Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení s tím, jak to často funguje dnes, kdy gastronomie pokročila. V pořadu Jak to bylo, šéfe? si tentokrát užil vaření se specialistou na asijskou kuchyni Antonínem Bradáčem.

Kuchyně Tondy Bradáče snese nejvyšší měřítka, zde by se dalo jíst z podlahy, a tak se logicky celý dílem nese vzpomínání, s jakými největšími hygienickými prohřešky se kuchař při natáčení setkal.

„Jestli to tady neumyjete, někoho tu zabijete,“ zní jedna z hlášek, které jste mohli slyšet při premiéře třetího dílu aktuální série. A ještě jedna: jak říkala máma, hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, zaplakal si, když se chytal za hlavu při pohledu na nepořádek v kuchyni jedné z navštívených restaurací.

Pořadem se vine linka, kdy Bradáč postupně uvařil tři chody pocházející z thajské kuchyně. Z toho dva takové, se kterými v roce 2014 získal absolutní vítězství v Thailand Culinary World Challenge. To znamená, že porazil společně s kolegou Janem Davídkem Thajce na jejich vlastním dvorečku.

A protože je Bradáč zvědavý kluk, nemohl se nezeptat, jak to bylo při natáčení. A zda to bylo s hygienou opravdu tak katastrofální, jak se to jevilo ve výsledku. A zda účinkující personál restaurací Pohlreicha skutečně nenáviděl. „Nemyslím, že by mě milovali, ale nakonec to nebylo nic osobního. A občas se tam našel i nějaký mlaďoch, který mne poslouchal, a třeba si z toho něco vzal do života,“ byl nakonec Pohlreich smířlivý.

Šéfa Pohlreicha všichni známe s tím, že je „bardem“, který vyrostl na klasice, jejímž základen jsou principy francouzské kuchyně, ze kterých vychází i ta česká. Proto není ostudou, když si občas vybere parťáka specialistu, anebo v některých pořadech cukráře, než aby se tvářil, že je mistr světa v jakémkoli oboru.

A je zajímavé sledovat Tondu Bradáče, jak s přehledem vaří thajskou kuchyni. Asijská kuchyně u nás prožívá velký boom, je ovšem pravdou, že doma si na ni troufne jen málokdo, protože s ní nemáme tak velkou historickou zkušenost.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz

Je však překvapující, že je v podstatě jednoduchá, jen funguje na trošku jiném principu. Používají se zásadně odlišné ingredience, se kterými mnohdy nevíme, jak pracovat.

Dobrou zprávou je, že dnes už asijský koutek máte prakticky v každém supermarketu, takže není problém si to vyzkoušet i doma. Ostatně podívejte se na video, kde Bradáč ukáže přípravu polévky Tom Yum Koong. Možná byste ji připravili rychleji než českou bramboračku, frankfurtskou nebo zelňačku.

Ale rozhodně se vyplatí kouknout se na pořad a přenést se do minulosti z natáčení Ano, šéfe!, kde si můžete připomenout šokující momenty z pohledu do zákulisí reality mnoha českých restaurací.

Pálivá polévka Tom Yum Koong podle Antonína Bradáče

Suroviny (4 porce):

  • 1 lžíce chilli pasty naam jaew nebo červené curry pasty
  • 8 ks (400 g) tygřích krevet
  • 8 plátků čerstvého galanganu
  • 2 stonky citronové trávy
  • 8 ks limetových listů
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 5 ks chilli papriček
  • 8 ks žampionů
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • sůl

Postup:

Nejdříve očistěte krevety. Začněte tím, že odlomíte hlavu, opatrně oloupejte krunýř, ocásek ponechte (kreveta se za něj při jídle lépe drží). Nakonec hřbet na horní straně po celé délce zlehka nařízněte a odstraňte tmavé střívko, které je uvnitř. Poté krevety opláchněte studenou vodou a osušte.

V hrnci přiveďte k varu vývar, přidejte nakrájenou citronovou trávu (každý stonek překrojte na cca na 5 větších kusů), galangan nakrájený na hrubé plátky, nakrájené chilli papričky, limetové listy překrojené na půl, chilli pastu, žampiony a nechte vařit 5 minut. Poté přidejte očištěné krevety a vařte další 2 minuty, dochuťte rybí omáčkou.

Na závěr dochuťte limetovou šťávou, případně dosolte. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...