Všichni jistě tušíme, že nejideálnějším místem na skladování úrody ze zahrádky je vlhký podzemní sklep s odvětrávací šachtou. Výhodu mají majitelé sklepů pod úrovní terénu, kde se drží stabilní teplota během celého roku.
Skladovat úrodu ale lze i v nevytápěné garáži.
Začněte dezinfekcí
Staré sklepy nemají obvykle žádnou hydroizolaci, takže se v nich drží vysoká vlhkost. To je sice dobrá zpráva pro šťavnatost ovoce a zeleniny, ale je to také ideální prostředí pro tvorbu nejrůznějších plísní.
Začátkem podzimu proto doporučujeme dopřát sklepu maximální možnou očistu – sklep je třeba zamést od stropu až po podlahu a vyhostit všechny nechtěné obyvatele. Poté je dobré sklep vybílit – a to vápnem! Účinnou dezinfekcí jsou také sirné knoty. Ty zapálíte, čímž se vyvine oxid siřičitý a ten zničí veškeré škodlivé mikroorganizmy. Použít můžete i parní čističe.