Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paměťová stopa dezertu nám často lže, odhaluje cukrářka Mirka van Gils

Rozstřel   11:00
Sladkosti jsou jí osudem od doby, kdy se na konci sedmdesátých let v Československu vyučila cukrářkou. Před revolucí emigrovala do Německa a od té doby je „rozlítaná“ po světě: žila v JAR, v USA, nyní se Mirka van Gils Slavíková ráda vrací domů do Čech z Nizozemska – vydává tu knížky, pořádá kurzy.

Rozstřel se slavnou cukrářkou začal ochutnáváním pralinek. Tedy alespoň ze strany moderátorka Moniky Zavřelové. Prvním bonbonem pro ni byla bílá pralinka, u níž už barva mohla napovědět nezvyklou přísadu – křen. Názorná lekce, jak si lze hrát i se sladkými chutěmi. „Když děláte náplň do pralinek, tak je velmi důležité, abyste si uměla pohrát s jemností těch surovin,“ říká zkušená cukrářka, která vydala další knihu receptů s titulem: „Famózní! Od babičky.“

V ní vysvětluje, že cukrařina pro ni byla od počátku náhradou za umění: „U dortů jsem mohla rozvíjet fantazii a kreativitu. Dorty jsou ozdobou stolu a cukrář je estét. Tak jsem si říkala, že začnu právě tady u tohoto tématu.“

Komu a kdy upekla svůj první třípatrový dort, a jaký byl? Jak si poradila s výzvami v oboru – třeba jak dopadla objednávka nahotinkového dortu pro plastického chirurga, nebo jak zvládla ukočírovat mentalitu domorodých obyvatel v Jihoafrické republice, kde vedla cukrárnu i pekárnu? A kde pro připomínku Vánoc – podobně jako v teplé Kalifornii – chodili do chlazených a vyzdobených obchodních center? To všechno v rozhovoru prozrazuje.

Deset geniálních triků pro dokonalé vánoční pečení od Mirky van Gils Slavíkové

I to, jak je to ve světě, a jak to měla ona sama jako matka tří dětí s dětskými narozeninovými dorty. „U nás je to tak, že kdybych náhodou zapomněla koupit dárek – prostě se nám to vymklo nějak z ruky – tak je to v pořádku. Ale dort nikdy nesměl chybět,“ konstatovala s úsměvem Mirka van Gils.

Že řada zákusků nechutná tak jako dřív, je vlastně výhra

„Hodně z nás opomíjí stravování celkově jako nedílného partnera a součást života. Jak jím, tak se cítím, tak je mi dobře. I psychologie se do těchto řemesel prolíná neuvěřitelně hluboko, protože si nesete paměťovou stopu jídla,“ popisuje cukrářka s tím, že si dokonce jsme schopni vybavit kdy, kde a s kým jsme ten který dezert ochutnali. „A podle toho můžete ovlivnit pozitivní vnímání – a nebo negativní – toho, co konzumujete,“ vysvětluje.

Střecha podle tradiční receptury vyladěné Mirkou van Gils Slavíkovou.

Jako příklad uvádí zákusek zvaný střecha. „Pamatujeme – i já, že tenkrát byla třeba střecha definitivní bomba. No nebyla. Nebyla,“ konstatuje trpce a vysvětluje, že kvalitní suroviny nahrazoval alginát nebo tuková kakaová poleva. Přitom historicky byla česká cukrařina velmi prolnutá s Francií, kde si také Mirka van Gils svoje cukrářské vzdělání doplňovala.

„Hraje v tom velkou roli nostalgie a osobní rodinné vzpomínky – když jsme chodili s rodinou do těch cukráren, tak to přeci muselo být a bylo úplně dokonalé a nejlepší,“ podotýká. Ve skutečnosti musí receptury na tyto tradiční dezerty ve svých knížkách upravovat, aby byly opravdu jedlé a chutné i dnes.

Je pro ni totiž docela zásadní, aby čtenáři předala knihu, která je funkční. Každý recept zkouší třeba pětkrát, aby se na něj dalo dokonale spolehnout. „Znovu napékám ten recept, abych zjistila, jestli je tam všechno v pořádku. Jestli to všichni vy, kteří nejste pekaři a cukráři, jestli to dokážete,“ říká. A dodává, že je pro ni největší odměnou, když se jí někdo pochlubí, co podle jejího receptu vytvořil. „Já jsem na to hrozně pyšná a vždycky říkám: když je můj student lepší než já, tak, tak to je na medaili, protože já jsem zatraceně dobrý učitel,“ uvedla s nadsázkou.

A co blížící se Vánoce? Jaké jsou tipy na předvánoční pečení od profesionální cukrářky, která má jen na Facebooku více než dvě stě tisíc sledujících? „Stačí pár drobných bodů, které když naplníte, tak se to vždycky povede: pracovat s láskou, udělat si čas na pečení, netajtrlíkovat jinde, a pak je to o kvalitě surovin. A jakmile se začnete soustředit se svařáčkem vedle sebe, začne vám to vonět, pustíte si vánoční hudbu,“ vypočítává správné ingredience. A dodává: „To se prostě musí zadařit. To jinak nejde.“

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...