Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebojte se rožnění velkých kusů. Grilovací akademie vám poradí, jak na to

Seriál
Kdo se bojí umístit na gril pořádný kus masa, připravuje se o skvělý zážitek, kdy se jeho hotové části postupně odkrajují a party na zahradě tak může probíhat v podstatě stále. Jak na to, aby vše klaplo, ukáže v dalším dílu Grilovací akademie pipMaster David Kubricht se svými kamarády a hosty.
Na rožni nemusíte vždycky péct kuře nebo selátko, klidně třeba i krkovičku nebo...

Na rožni nemusíte vždycky péct kuře nebo selátko, klidně třeba i krkovičku nebo jakékoliv jiné maso. | foto: Lukáš Oujeský

V jednom z nejkrásnějších světových hostelů Long Story Short v Olomouci má provoz restaurace, ale i celého hostelu, na povel uznávaný kuchař Petr Heneš.

„Chci, aby hosté viděli, co a jak pro ně připravujeme, proto jsme do přestavby původní rozlehlé vojenské pekárny zakomponovali i otevřenou kuchyni,“ říká Heneš, spolumajitel hostelu.

Co je to rotisserie

Maso, které váží více kilogramů, patří na rotisserii. Není to nic složitého, v podstatě se jedná o přípravu pomocí dlouhé špízové jehly. Název pochází z francouzštiny a v překladu znamená grilovačka.

V našich končinách se také používá termín rožnění. Nad ohněm se maso nabodnuté na rožeň pomalu otáčí.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin, farmáři. Grilovací akademie, která je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování, myslí na vše a na všechny. Nečekaným průvodcem akademií je pak pipMaster David Kubricht, odborník na grilování, který si ho dokonale vyzkoušel, ohmatal a doslova se jím projedl.

„Rotisserie rozšíří možnosti grilu. Grilovat se dá kebab, kuřata, krůta, husa, ale i sele, jehně nebo celá vepřová kýta. Fantazii se meze nekladou,“ říká Ondřej Kovář, který stojí za konstrukcí jedinečného grilu Vulcanus z patinující oceli cor-ten. Ta má dlouhou životnost, a protože vydrží jakékoliv venkovní podmínky, grilovat tak lze celý rok, i v zimě.

„Maso – my budeme grilovat vepřovou krkovici a krůtí prsa – je třeba předem naložit do láku a pak ho během grilování potírat speciální marinádou. Na to nebudeme používat běžnou mašlovačku, ale uděláme si přírodní z čerstvých bylinek,“ upozorňuje Štěpán Danihel, šéfkuchař olomoucké restaurace Long Story Short Eatery&Bakery, který se učil kuchařskému umění i v Řecku.

Točí se hodinu a půl

„Lák je výborný v tom, že se dostane sůl až doprostřed masa, marináda zase v kombinaci s ním udělá na jídle krásnou krustičku,“ vysvětluje Heneš s tím, že na výsledek, kdy se maso rovnoměrně propéká otáčením na špízu, je třeba počkat aspoň hodinu a půl.

Lák na naložení a marináda na potírání

Maso naložíme do láku, kdy na 10 litrů vody použijeme 900 gramů soli a 600 gramů cukru.

Marináda na potírání je složená z 300 mililitrů jablečného džusu, 200 mililitrů olivového oleje a 100 mililitrů jablečného octa.

„Součástí rotisserie je samozřejmě motor, který zvládne otáčet až čtyřicet kilogramů těžké kousky,“ vysvětluje Kovář. „Díky rotisserii zůstávají volné další plochy grilu a může se tak na nich dělat třeba přílohová zelenina,“ radí pipMaster.

„Zkuste vedle cukety a paprik i mladé zelí rozpůlené na půlku, stačí je posolit a popepřit, třeba u cukety ale pozor na to, aby se do ní nevsáklo příliš mnoho oleje,“ upozorňuje Štěpán, když krájí zeleninu nožem Nakiri japonského stylu ze série Dellinger Okami 3.

Svým tvarem připomíná sekáček na maso, ale s čepelí dlouhou 170 milimetrů se dá snadno nakrájet všechna zelenina na drobné kostičky nebo proužky.

Nezapomeňte na dresinky

K hotovému masu se kromě zeleninové přílohy hodí i nejrůznější chutney, hořčice, dresinky. Sáhnout je také možné po balíčku delikates ke grilu od českého výrobce Marmelády s příběhem. Kromě beraních rohů obsahuje například chilli hořčici, mango chutney a pro milovníky středomořské kuchyně i sušená rajčata.

„Kdo je netrpělivý, může maso z rožně odkrajovat postupně, takže se bude i postupně dopékat,“ prozrazuje jednu ze svých chytrých vychytávek Heneš. Maso lehce oddělí ostrý plátkovací nůž Dellinger Okami 3 layers. Umí udělat tenké plátky, a je jedno, jestli je to maso syrové nebo už hotové.

Práce s ním je jednoduchá, přesná a rychlá. Díky tomu si maso uchová svou šťavnatost. Každý nůž je ručně broušený a při vysoké tvrdosti jádra dosahuje až extrémní ostrosti.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...