měkkého másla, 200 g mléka, 20 g droždí a 3 g soli.

Na náplň si připravte 250 g švestkových povidel, 3 g perníkového koření a  10 g rumu, a na dokončení 1 l oleje na smažení a 50 g moučkového cukru.

Jak na Maršálkovy voňavé koblihy krok za krokem:

Počítejte, že příprava 22 koblížků si vyžádá dvě hodiny vašeho času.

Postup přípravy

Mléko ohřáté na pokojovou teplotu smícháme s droždím, přidáme hrubou mouku a dobře zamícháme. Necháme 30 minut na teplém místě vykynout.

Přidáme ostatní ingredience kromě másla a hněteme 3 až 4 minuty. Nakonec přidáme máslo a dohněteme do hladkého, pevného a nelepivého těsta.

2) Postupně přidáme ostatní ingredience kromě másla...
6) Dohněteme až do podoby hladkého, pevného a nelepivého těsta.
10) Každý dílek těsta zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut...

Necháme asi 30 minut kynout, poté rozdělíme na dílky po 50 g, zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut dokynout.

Před smažením musí být objem víc než dvojnásobný.

Smažíme v oleji při 175 °C zhruba 2 minuty z každé strany. Koblihy vyjmeme z oleje a necháme je vychladnout na plechu pokladeném savými papírovými utěrkami, zbaví je přebytečného oleje.

Na náplň smícháme povidla, rum a koření. Směsí naplníme cukrářský sáček.

Ostrým steakovým nožem uděláme z boku a napříč do každého kousku otvor a vychladlé koblihy pomocí cukrářského sáčku naplníme. Pocukrujeme.

11) Před smažením musí být objem každého kulatého kousku těsta víc než...
13) Ostrým steakovým nožem uděláme z boku a napříč do každého kousku otvor na...
14) Na náplň smícháme povidla, rum a koření, směsí naplníme cukrářský sáček a...

Praktické tipy od Josefa Maršálka:

  • Koblihy můžeme velmi snadno plnit jakoukoliv domácí marmeládou či džemem, výborně chutnají také naplněné čokoládovou pomazánkou podle vlastního výběru.
  • Nejdůležitější rada nakonec – aby kobliha měla bílý proužek po svém obvodu, musí být dokonale nakynutá a také teplota oleje musí být 170 až 175 °C.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...