Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

  9:37
Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle Jak to bylo, šéfe! přiznal, že když se během učení poprvé ocitl v kuchyni, kuchařina pro něj zdaleka nebyla jasnou volbou. Jedním z těch, kdo ho k ní přitáhli, byl Josef Frank.

Než se vydal do kuchyně své restaurace, aby si s Josefem Frankem společně zavařili a zavzpomínali, rozehřál se šéf u grilu a připravil luxusní steak wagyu od českého farmáře. Tedy jemný steak, který je díky mramorované struktuře masa, rovnoměrně prorostlého těmi nejjemnějšími pavučinkami tuku, velmi šťavnatý a plný chuti.

Steak wagyu se servíruje jen málo propečený, byl by hřích ho přetáhnout, takže si během přípravy ani neodskočíte. A protože v jednoduchosti je síla i krása, doplní ho jen wasabi a grilovaná hlíva královská pokrájená na čtvrtiny.

A hurá do minulosti, zavzpomínat si na vaření pod vedením prvního gastronomického guru Josefa Franka, dnes už bělovlasého pána, kterého Zdeněk Pohlreich poznal v sedmnácti. Jaké to tenkrát bylo? „Byl jsem ucho a nevěděl jsem nic,“ konstatuje s úsměvem Zdeněk Pohlreich.

Kvalitní suroviny jako dneska tenkrát nebyly

Dnes prý jsou na tom učni kuchařského umění úplně jinak. „Dělají v jiných podmínkách, než jsme dělali my. Suroviny a všechno dostávají de facto pod nos, maso nádherný, zeleninu jaká tady předtím v životě nebyla. Je jen otázka, aby se s tím naučili zacházet a vážit si toho. Ale je vidět, že některý se v tom uměj pohybovat a hlavně – chtějí něco vědět,“ konstatuje zkušený učitel. A dodává směrem ke Zdeňkovi: „Což si byl ty. Tenkrát.“

Špindlerovský guláš s bramboráčky podle Josefa Franka
Hradčanský špíz s mandarinkou a šunkovou rýží podle Josefa Franka
Plněný telecí kotlet Panorama podle Josefa Franka

Špindlerovský guláš s bramboráčky, hradčanský špíz se šunkovou rýží a plněný telecí kotlet Panorama. Menu ze sedmdesátých let podle šéfova kuchařského guru Josefa Franka.

Zdeňkovy začátky, to byla sedmdesátá léta. Doba, kdy se prostě vařilo z toho, co bylo, a improvizovalo se. Nicméně principy platí pořád stejné. Stejně jako stále platí to, co pronesl Zdeněk Pohlreich jako obávaný šéf v rámci natáčení Ano, šéfe! v jedné z tragických restaurací: „Tohle, co vy tady servírujete, to prostě není k žrádlu. Tak buď vyhoďte kuchaře, nebo ho naučte vařit.“

Špízy s mandarinkou à la sedmdesátky

Vaření s panem Frankem bylo nejen pro šéfa opravdovým návratem do minulosti. I pro diváka, který sedmdesátky pamatuje, je tento díl takovým malým déjà vu. Pánové totiž bok po boku nachystali špindlerovský guláš s bramboráčky, hradčanský špíz se šunkovou rýží a plněný telecí kotlet Panorama. A u toho probírali, jestli byl Zdeněk jako kuchařský učeň v něčem zoufalý. Což se prý nikdy nestalo.

A jak se podle Zdeňkova guru pozná dobrý kuchař? „Musí chystat jídlo pro oči i na chuť. Pokud jedno chybí, je to v háji,“ má pan Frank jasno. Stejně jako s vyhlídkami gastronomie do budoucna: „Pořád se budou vymýšlet další a další věci, ale u nás lidi budou pořád milovat klasiku a hotová jídla. O ty se nebojím.“

Nakonec přidáte řadu dílků vínem ovoněných mandarinek tak, aby ve finále...
Každý dílek rolády pečlivě obalíte plátkem anglické slaniny.
Špízy zhruba 8 minut pomalu opékáte na pánvi s rozehřátým olejem a nakonec v...

Hradčanské špízy s mandarinkou, šunkou a slaninou krok za krokem

A tak si vyzkoušejte třeba sedmdesátkové hradčanské špízy z rolády z telecí kýty, s anglickou slaninou a mandarinkami marinovanými v bílém víně. S šunkovou nebo jinak ochucenou rýží jako přílohou.

Suroviny na špízy: 600 g telecí kýty, 150 g šunky, 4 mandarinky, 200 ml bílého vína, 150 g anglické slaniny, 100 ml oleje, 50 g másla, kari koření a sůl.

Plátky masa naklepete přes fólii jako na roládu, osolíte a dochutíte kari kořením. Na každý plátek masa rozložíte plátek či plátky šunky a nakonec přidáte řadu dílků vínem ovoněných mandarinek tak, aby ve finále zůstaly uprostřed rolády. A každý plátek pěkně zarolujete.

Každou z roládek překrájíte zhruba na 5 až 6 dílů, každý pečlivě obalíte plátkem anglické slaniny a takto zabalené kousky naplocho napícháte na špízy. Zhruba 8 minut pomalu opékáte na pánvi s rozehřátým olejem a nakonec v troubě rozehřáté na 180 °C necháte 10 minut dopéct.

Do vytvořené šťávy vlijete zbytek vína z mandarinek, lehce povaříte a takto získanou šťávou podlijte špízy na talíři. Podává se třeba s rýží ochucenou čtverečky šunky a nasekanou petrželkou. Oblíbené prý tyto špízy byly třeba jako součást svatební tabule i jiných společenských akcích.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...