Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

Seriál
Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování? Jak chutná se smržovou omáčkou a dá se grilovat třeba mladá mrkev? Odpovědi přináší další díl Grilovací akademie.
Před podáváním maso přelijte smržovou omáčkou.

Před podáváním maso přelijte smržovou omáčkou. | foto: Lukáš Oujeský

Její průvodce David Kubricht alias pipMaster si tentokrát ke grilu pozval vedle svého stálého parťáka šéfkuchaře Zdeňka Křížka i Libora Buřvala, dalšího šéfkuchaře a také majitele hotelu Horní Dvůr v Novém Městě na Moravě.

A právě tam si u jezírka připravili na grilu Kamado Joe maso, které snad nikdy nemůže zklamat – steak z vysokého roštěnce. Vyhlášená pochoutka se připravuje z hřbetního svalu mladé jalovice, kde je maso krásně měkké a díky tukovému mramorování i dokonale šťavnaté.

Jen vyzrálé maso

Na steak z vysokého roštěnce radí odborníci použít jen dobře vyzrálý kus.

„Vybral jsem si krásně mramorovaný rib eye polské Wolowiny Red White ze selekce simentálských jalovic. I proto víc než několik stovek restaurací oceněných hvězdou Michelin pracuje s polskou Wolowinou a třeba Japonci nakoupí na svůj trh přes 3 500 tun polského hovězího ročně,“ říká Buřval, odborník na hovězí.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Tandem průvodců akademií tvoří odborník na grilování pipMaster a jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Zdeněk Křížek. Zatímco pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak, jeho ostřílený parťák, šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek úspěšně provozuje pražský podnik Sensa fine food bistro a učí lidi vařit po celém Česku. V obou případech nabízí své dlouholeté zkušenosti, jenž posbíral po celé Asii, ale i v Amsterodamu nebo v Londýně u takových kulinářských hvězd jako Hestona Blumenthala nebo Daniela Bouluda.

Od roku 2014 chová Buřval na statku, který je součástí zrenovované historické budovy sloužící dnes pro ubytování, skot masných plemen a také si nechává jejich maso zrát ve vlastní zrárně. Jak se mu to daří, mohou zhodnotit hosté jeho restaurace.

„Jako první je třeba ale začít s přípravou omáčky, maso bude na grilu za pár minut hotové, zároveň si opražíme arašídy do salátu, který nám jídlo odlehčí,“ říká Zdeněk Křížek, když vymačkává vodu z předem namočených smržů.

„Když jsou čerstvé, stačí je pořádně omýt, sušené musí nějakou dobu ležet ve vodě, kterou ale rozhodně nevyléváme, použijeme ji do omáčky. Patří do ní i portské víno, na grilu z něho necháme odpařit alkohol, aby ale zůstalo potřebné aroma. Nezapomeneme ani lehce zkaramelizovat mladou mrkvičku,“ vysvětluje muž, který vládne v kuchyni pražského podniku Sensa Fine Food Bistro.

Smržová omáčka

Suroviny na 4 porce:

  • 12 ks čerstvého smrže nebo kačenky
  • 1 ks najemno nakrájené šalotky
  • 0,25 l telecího demiglace
  • 20 ml červeného portského vína
  • 1 pol. lžíce másla

Postup:

Čerstvé smrže důkladně omyjeme ve studené vodě a necháme odkapat. V rendlíku si rozpustíme máslo, na kterém omyté smrže do zlatova orestujeme společně se šalotkou. Podlijeme červeným portským vínem a necháme odpařit alkohol.

Poté přidáme telecí demiglace a omáčku pomalu prováříme 20 minut. Před servírováním omáčku zjemníme zašlehaným máslem.

Solit až po vyndání z grilu

Gril rozehřejeme na přípravu masa na 370 stupňů. Unikátní technologie grilu Kamado Joe na dřevěné uhlí řídí proudění vzduchu uvnitř grilu, umožňuje rychlejší otáčení kouře okolo jídla a zároveň rovnoměrně rozděluje teplo.

„Díky tomu se rychle dostaneme na požadovanou teplotu,“ dodává Křížek, který má i další vychytávku na velké steaky: „Před tím, než je vložíte na gril, je dobré je v ruce zformovat, stisknout maso tak, aby bylo kompaktní.“

Maso necháme v rozehřátém grilu opékat z každé strany kolem tří minut. Poté steaky přendáme do nepřímé zóny, kde je nižší teplota a necháme je asi pět minut dotáhnout.

„Kdo váhá a chce mít jistotu, jestli už je rib eye hotový, může použít sondu, která změří teplotu masa uvnitř. Vyndáváme při 47 stupních, a ještě je necháme na prkýnku čtyři až pět minut odpočinout,“ radí pipMaster, s tím, že steaky nejdříve pomažeme máslem a teprve potom se osolí.

Kdo má rozmarýn, smíchá ho s máslem a do této směsi může vložit ugrilované kusy vysokého roštěnce. Podle chuti ještě opepříme.

Každé jídlo, kde hlavní roli hraje maso, bychom měli odlehčit třeba zeleninovou přílohou. Lehký salát s rukolou a opraženými arašídy vysoký roštěnec skvěle doplní.

Grilovaný rib eye

Suroviny na 4 porce:

  • 800 g vysokého vyzrálého roštěnce
  • 8 ks mladé karotky s natí
  • sůl, drcený pepř dle chuti
  • 2 sv. rozmarýnu
  • 2 kostky másla

Postup:

Vysoký roštěnec nakrájíme na rovnoměrné steaky, které vložíme na předem rozpálený gril. Opékáme z každé strany 3 minuty.

Poté jednotlivé steaky přendáme na nepřímou zónu, kde je necháme dotáhnout. Po vyndání je ještě necháme odležet 5 minut.

Nakonec potřeme máslem, které můžeme smíchat s rozmarýnem. Osolíme a podle chuti opepříme. Mezitím mladé mrkve vložíme na gril, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a grilujeme do změknutí.

Salát s arašídy

Suroviny:

  • 4 hrsti celých neloupaných arašídů
  • 2 sv. rukoly
  • 1 pol. lžíce olivový olej
  • 2 ks citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Celé arašídy opražíme na grilu a ihned oloupeme. Do misky vložíme rukolu, nať z mladé karotky a opražené vyloupané arašídy. Lehce osolíme, pokapeme čerstvou šťávou z citronu, případně osolíme a opepříme a důkladně promícháme.

Grilovaný vysoký roštěnec servírujeme s grilovanými mladými karotkami a salátem s pražených arašídů. Před konzumací roštěnec prokrojíme a přelijeme předem připravenou smržovou omáčkou.

Autor:

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky

VIDEO Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...