Na mušku si vzal zahradní krb, ve kterém lze maso opékat na mřížce, ale i grilovat. Jenže nesnáší, když šťáva a tuk odkapávající z masa špiní vnitřek krbu. Navíc všichni vědí, že odkapávající přepálený tuk není právě nejzdravější.
Proto si vyrobí misku, do které může tuk odkapávat. Jednak se nepálí v rozžhaveném uhlí, jednak může sloužit třeba na potírání potraviny během grilování.
Na videu uvidíte celý postup.
Princip je snadný: stačí vyrobit z kovových jeklů držák, do kterého se vloží nerezová gastronádoba (kuchař by řekl gastroška), ve které se tuk sbírá. Tu koupíte v každém obchodě s potřebami pro kuchaře nebo řezníky přesně v rozměru, který odpovídá vnitřnímu rozměru vašeho krbu. Po skončení grilování se pak snadno umyje a je připravený na další akci.
Nosek složitě ukazuje, jak a proč si měří právě ten „jeho“ rozměr, pro vás to však nebude tak důležité, protože se vždy budete řídit vnitřním prostorem svého krbu. Jde jen o to, abyste vyrobili rám, do kterého můžete pohodlně vložit nádobu a kompletní rám vložit pod maso „o patro níž“.
To znamená mírně sklepnout i konce jeklů tak, aby bylo možné je vsunout buď mezi cihly krbu, nebo na držáky, které jsou v různých výškách – podobně jako to máte třeba v domácí troubě.
Upřímně řečeno, podobné „udělátko“ se nejvíc bude hodit při grilování na rožni, kdy je prostor krbu uzavřený a bude se tedy opékat na nepřímém ohni. Podkládat nádobu pod mřížku nebude nejlepší nápad, protože v tomto případě se většinou sází na přímý žár přímo z uhlíků dřevěného uhlí.
Na druhou stranu – každý má při grilování jiné rituály a techniky. Proto by se podobná pomůcka občas mohla hodit. Zvlášť když se stane součástí příslušenství a lze ji tak použít vždy podle situace a toho, co jak se bude opékat.
Staňte se kutilem iDNES.cz |