Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme vepřovou panenku s restovanými nudlemi a česnekovou barbecue omáčkou. Je to příležitost užít si panenky zase trochu jinak, což utvrzuje v přesvědčení, že tento kousek vepřového masa patří k hvězdám každé kuchyně.

V restauraci Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy si díky vodě a interiéru připadáte jako na dovolené někde v zahraničí. Tomu odpovídá i nabídka: kromě skvělých ryb a humrů nabízí Hynek Vávra, majitel a šéfkuchař v jednom, také steaky a skvělé, trochu zapomenuté recepty české kuchyně.

My si dnes s našimi průvodci Grilovací akademií, pipMasterem Davidem Kubrichtem a šéfkuchařem Zdeňkem Křížkem, připravíme na keramických grilech Kamado Joe grilovanou vepřovou panenku s restovanými nudlemi a česnekovou barbecue omáčkou.

Začneme očištěním vepřové panenky, kterou zbavíme blan a budeme marinovat. Vepřové maso použijeme z Dolního Rakouska z oblasti Weinviertel, kde jsou vepříci plemene NÖ Duroc krmení drcenou kukuřicí a obilnou kaší. Jejich maso a tuk jsou proto pevné.

„Pro marinování je základem správný výběr kvalitní omáčky. Použijeme proto medovou omáčku teriyaki od Kikkomanu, která patří mezi nejoblíbenější značky s tradičními japonskými produkty jak v samotném Japonsku, tak ve Spojených státech,“ vysvětluje šéfkuchař Křížek.

Do misky dáme šest lžic teriyaki omáčky, stroužek pokrájeného česneku, lžíci lehce rozdrceného koriandru a postupně vmícháme sezamový olej. Panenku naglazujeme připravenou marinádou, ideálně v nějakém pekáčku, a necháme aspoň patnáct minut odležet v ledničce, ze které ji pak vložíme rovnou na rozpálený gril.

Marinovaná vepřová panenka

Potřebné suroviny na 4 porce:

  • 6 pol. lžic česnekové BBQ omáčky Kikkoman
  • 1 pol. lžíce sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pol. lžíce koriandrového semínka
  • 2 ks vepřové panenky

Postup:

Do misky vložíme BBQ omáčku, do které postupně vmícháme sezamový olej, orestované a rozdrcené koriandrové semínko a česnek překrájený na jemno.

Vepřovou panenku očistíme a vložíme na patnáct minut do předem připravené marinády.

Po namarinování vepřovou panenku zatáhneme v předem rozpáleném grilu ze všech stran jednu minutu. Takto připravenou vepřovou panenku grilujeme na nepřímé zóně deset minut (popřípadě zkontrolujeme teplotu v jádře panenky teploměrem na 56 °C), poté necháme panenku odpočinout pět minut, to dojde na 62 až 63 °C, a ihned servírujeme.

V průběhu grilování panenku potíráme předem připravenou marinádou.

Druhá fáze: zelenina

Mezitím si připravíme zeleninu do woku. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájíme hrst hub shiitake a dvě na jemné nudličky nakrájené sladké chilli papričky. Jarní cibulku pokrájíme na větší kousky směrem ke stvolu na šikmo.

A připravíme si mangold, který jen překrojíme. Před třemi sty lety byl mangold ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou. Později ho vytlačil špenát, tehdy nově objevená zelenina.

Mangold chutná právě podobně jako špenát a má podobné uplatnění i pravidla pro přípravu. Obsahuje řadu výživných látek či antioxidantů a upevňuje zdraví. Jeho stonky mohou mít bílou, žlutou i červenou barvu.

Sezona mangoldu začíná v květnu a končí právě teď, v září. Nakonec si na mandolíně nakrouháme na jemné nudličky čtvrtku hlávkového zelí. Po přípravě všech surovin se můžeme vrhnout ke grilu.

Restované nudle

Potřebné suroviny na 4 porce:

  • 4 hrsti předvařených thajských nudlí
  • 4 hrsti hub shiitake
  • 1 svazek jarní cibulky
  • ½ bílého hlávkového zelí nakrájeného na jemné nudličky
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 2 ks sladkého chilli nakrájeného na jemné nudličky
  • 1 pol. lžíce zázvoru nakrájeného na jemné nudličky
  • 1 svazek mangoldu
  • 1 pol. lžíce slunečnicového oleje
  • 5 pol. lžic BBQ česnekové omáčky Kikkoman

Postup:

Do předem rozpálené wok pánve nalijeme olej, na kterém postupně orestujeme: nakrájený zázvor na nudličky, překrájené houby shiitake, hlávkové zelí, sladké chilli, jarní cibulku, mangold.

Takto připravenou zeleninovou směs důkladně prorestujeme a přidáme thajské nudle, podlijeme předem připravenou BBQ omáčkou od Kikkoman.

Restované nudle promícháme a prosypeme nakrájenými kousky čerstvého koriandru.

Finiš v kostce, takto tančí kuchař

V předchozích postupech jste si mohli přečíst jednotlivé detailní postupy. Zdá se to možná komplikované, zkuste si to však přečíst jako kompletní postup s návazností jednotlivých kroků a uvidíte, že když si kolem grilu uděláte menší taneček, je to vlastně prosté.

Jen je prostě nutné osvojit si načasování jednotlivých kroků jako zkušený kuchař. Tak tři, dva, jedna, teď.

Keramický gril Kamado Joe rozpálíme na 250 °C a v přímé zóně naložené maso zatáhneme asi minutu z každé strany. Panenky poté přendáme do nepřímé zóny, kde je necháme přibližně deset minut dojít na 56 °C, pak vyndáme z grilu a necháme pět minut odpočívat.

Maso nám mezitím nám dojde na 62 až 63 °C. V průběhu grilování nesmíme zapomenout na potírání masa předem připravenou marinádou.

Mezitím rozehřejeme wok, do kterého přidáme trochu slunečnicového oleje a zázvor. Orestujeme, přidáme pokrájené zelí, houby, stébla jarní cibulky, chilli papričku a předvařené thajské nudle. Vše v pánvi několikrát prohodíme. Nakonec přidáme lístky čerstvého mangoldu, podlijeme sójovou a teriyaki omáčkou a můžeme servírovat.

Restované nudle vložíme do hlubšího talíře, vepřovou panenku prokrájíme na tenké plátky, které pokládáme na nudle. Celý pokrm dodekorujeme smaženou šalotkou, drcenými arašídy, snítky koriandru a lehce posypeme sladkou chilli papričkou.

„Vepřová panenka s restovanými nudlemi je prostě parádní kombinace,“ doplňuje pipMaster.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

Sendviče s karé a krůtím masem

VIDEO Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...