Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách. Zpětně přiznává, že jeho pomocná mise byla často už po dvanácté. Majitelé byli naprosto bezradní, bez zkušeností a znalostí z oboru. Osvěžujícím kontrastem každého dílu je vždy návštěva u některého z kuchařů, kterého si cení. Jako kontrast k minulosti společně ukážou, jak vařit v praxi, když má kuchař zkušenosti a jasný plán.

„Tehdy nebylo vůbec běžné, že by se kuchař osamostatnil a zařídil si vlastní restauraci, jako je to běžné dnes,“ zhodnotil Zdeněk Pohlreich svoji pouť po restauracích v průběhu prvních dvou řad pořadu Ano, šéfe! A tomu odpovídají i „vzpomínky“, které se vinou celým aktuálním pořadem.

Je to panoptikum roztodivných interiérů, kterým nechybí tehdy tak typičtí sádroví kuchaři u vchodu i přiznání majitelů, že problematice vůbec nerozumí, takže do kuchyně radši vůbec nechodí.

„Jestliže vlastníš hospodu, musíš radit všem. A ne říct, že do kuchyně nechodíš, protože tomu nerozumíš. Toto není chování majitele,“ vztekal se tehdy. A v tom zůstává konzistentní i dnes.

V současném díle se pokusil dotknout současné vlny street foodu, která se stává součástí kdejakého festivalu či slavností, ale i běžného stravování na ulici. Ostatně street food má i své vlastní slavnosti a nevyhýbají se mu ani ti nejznámější kuchaři. Připomeňte si, jak si to užili v Brně porotci soutěže Masterchef Přemek Forejt a Jan Punčochář s Radek Kašpárkem.

Zdeněk Pohlreich se tentokrát vypravil na sever Moravy za svým bývalým kolegou Jáchymem Pavelekem, který v Pohlreichově týmu strávil několik let a vyrostl tam tak, že se se „trhl“ a rozhodl se jít vlastní cestou.

Zároveň si však zafixoval pevné zásady pro úspěšné gastro podnikání, hygienické zásady pro provozování vlastní kuchyně a také organizaci provozu, aby se zbytečně neztrácel čas a energie.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz

Šéf klasicky pořad začal „vsuvkou“, která by měla díl o street foodu uvést. Tedy grilovacím receptem na huevos rancheros, což je farmářská snídaně nebo rančerská vejce, což je pokrm typický ve španělsky mluvících zemích.

Ale pak začíná „jízda“ s Jáchymem, který si zařídil atypický food truck. Je to vlastně hybrid klasického bistra s konceptem jednoduchého občerstvení s interiérem karavanu, jaké známe z různých venkovních akcí.

A Pohlreich jenom kouká, jak lze koncept street foodu snadno provozovat i tímto způsobem. Jednoduché a rychlé vaření nabízející atraktivní menu, které přímo útočí na chuťové buňky návštěvníků.

Podívejte se na video, kde uvidíte konkrétní návod na chilli con carne. Určitě by se tato verze zalíbila i legendárnímu detektivu poručíku Columbovi, stálému konzumentu tohoto pokrmu.

Chilli con carne s koriandrem

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks středně velké mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
    • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 250 g drcených rajčat v konzervě
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sušený koriandr
  • mleté chilli
  • 200 g sterilovaných fazolí
  • 100 g sterilované kukuřice
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • Pepř

Postup:

Na oleji orestujeme na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer. Po chvíli přidáme na jemno nakrájenou cibuli a drcený česnek znovu krátce restujeme.

Poté přidáme mleté hovězí maso a restujeme dokud se nevypaří veškerá šťáva, kterou nám maso pustí. V průběhu restovaní osolíme a opepříme.

Přidáme lžíci rajčatového protlaku, špetku mletého chilli a znovu krátce orestujeme. Nalijeme víno a necháme ho lehce provařit.

Potom můžeme přidat drcená rajčata a dle potřeby zeleninový vývar. Necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou cca 2–2,5 hodiny.

Nakonec přidáme fazole a kukuřici a dle potřeby ještě dochutíme solí sušeným koriandrem a mletým chilli. Na talíři ozdobíme listy čerstvého koriandru, limetkou a zakysanou smetanou. Podáváme například s rýží basmati.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...