Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se naučíte králíka naporcovat, ušetříte a získáte víc možností k úpravě

Králíka nemusíte péct jen vcelku. Pokud se ho naučíte správně naporcovat, otevřou se vám kulinářské obzory. Můžete připravovat zvlášť stehna třeba na hořčici. Hřbet můžete naplnit fáší a hezky pomalu jej táhnout. Přední běhy můžete vykostit a připravit z nich například ragú. Možností je skutečně hodně.

Člověk by si na první pohled myslel, že vykostit králíka bude stejně snadné jako třeba u kuřete. Ale když se pozorně podíváte na video, je ta práce daleko jemnější. 

Vzhledem k tomu, že je tam nakonec méně masa, podobá se postup při vykosťování spíš jemné chirurgické práci jako při filetování pstruha. Základem je mít dobrý ostrý filetovací nůž, abyste dokonale dokázali obkroužit kosti a žebra a zároveň při tom ztratili co nejméně masa.

Proč vlastně vařit pokrmy z králičího masa? Je to jeden z nejzdravějších druhů masa, ne nadarmo ho obsahují i příkrmy pro malé děti a v nemocniční stravě patří mezi dietní pokrmy.

Králičí maso můžete připravovat dušením, pečením, dokonce i jako minutku nebo řízek. Někteří kuchaři se snaží mu vyhýbat, protože tvrdí, že je příliš suché. Jenže tomu lze předejít správným způsobem přípravy.

Například Zdeněk Pohlreich tvrdí, že králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře. Před časem ukazoval v pořadu Dnes vaří šéf!, jak si poradit s králíkem, kterého považuje za poklad kuchyně.

Králíka mnoho z nás bere i jako symbol Velikonoc. Jenže není třeba se zaměřovat jen na klasického čokoládového zajíčka. Králičí maso nemusí chybět ani při přípravě slavnostních velikonočních pokrmů.

Vaříme s profesionály

  • Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko.

Králičí porce, jak si je vyberete podle požadovaného receptu samozřejmě koupíte v obchodě. Ale daleko levnější je koupit celého králíka a naporcovat si ho sám. 

Při troše cviku to není zase takový problém. Když to jednou zvládnete, budete mít jednu kuchyňskou dovednost navíc, a to se nikdy neztratí. Ostatně trénink dělá mistra. Čím častěji budete králíka porcovat, tím budete v této disciplíně lepší a lepší.

Postup:

Začněte odříznutím zadních stehen. U stáhnutého králíka je to naštěstí snazší než třeba u kuřete, kde svaly zakrývá kůže. Možná si budete muset pomoci odlomením stehenních kostí, abyste odhalili klouby.

Když převrátíte králíka na hřbet, uvidíte ledvinky, které vyříznete, je možné je dále zpracovat. Pod páteří jsou i válečky masa, vzdáleně podobné vepřové panence. Ty při porcování přijdou jako druhé na řadu.

Pak už následuje separování boku. Tady se to už začíná podobat filetování ryby. Bok obsahuje jenom minimální vrstvu masa, proto je třeba ho opatrně seřezávat podél žeberních kostí. Šéfkuchař Patrik Bečvář na videu ukazuje, jak oba boky vykostit tak, aby se z nich vytvořil jednolitý kus masa.

Finta spočívá v tom, že se nožem držíte hřbetu kostí a nožem kopírujete tvar žeber. Odříznout přední nohy je už jenom otázka chvíle.

Zbude kostra, které i při největší snaze vždycky obsahuje spoustu masa, které by byla škoda vyhodit. Určitě se bude hodit na vývar. Dělá se podobně jako ostatní vývary, tedy se zeleninou s tím, že se obvykle táhne aspoň tři hodiny.

Když to spočítáte, tak z jednoho králíka pořídíte minimálně dvě porce ze zadních stehen, přední stehna jsou menší, takže jednu porci, z boku můžete udělat roládu klidně pro tři lidi a k tomu ještě polévku. A každý pokrm bude jiný, takže králík se jenom tak nepřejí.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...