Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál
Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké lívance, poradí naše Grilovací akademie pod vedením pipMastera Davida Kubrichta.
Lívance z grilu s marmeládou a uzenou zmrzlinou

Lívance z grilu s marmeládou a uzenou zmrzlinou | foto: Lukáš Oujeský

Long Story Short v Olomouci je jeden z nejkrásnějších designových hostelů nejen v Česku. Šéfkuchařem restaurace Eatery&Bakery je tady Štěpán Danihel, jenž svým hostům nabízí i takové laskominy jako třeba škvarky z iberského prasátka.

Teď sáhl po osvědčeném receptu na lívance, které ozvláštnil uzenou zmrzlinou a jablečnými chipsy. K dobře rozpálenému grilu si pozval kromě pipMastera Davida Kubrichta i Hanu Šindlerovou z rodinné firmy Marmelády s příběhem, jež udělaly pomyslnou, ale i opravdovou tečku na připravovaném pokrmu.

„Zmrzlinu, která se bude chladit nejméně dvanáct hodin, si uděláme den předem. Použijeme do ní očouzené dřívko třeba z grilování z předešlého dne. Když si směs podle návodu umícháme, musí se pořádně vychladit. Kdo nemá ani ten nejjednodušší zmrzlinovač, měl by ji každé dvě hodiny zamíchat. Jinak se v ní vytvoří hrudky,“ radí Danihel.

Pozor je třeba dát i na teplotu, při které směs na zmrzlinu zahříváme. Musí být maximálně 75 stupňů, aby zhoustla, ale vajíčka se v ní zároveň neuvařila a vše se nesrazilo.

„Teda jedl jsem už kdeco, ale zmrzlinu s popelem ještě ne,“ říká k tomu pipMaster s tím, že recept na vlastní lívance je naštěstí tak jednoduchý, že ho zvládne i méně zručný muž. Důležité je nechat směs aspoň půl hodiny vykynout.

Podívejte se na video, kde uvidíte kompletní postup.

S chipsy pomůže struhadlo

Čas si udělejte i na přípravu závěrečné zdobící suroviny – křížal, jablečných chipsů. Kdo se nechce zdržovat precizním krájením jablečných plátků, může sáhnout po skutečně velmi ostré ploché škrabce s příčnou T čepelí z nerezové oceli.

Škrabka samozřejmě pomůže i při dalších méně příjemných domácích pracích, jako je loupání brambor, zeleniny a ovoce všech druhů. „Já mám rád na takové to jemnější zdobení na pohled škrabku julienne. Proužky a nudličky z ovoce a zeleniny dělají takové ostré žraločí zuby,“ říká pipMaster.

Recept na lívance

Ingredience na čtyři porce:

  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek (12 g)
  • 20 g rozpuštěného másla

Postup:

Všechny ingredience zamícháme, mouku před tím prosejeme, naběračkou nebo plničkou třeba na kečup děláme na gril stejné porce. Nejvíc tak čtyři porce najednou, aby se nám lívance nespálily.

Zdobíme marmeládou podle chuti, přidáme i zakysanou smetanu.

Jak udělat uzenou zmrzlinu

Zahřejeme a smícháme 600 ml mléka a 400 ml tučné smetany, do rendlíku dáme 200 g žloutku a 150 g krystalového cukru, zalijeme smetanou a mlékem, směs zahříváme maximálně do 75 stupňů, aby nám zhoustla, ale vajíčka se v ní neuvařila.

Jak udělat jablečné chipsy

Spíše kyselá jablka nakrájíme na plátky, lehce pocukrujeme a pokapeme citronem, aby nezhnědly, a necháme v sušičce při teplotě 35–45 stupňů minimálně šest hodin, po devíti hodinách jsou chipsy (křížaly) určitě hotové.

Odstavíme ji bokem, z grilu vytáhneme jedno ohořelé polínko, na litr tekutiny stačí dřevo o rozměru 10 × 10 centimetrů, a dáme ho do směsi louhovat na dvě až tři hodiny.

Po vytažení dřívka základ na zmrzlinu přelijeme přes sítko a dáme na 12 hodin zmrznout. Každé dvě hodiny směs zamícháme, aby se v ní netvořily velké krystaly.

Marmeláda jako od babičky

Na grilu na zóně mimo přímý plamen pak plničkou Štěpán přesně odměřil těsto na lívance.

„Nedělejte si moc porcí, abyste je nepřipálili,“ říká, když před tím ještě grilovací plochu lehce pokape z olejničky, která má nejenom krásný design, ale také praktické držadlo pro manipulaci nad horkým grilem.

Stejně nezbytným pomocníkem pro odstraňování napečených zbytků jídla nebo jen na obracení lívanců je pak špachtle vyvinutá přesně pro grilování.

Vyrobená je z nožířské nerezové oceli 3Cr13. Držadlo je z přírodního tvrdého dřeva santalovníku. Vyvážení a ergonomie přispívají pohodlné práci.

A už je tu finále – závěrečné zdobení lívanců, na které si šéfkuchař pečlivě vybírá ze zavařenin.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin, farmáři. Grilovací akademie, která je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování, myslí na vše a na všechny. Nečekaným průvodcem akademií je pak pipMaster David Kubricht, odborník na grilování, který si ho dokonale vyzkoušel.

„Výběr je to těžký, děláme na osmdesát druhů marmelád. Teď je sezona jahod, ty máme i ve verzi, v níž není přidaný klasický cukr,“ říká Hana Šindlerová, která je velkou propagátorkou trochu zapomenutých klasických českých druhů ovoce. Sem patří třeba angrešt, černý rybíz, rebarbora.

„Pokud si pozvete na lívance jen dospělé osazenstvo, máme kromě třeba marmelád, kde používáme prosecco, i skvělou zavařeninu z růžového grepu s ginem. Všechny naše produkty jsou samozřejmě dělané ručně, necháváme v nich kousky nejkvalitnějšího ovoce, nepřidáváme do nich žádná barviva, chemické stabilizátory, nic umělého,“ zdůrazňuje Šindlerová.

„Na zdobení doporučuji takzvaný snídaňový patla nůž s rovným ostřím a zoubkovanou zaoblenou špičkou. Krásně se s ním roztírá máslo i pomazánky nebo krájí třeba rajčata. Na marmeládu ideální,“ uzavírá pipMaster.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Lívance z grilu s marmeládou a uzenou zmrzlinou

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert....

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

Nakrájená panenka je jemně růžová, není vysušená a je vždycky křehká.

VIDEO Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...