Pohlreich vzpomínal na bordeláře i naivy, kteří nerozumí hospodským počtům

V další epizodě Jak to bylo, šéfe? se můžete vrátit do dob ze 3. a 4. řady show Ano, šéfe! Šéfkuchaře skoro popadl infarkt, když viděl, jaký nepořádek se běžně vyskytuje v kuchyních, tedy místech, kde by dodržování základních hygienických pravidel měla být automatickou samozřejmostí.

Zdeněk Pohlreich si zašel do Výčepu. Zaujala ho tam koncepce českých jídel lehce laděných do valašského stylu. Stojí za ním osobitý kuchař Jirka Hrachový.

Tento kuchař má za sebou prazvláštní cestu. Po škole se jako dobrodružná povaha přihlásil do legií, ale protože zjistil, že je to i na něj příliš velký dril, zběhl ke kuchařské profesi. Prožil pět let v různých restauracích v Anglii, až ho přilákala a přivázala rodná hrouda.

Tentokrát ne na Valašsku, ale v pražském Výčepu, kde s kolegou Vojtou Nemravou tvoří tým. A nabízejí česká jídla, která nesou punc dědictví starých kuchařek s ingrediencemi, jaké v dnešní moderní gastronomii jen těžko nalézáte.

Třeba domácí uzené žebro, speciální hodněkrát překládané a dlouho kynuté vdolky s horským sýrem. Anebo králičí jatýrka na česneku a majoránce (viz recept dole).

Zdeněk Pohlreich s Jiřím Hrachovým

Pohlreich se trochu popral se zelňáky. Sám se přiznal, že je v životě nedělal, ale nakonec si se směsí nastrouhaných brambor a šlapaného zelí poradil. Konzistence je podobná, jako byste dělali klasický bramborák, takže ve stylu „přiměřeně“ s moukou i vejci, dokud směs nebude mít správnou konzistenci. Což pro kuchaře jeho formátu nedělá problém.

Kompletní díl Jak to bylo, šéfe? zpětně můžete vidět na iPrima, kdo tu nemá účet, má možnost reprízu vidět ještě v neděli dopoledne.

Králičí jatýrka na česneku a majoránce, zelňák s kyselými cibulkami

Suroviny na 2 porce:

  • 160 g očištěných jater
  • 150 g králičího jusu (získáme redukováním králičího vývaru)
  • 20 g špeku
  • 20 g pokrájené cibule
  • 200 g očištěných brambor
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mouky
  • 250 g sádla
  • 50 g majoránky
  • 50 g soli
  • 50 g pepře
  • 20 g kmínu
  • 200 g kyselého zelí
  • 100 g houbového garumu (fermentované ochucovadlo)

Postup:

Zelňák

Nejdříve očistíme brambory, které nahrubo naškrábeme a přidáme zelí. Do hotové směsi přidáme kmín, sůl, pepř, majoránku, vejce, mouku a vše dobře promícháme.

Zelňáky smažíme na sádle, jako bramborovou placku do zlatova z obou stran.

Králičí jatýrka

Očištěná játra osolíme, opepříme a opečeme na pánvi z obou stran. Následně zalijeme omáčkou a zaglazujeme.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...