Chřest. Křupavá zelenina, kterou netrpělivě vyhlížejí šéfkuchaři i amatérští kuchtíci. Nemohou se dočkat pokrmů, které z čerstvé suroviny vykouzlí. V Evropě jsou oblíbené především dva druhy: zelený a bílý, ovšem narazit lze i na fialovou odrůdu. Čeští jedlíci preferují ten zelený.
Existují minimálně tři důvody, proč chřest jíst
- Podporuje metabolismus, a je tak vhodný při redukční dietě.
- Upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje hodnoty cholesterolu.
- Udržuje klidný a dlouhý spánek.
Kdy a kde chřest roste? Začátek jeho sezony nemá přesné datum, jelikož růst chřestu je podmíněn zejména venkovní teplotou. Rostlinka se ze zimního spánku probouzí v první polovině jara při 8 °C a obdarovává nás svými výhonky zhruba 2 měsíce. Sezona je pak každoročně ukončena k 24. červnu.
Zda je chřest zelený či bílý, o tom rozhoduje přístup výhonků ke světlu. Bílý chřest vzroste celý pod zemí, během jeho dorůstání je zemina zakryta černou folií, která se ve správný čas odstraní a z hlíny se opatrně vykopávají špargle.
Zelené puky najdete na klasickém poli. Vysázeny jsou s dostatečnými rozestupy, aby si navzájem nebraly živiny a dosáhly požadované velikosti.
Jak zachovat cennou čerstvost
- Stonky chřestu nejprve pečlivě očistěte a mírně zkrojte.
- Poté ho přendejte do zavařovací sklenice tak, aby hlavičky přečnívaly, a zalijte studenou vodou.
- Zakryjte igelitovým sáčkem, upevněte a můžete skladovat v lednici po dobu až 1 týdne.
- Každé dva dny vyměňte vodu.
V každém případě se ovšem čerstvý chřest zkonzumovat co nejdříve. V lednici při správném skladování vydrží sice delší čas, nicméně tu nejlepší chuť a prospěšné nutrienty obsahuje jen pár dní po sklizni. Poté začíná postupně hořknout a dřevnatět.
Ty nejlepší recepty s chřestem najdete ZDE |
Jak na zpracování chřestu krok za krokem
Tuto lahodnou zeleninu lze připravit na nespočet způsobů, v naší kuchyni obvykle považujeme za nejchutnější chřest syrový, dušený v páře, zprudka na grilu, restovaný v pánvi, blanšírovaný nebo pečený v troubě.
A jak chřest na další zpracování připravit? Nejprve ostrým nožem odřízneme nebo odlomíme (lépe poznáte, kde začíná křehká část) tuhé zdřevnatělé konce stonků. Obvykle stačí 2 cm, tak, aby puky chřestu zůstaly přibližně stejně dlouhé. Následně chřest oloupeme škrabkou na zeleninu nebo speciálním nástrojem na chřest. Začínáme loupat pod hlavičkou a pokračujeme směrem ke konci stonku.
Chřest můžeme vařit volně (naležato) ve vroucí vodě nebo ho svážeme potravinářským provázkem do menších svazečků a vaříme nastojato.
Svazky chřestu vložíme do osolené vroucí vody nastojato tak, aby špičky vyčnívaly z vody a vařily se pouze v páře. Chřest vaříme asi 10 až 15 minut, záleží na tom, jak jsou výhonky silné. Poté je vyjmeme, necháme okapat, ochutíme a můžeme podávat.
Neodolatelný je takto připravený chřest třeba s holandskou omáčkou, kterou podle foodblogera Cuketky připravíte během chviličky.