Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa

  21:45
Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky Národního týmu kuchařů a cukrářů Heleny Fléglové? To byla pro posledních šest finalistů televizní soutěže Masterchef Česko obrovská výzva, kterou si většina užila, nicméně dva ji skutečně protrpěli.

Když v 27. kole – odvysílaném v úterý večer na Nově – Betty, Petra, Tereza, Ondra, Lubina a Martin zvedli v masterchefovské kuchyni své obrácené bedýnky, skrývala se pod nimi jen černá zástěra. A jim bylo hned jasné, že jdou rovnou do vyřazovací výzvy, která asi navíc nebude zrovna snadná.

A nebyla. Byla technologicky velmi náročná, čokoládová, voňavá a sladká. Což samo o sobě bylo – zdálo se – utrpením pro Petru, jíž by čokoláda maso rozhodně nenahradila a k životu ji nepotřebuje. Podobně byl na tom Martin, který nesnáší přísně dané cukrářské postupy a je ochoten se jimi řídit, jen když je to nezbytně nutné. Takže třeba právě ve vyřazovací výzvě Masterchefa.

Soutěžící si na začátku mohli Helenin unikátní dezert pěkně zblízka prohlédnout, a to i rozkrojený, aby pochopili, jak je poskládaný vnitřek. Pak ho i ochutnali. Věděli tedy naprosto přesně, jak má vypadat, jak má chutnat, jakou strukturu mají mít jednotlivé komponenty. A těch nebylo zrovna málo. A to měli na vytvoření co nejpřesnější repliky Helenina dezertu jen 150 minut.

Aby se soutěžící měli čeho chytit, protože práce s čokoládou je náročná nejen na přesné temperování, dostalo se jim nejprve mistrovské lekce od šéfcukrářky Heleny: jak správně pracovat s čokoládou, aby docílili kýženého výsledku. A to šlo jen o přípravu čokoládové skořápky. Nicméně ta obsahuje řadu dalších komponentů, které je potřeba upéct, marinovat, ušlehat, zchladit a podobně.

„To bude zážitek. Já si potom ten díl nahraju a budu si pouštět pořád dokola, jak jsem neudělal kokos,“ tušil už dopředu Martin své šance; i když se i těšil, že si to vyzkouší. Vyzkoušel, postup dodržoval, docela si to i užíval, ale nenaservíroval nic, nestihl to. Petra na tom byla velmi podobně, jen se snažila aspoň hotové komponenty naskládat na talíř, i když tak trochu zoufale.

Luxusní dezert z dílny Heleny Fléglové, který měli soutěžící za úkol...
Helenin dezert na řezu
Kokosové vejce od Ondřeje bylo v podstatě dokonalé. Porota smekla.
Petřin zoufalý pokus o luxusní čokoládový dezert

Na prvních dvou snímcích mistrovský dezert od Heleny Fléglové, jako třetí obdivuhodná práce od Ondry a úplně vpravo zoufalý pokus Petry, která nakonec ze soutěže vypadla.

To Betty, Terka, Ondra i Lubina byli v podstatě nadšeni, že si mohou mistrovský cukrářský kousek na vlastní kůži vyzkoušet vyrobit. A zvládli to všichni čtyři natolik dobře, že měli o postup do finálové pětky postaráno.

Martin s hrdě vztyčenou hlavou kapituloval, nechtěl servírovat nedokončený dezert. S Petrou na tom tedy byli hodně podobně, tak se porota rozhodla pro kratičký souboj mezi těmito dvěma cukrářskými antitalenty. A rozhodlo suflé.

Martin s Petrou se museli o postup utkat ve vzájemném souboji. Měli připravit...
Suflé od Petry
Suflé od Martina

O postupu Martina rozhodlo suflé, přestože se Petra snažila a připravila ho s omáčkou.

Suflé, které stojí a padá s precizně našlehanými bílky, suflé, které Martina ani Petra nikdy nedělali. Tedy stejně jak tomu bylo u cukrářské výzvy s čokoládou, s níž nikdy nepracovali. Zvládli to oba, suflé jim krásně naběhlo a na první pohled v nich nebyl rozdíl. Současně bylo oběma líto, že bojují zrovna oni dva proti sobě, a oba si přáli, aby vyhrál ten lepší. Porota to neměla snadné.

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Nakonec rozhodla chuť, která byla podle Radka Kašpárka, Jana Punčocháře i Přemka Forejta v případě suflé od Martina prostě plnější a rafinovanější. Na balkon tedy zamířil on, ale zrovna zlehka se mu nahoru nešlo. Necítil se vůči Petře dobře, protože ona aspoň hotové komponenty čokoládového kokosu poskládala na talíř. Jenže o to už nešlo. Rozhodla chuť suflé a Petra to s pokorou přijala. S vděkem a poděkováním, že takovou jízdu, jakou pro ni soutěž byla, vůbec mohla zažít.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...