Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvládla těžké výzvy, řekl Maršálek o Martině, vítězce Peče celá země

Rozstřel   16:00aktualizováno  16. května 10:36
V sobotu večer Česká televize odvysílala finále druhé řady soutěže Peče celá země, z nějž se jako vítězka domů vrátila Martina Kynstlerová z Přerova, která sladké i slané pečení prostě miluje. Do Rozstřelu ji doprovodil porotce soutěže, vyhlášený cukrář Josef Maršálek.

„Titul Nejlepší amatérský pekař České republiky získává...“ napínal při vyhlášení výsledků finále všechny přítomné moderátor Václav Kopta. „Martina,“ dodala po zdánlivě nekonečné odmlce jeho kolegyně Tereza Bebarová. A Martině, mámě malého kluka, se překvapením podlomila kolena.

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Posléze vysvětlila na kameru, že stále ještě potřebuje čas, aby to vůbec byla schopná vstřebat. A co ji k výhře podle porotce Josefa Maršálka dovedlo? „Šla do toho lidsky, na nic si nehrála a překonala sama sebe,“ řekl po vyhlášení.

Právě tento okamžik připomněla oběma hostům moderátorka Rozstřelu Monika Zavřelová jako první. A Martině začaly ve studiu opět téci slzy, přestože se natáčení finále soutěže odehrálo už loni v létě. Po natáčení finále se prý Martina dlouho s výhrou smiřovala: „Každé ráno jsem se probouzela a říkala si, že to není možné.“ Je to podle její zkušenosti naprosto neuvěřitelný pocit, který se nedá popsat, ale musí se zažít. Martinu osobně to alespoň pořád ještě dojímá.

Josefu Maršálkovi se prý při sobotním vysílání finále v České televizi také naplno vrátily emoce a síla toho zážitku z natáčení finále, které proběhlo 3. června 2021. Do poslední chvíle totiž ani jako porotci netušili, kdo soutěž vyhraje, protože skóre bylo vyrovnané a kreativní výzva nerozhodla. „Museli jsme se vrátit k té osobní a technické a je absolutně úžasné, že to vyhrála právě Martina. Že ukázala, že Martina z Přerova si prostě vyhrne rukávy a s přehledem tam vypálí za čtyři hodiny antigravitační dort,“ zavzpomínal Josef Maršálek.

Čím ve finále Martina překvapila?

Martina zvládla nejen dort, ve finále se s přehledem předvedla i výbornými pralinkami, technickou výzvu zvládla také na jedničku, přestože pečenou Aljašku dělala poprvé, a jako srdcařka ještě pomáhala soupeřkám, když jí zbýval volný čas do přísných limitů. Právě umění rozvrhnout si práci je pro cukráře základ, což zdaleka není snadné, proto Josef Maršálek smekal, s jakým přehledem a klidem Martina překvapivě zvládala těžké výzvy.

V Rozstřelu Martina přiznává, že na výrobu pralinek se hrozně těšila, protože je to její oblíbená činnost: „Popravdě, doufala jsem, že mi to dají hnedka na začátek soutěže, abych to stihla. Jak slané koblihy, tak čokoládu.“ A dodává se smíchem, že to určitě lépe vypadalo než chutnalo, s čímž ale Josef Maršálek odmítá souhlasit. Stejně tak jako s tím, že by měli porotci jakkoliv rozdělené role.

Slané koblihy podle Martiny

Na těsto na slané koblihy potřebujete: 300 g hladké mouky, 8 g krystalového cukru, 20 g droždí, 200 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 30 g másla, 8 g himálajské soli a 1000 ml oleje na smažení. Na slanou náplň 250 g nivy a 300 g uzené anglické slaniny, co nejlibovější. (Příprava trvá 2 hodiny.)

Slaná (i sladká) verze koblih od Martiny, vítězky druhé řady soutěže Peče celá země.

Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme teplým mlékem. Necháme odstát asi 10 minut. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout.

Z vykynutého těsta uděláme koule, do kterých vložíme kousky nivy a kousky slaniny, zabalíme je a vytvoříme koblihy, které položíme na pomoučněný tác, aby ještě chvíli odpočívaly. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Během smažení se koblihy snažíme otáčet. Usmažené koblihy dáme na papírovou utěrku a poté rovnou na servírovací mísu.

Prozrazuje i to, jak je těžké popsat strukturu či chuť cukrářských a pekařských výrobků. A jak porotci během soutěže účastníky koučují, i jak jsou přitom úspěšní, když soutěží doprovázejí 12 nejlepších amatérských cukrářů v Česku, kteří prošli dvoukolovým castingem. Co si ze soutěže odnesla například právě vítězka Martina? „Být pečlivější, nespěchat a přemýšlet,“ vypadlo z ní bez rozmýšlení. Proč? Je si vědoma toho, že ne vždy se jí během soutěže podařilo upéct daný recept tak, jak by si sama představovala.

To Josef Maršálek je na rozdíl od ní už dlouhá léta opravdový profík. Připomněl, že se pro cukrařinu prostě narodil a ve dvaceti letech kvůli ní utekl z domu. „Nikomu na světě nikdy nedovolím, aby mi tu lásku k té práci vzal nebo zkazil. Pro mě je to práce snů, a často říkám, že za odměnu,“ vysvětluje, že jako cukrář neprodává mouku a vajíčka, ale umění a příběhy.

Martina dodává, že se jí velmi líbí, když si někdo na jejím dezertu pochutná, sama to nejí. Což Josefu Maršálkovi připomnělo Martininu koblihu se slaninou a nivou. „Když jsem do ní kousl, tak jsem si musel kousnout ještě jednou. Přitom jsem sám sobě přísahal, že v soutěži nic víc jak jednou neochutnám, protože tam toho ochutnáte za den strašně moc,“ vzpomínal na překvapivou koblihovou náplň.

„Vlastně to od Martiny byla drzost, vzít slaninu, nivu, nastrouhat to, vrazit to do těsta, nechat vykynout a osmažit v oleji. Byla to drzost, která ale fungovala. A v cukrařině, nebo v gastronomii všeobecně, to zariskování někdy může přinést strašně zajímavý výsledek,“ řekl Maršálek a konstatoval, že historie gastronomie zná takových příkladů spoustu.

A co plány vítězky, která je skromná a velice bezprostřední, takže bez okolků řekne i to, co by si jiní soutěžící určitě raději nechali pro sebe, jak koneckonců předvedla i v soutěži? Během soutěže se netajila tím, že by si ráda otevřela malou cukrárnu, ale jak by to chtěla skloubit se svým zaměstnáním ve státní správě, když se současně ráda hodně věnuje malému synovi? Poslechněte si Martinu v Rozstřelu, spoustu toho prozradila.

16. května 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...