Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohořet lze i na játrech na cibulce či krupicové kaši, ukázal Masterchef

  21:45
Českou klasiku přetváří takovým způsobem, že vzdává hold tradici, a přitom ji přibližuje moderním gastronomickým trendům. Dobře zapamatovatelný je ovšem šéfkuchař Café Savoy František Skopec i díky své podobě s hercem Ryanem Goslingem, což možná některé finalisty soutěže Masterchef Česko trochu rozhodilo.

Tedy spolu s tím, že měli připravit tradiční česká jídla v moderním hávu. Vybrat si ovšem mohli jen z těch jídel, na něž měli porotci a host František Skopec chuť. „V gastronomii se k tradicím rádi vracíme,“ konstatoval Radek Kašpárek. A porota ke každému z jídel rovnou přiřadila i nekompromisní časový limit, za který bylo potřeba pokrm připravit. Pro představu – třeba na rajskou měli jen hodinu, na holandský řízek 45 minut a na přípravu koprovky 50 minut.

Jak se vařilo v 26. díle Masterchefa Česko 2022

„Být věrný tradicím rozhodně neznamená rezignovat na progres a snahu posouvat se dál dopředu,“ snažil se soutěžící naladit Přemek Forejt. Jan Punčochář mu přizvukoval, že i tradiční jídla mohou být kreativní, a mladý šéfkuchař František Skopec soutěžícím na třech svých donesených jídlech předvedl, jak taková moderní česká gastronomie může vypadat.

Ivka si k přípravě vybrala játra na cibulce, Terka holandský řízek, Betty buchtičky se šodó, Ondra koprovou omáčku, Petra žemlovku a Martin kuře na paprice. A před sebou měli výzvu připravit talíř, který bude vypadat i chutnat jako ze špičkové restaurace. Každý měl na vaření rozdílný příděl minut, takže začínali vařit postupně: jako první Betty, jako poslední Terka s Ivkou.

Porotu nakonec naprosto nadchla Petřina žemlovka, i český Ryan Gosling jí vysekl poklonu, že by sám lepší nepřipravil. Petra tak měla díky prostému českému pokrmu postup do dalšího kola jistý. Stejně dopadla i Terka díky holandskému řízku. U ostatních to moc velká sláva nebyla.

A to ať šlo o Ondrovu koprovku, Martinovo podivné kuře s holubem či nedopečené buchtičky se šodó od Betty. I Ivka s přetaženými játry pohořela. Na tuto čtveřici proto čekala druhá výzva a nekompromisní boj o další postup.

Snídaně naruby vše rozhodla

O setrvání v soutěži dále rozhodovala snídaňová výzva, která byla opakem té první. Místo návratu k tradicím šlo o inovaci. Západní svět miluje vajíčka v různé podobě, v Asii dostanete na snídani rýži nebo klidně polévku. Jakou inspiraci si vybrali jednotliví soutěžící, aby koncept snídaně převrátili na hlavu?

Ondra se rozhodl pro pečený tvaroh – pekl ho 25 minut na 130 °C, zabalený jako knedlík. Podával ho studený a porotu nadchl, protože s něčím podobným se nikdy nesetkali. Ivka se rozhodla pro krupicovou kaši, ale po asijsku – tedy s kokosovým mlékem, pastisem a se spoustou koření, včetně fenyklu, který porotu moc nepřesvědčil. Nicméně Ivka se rozhodla riskovat.

To Martin si nechal napovědět od porotců, že v Thajsku podávají k snídani polévku pho, a pustil se do přípravy snídaňové napravovací neboli vyprošťovací polévky v podobě silného hovězího vývaru s řasou kombu. A Betty se rozhodla připravit jogurt se slanou granolou, kde neměl chybět česnek, citron či sušená rajčata. V tu chvíli porota její představu nejprve úplně shodila jako absolutní nesmysl, což ji nepříjemně rozhodilo. Dokonce to chtěla vzdát.

Nakonec však přijala od Přemka Forejta omluvu za zpochybnění svého receptu, dala se dohromady a jídlo dokončila, i když to byl risk. Za jeho chutí si stála. Nicméně za tou si stála i Ivka, a přesto to právě jí nedopadlo – podle porotců veškerou chuť její jinak velejemné kaše přebil právě fenykl, od kterého ji na počátku zrazovali. A to ji také bohužel stálo setrvání v soutěži.

Ondřejova obrácený snídaně: pečený tvaroh se zeleninou, houbičkami a indickým...
Martinova teplá snídaně: Hovězí vývar s řasou kombu, nakládanými houbami s rybí...
Obrácená, tedy slaná granola od Betty jako inovativní snídaně
Krupicová kaše po asijsku od Ivky

Inovativní snídaně (zleva) od: Ondry, Martina, Betty a Ivky

Porotce naopak naprosto dostal do kolen originální pokrm od Ondry, který byl sám překvapen, jak pečený tvaroh dobře chutná – podával ho se zeleninou, houbičkami a indickým chlebem. Risk a sázka na překvapení mu vyšly.

Martinův vývar byl také fajn, jen mohl být silnější. A Betty zvedlo sebevědomí, že její koncept snídaně vůbec nebyl špatný – vždyť jogurt se slanou granolou by mohl být na snídani zajímavou variantou pro ty, kteří nemusejí sladké.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...