Vzpomínky na léto budou sladké a ovocné. Sedm tipů na domácí zavařování

Léto je v plném rozpuku, kromě sluníčka se tak radujeme ze spousty sladkého ovoce a dobrých chutí. Co všechno se dá z letošní úrody broskví, angreštu, malin, rybízu, jablek a dalších dobrot připravit a jak na to?

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

V současné době se nejen z nutnosti, ale i s radostí vracíme k tomu, co naše babičky dělaly běžně, tedy zavařovaly a zpracovávaly doslova všechno, co jim přišlo pod ruku. První větší náraz pro hospodyňky přichází ještě před prázdninami s jahodami a rebarborou a pak to pokračuje třešněmi, višněmi, rybízem, malinami, borůvkami a kdoví čím ještě… Takových chutí! Poradíme vám, co se s tím kromě zamrazování a rychlého zpracování dá dělat. A nebojte se, zvládne to každý.

Zásady zavařování

  • Zpracovávejte jen zdravé a zralé plody, natlučené, nahnilé, poškozené prostě vyřaďte – bez kompromisu.
  • Kromě ovoce budete potřebovat také cukr. Je jen na vás, jestli dáte přednost želírovacímu, nebo klasickému bílému či třtinovému.
  • Důležitý je i pektin, který se postará o to, aby hmota zhoustla a zželírovala. Některé ovoce ho má málo, jiné dostatek. Vysoký podíl pektinu má červený rybíz, jablka, všechny citrusové plody, meruňky, naopak minimální množství obsahují třešně či borůvky.
  • A ještě se bude hodit kyselina citronová, která poslouží jako konzervant. Můžete použít citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou v prášku.

Co se dá z ovoce vyrobit? Tipy najdete na následujících stránkách.

Džem z lesního ovoce

1. Džem nebo marmeláda

V džemu najdete kousky ovoce (obvykle se kousky ovoce zasypou v poměru 2 : 1 cukrem a směs se nechá pár hodin odležet, přidá se pektin a kyselina citronová), zatímco do marmelády se ovoce rozmačká nebo rozmixuje na protlak.

12. června 2018

Vdolky s hruškovým rozvarem + stepy

2. Rozvar (přeliv)

Pokrájené ovoce se s trochou vody rozvaří na kaši, osladí (asi 4 díly ovoce na 1 díl cukru) a ještě chvíli se povaří, aby hmota zhoustla. Rozvar se používá třeba jako omáčka na ovocné knedlíky.

Ilustrační snímek

3. Ovocná přesnídávka

Tu milují hlavně děti. Vlastně stačí jen pokrájet ovoce na kousky a rozvařit na kaši. Tu pak ještě rozmixujte, případně propasírujte, nijak nedochucujte, prostě si pochutnejte na čisté ovocné kaši.

Jablečné želé s ananasem

4. Barevné ovocné želé

Kostičky ovoce se spolu s citronovou šťávou a vodou svaří na řídkou hmotu, která se pak propasírujte přes jemné plátno nebo cedník a zahustí pektinem (v poměru 1 : 1). Místo vody lze použít pektinem nabitý jablečný mošt.

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

5. Klasická povidla

Měkké oloupané ovoce (obvykle hrušky, jablka a švestky) pokrájené na kousky se promíchají v míse s panáčkem octa a panáčkem rumu (na 2 kg ovoce) a špetkou soli a při 150 °C se pečou asi 6–7 hodin v troubě. Pak se směs přendá do mísy, kvedlačkou rozmačká a metlou trochu našlehá.

1. září 2018

Třešňový sirup

6. Sirup

Ovocný základ se provaří asi tak 15 minut a pak se nechá přiklopený do druhého dne vychladnout. Druhý den se přecedí přes plátýnko, podle chuti dosladí (na 2 kg ovoce stačí asi 100 g cukru, ale záleží na vaší chuti), přidá se citronová šťáva a směs se ještě krátce provaří. Naplní se do sklenic, které se ještě musí zavařit, třeba v myčce.

Že nevíte jak na to? Naplněné sklenice jednoduše naskládejte do myčky asi 5 cm od sebe. Vyberte nejdelší program na 2 až 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce, včetně sušení. Horké sklenice vyndejte a položte je na suchou utěrku víčkem dolů a nechte pomalu vychladnout.

Broskvovo-rybízový kompot

7. Kompot

Očištěné ovoce nebo jeho kousky se v čistých sklenicích zalije sirupem z vody a cukru (1 : 2). Zavařuje se při 90 °C asi 20 minut nebo v myčce, postupuje se úplně stejně jako u sirupu (viz předchozí strana).

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...