Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další kolo Peče celá země rozhodly tyčinky, lístkování a kynutý souboj

  0:01
Posledních pět amatérských pekařek se utkalo už v osmém kole televizní soutěže, kde se peče jako o život. Jana, Lucie, Markéta, Martina a Veronika. Do soutěžního pečení opět daly všechno, takže svoji daň už si třeba u Veroniky asi vybrala únava.

Prvním úkolem již osmého sobotního soutěžního večera byly čokoládové tyčinky, které si berete s sebou do kapsy, když někam pospícháte či vyrážíte.

Lucie třeba připravila tyčinky pro sportovce z drcených vloček, tvarohu a s čerstvými malinami, jaké dělá pro svého manžela, když vyráží na kolo či ultramaraton. Veronika se zase nebála do tyčinek zapracovat dračí ovoce s bílou čokoládou a příjemně porotu překvapila kombinací chutí.

Jana porotu potěšila tyčinkou s křupavým griliášem, Martina moc netrefila správný výběr sušenky a Markétu zradila předčasně tuhnoucí poleva, takže její chuťově jinak skvělé tyčinky působily hodně rustikálně, až neotesaně.

Mille feuille jako technická výzva

Tisíc lístků, tak zní doslovný překlad názvu nejoblíbenějšího francouzského dezertu Josefa Maršálka. Jeho základem je listové těsto, které musí krásně lístkovat a křupat, aby si milovník sladkého tento dezert opravdu užil.

Aby lístkovalo, musí se při přípravě těsta respektovat poměrně náročný technologický postup: těsto se při zpracování opakovaně překládá a vrstvy při tom musejí mít stejnou výšku. Důležité tedy je i rovnoměrné vyválení.

Navíc je potřeba těsto stále udržovat studené, aby nedošlo k rozehřívání másla, takže mezi překládáním a vyvalováním musí odpočívat v lednici.

Lucka připravovala listové těsto poměrně s přehledem.
Opakované překládání je u tohoto typu těsta nesmírně důležité. Stejně jako...
Velikost dezertu byla daná, bylo tedy nutné i přeměřování.
Veronika při krájení mille feuille stihla odkrojit jen dva řezy, což ji...

Některé soutěžící si doma připravují listové těsto běžně, ale například Veronika si vyčítala, že to nikdy nezkusila. Přestože se jí dezert docela povedl, zradil ji čas: nestihla dezert před hodnocením poroty nakrájet, což se na hodnocení projevilo. Martina zase těsto lehce nedopekla.

Jana porotu svými řezy uspokojila, Lucie nadchla našlehaným krémem a Markéta předvedla „mille“, za něž by se nemusel stydět profesionální cukrář.

Veronika měla o pekařce týdne předem jasno

Na kreativní výzvu se soutěžící mohou připravit předem, a tak se třeba Jana netajila tím, že si skulpturu z kynutého těsta v podobě chobotnice doma zkoušela péct několikrát. A ta také několikrát skončila ve výběhu u slepic.

Úkolem soutěžících totiž byla 3D skulptura nebo objekt, upečený z kynutého těsta a vysoký alespoň 30 centimetrů. Shodou okolností se Jana i Martina rozhodly pro chobotnice, inspirovány Chobotničkami z 2. patra, Lucie pro studnu, Veronika pro lesního skřítka z trdelníků a Markéta pro slanou kytici z těsta zjemněného jogurtem, jen stonky pekla z těsta pivního.

Když Veronika Markétě chvilku koukala pod ruce, jak umně z kynutého těsta vykrajuje květy, do nichž zapracovává i slaninu, sýr, kečup či slunečnicová semínka, netajila se tím, že má o pekaři týdne jasno. Trefila se.

Závěrečné hodnocení a porada poroty
Nejlepší a nejméně povedená skulptura z kynutého těsta podle hodnocení poroty
Markéta byla také vyhlášena pekařkou týdne.
Veronika po vyřazení přiznala, že už byla unavená. Ale bylo jí líto, že už si...

To ještě netušila, že její díky cukru se skořicí hnědě zabarvený lesní skřítek bez rukou tak zklame porotce Josefa Maršálka, který od pětice nejlepších amatérských pekařek II. řady soutěže Peče celá zem očekával trochu víc.

Markéta dolaďuje svou jedlou kytici.

A přestože poslední pětice předváděla vyrovnaný výkon, něco rozhodnout muselo. Chobotnice porotu spíš rozesmály, než nadchly, nicméně zadání splnily. Lucie svou studnou přesvědčila, přece jen na ní předvedla hned několik technik. A Markéta porotu vyloženě potěšila. I česnekovým máslem, které pomáhalo držet květy na stoncích, i její chlebová váza chutnala dobře.

A tak se se soutěží rozloučila právě Veronika, která nakonec přiznala na kameru, že je unavená a už se těší, jak se doma pořádně vyspí. Přece jen jí však bylo líto, že přijde o příjemnou atmosféru, která mezi soutěžícími vládne.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...