Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Kapra jedině na sádle, mlíčí smažím jako řízek, radí kulinářský mistr Svatek

Martin Svatek | foto: archiv MACE restaurant

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Oblíbenou pochoutkou, ale i postním vánočním jídlem bývali kdysi v Čechách kupodivu šneci. V posledních letech se tradice postupně vrací, říká přední český šéfkuchař Martin Svatek. Sám se však drží klasiky. Prozrazuje tipy a triky, jak si připravit opravdu lahodnou štědrovečerní tabuli a vypráví i o medailích, jež vozí ze světových gastronomických soutěží.

Tradičním vánočním jídlem je v Česku kapr. Kdysi, hlavně v 15. a 16. století, bývali ovšem nejběžnějšími rybami v českých řekách lososi. Vyhubeni byli až posléze kvůli stavbě jezů a přehrad – když migrovali, nedokázali tyhle překážky překonat. Kapři ještě v 18. a 19. století stáli skoro dvojnásobek toho, co hovězí maso. Kvůli tomu, že se špatně transportovali, snadno totiž lekli. Navíc rybníky většinou vlastnila šlechta, kdežto krávu mohl mít každý sedlák. Přesto byla po rybách vysoká poptávka, protože šlo o postní jídlo. Tehdy se ještě půst o Vánocích dodržoval. Mezi oblíbenými a častými lahůdkami na českém vánočním stole byli prý ovšem za první republiky i šneci. Je to pravda? Taky jsem se tomu před lety trochu divil, že právě šneci byli v určitých historických obdobích dokonce tradičnější než kapr. Nemluvím jenom o první republice, ale existují záznamy, že šneci nechyběli třeba na hodovních tabulích české šlechty, třeba u Rožmberků. Postupně se z nich však stalo kvůli dostupnosti i typické vánoční a postní jídlo pro chudší lidi. (První záznamy o konzumaci šneků a jejich spojení s Vánocemi pocházejí už ze 16. století. Postupně si získaly oblibu i ve městech, například v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 najdete hned čtyři recepty na šneky v kapitole postních jídel, a v prvorepublikové Rybí kuchařce Jindřicha Vaňhy je jich pak dokonce třináct, pozn. red.).

Hovory na talíři

Za první republiky patřili šneci mezi velké vánoční delikatesy a chodilo se na ně při sváteční vycházce městem do vybraných lahůdkářství a restaurací. Praha patřila mezi světové gastro metropole, byly tady jedny z prvních pětihvězdičkových hotelů v Evropě. Šroubek, Alcron, to byly skutečně pojmy. Ono se to vlastně dochovalo i v jazyce. Když chcete vyjádřit, že se někde dobře najíte, dodnes se říká: „Vy se tady máte jak v Alcronu.“ Ale po druhé světové válce tenhle zvyk postupně vymizel. Šneci se ovšem postupně zase na jídelníček vracejí, tedy především ve vybraných restauracích.

Komisař z Asie viděl sulc a pak se na mě tvářil: „Proboha, co to tam u vás jíte?“ A hned dával horší body.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý...

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...

Už mám ego v normě, ale jsem vděčný, že mi dávali čočku, říká šéfkuchař Kohút

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím, kde dříve bavili...

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím čaruje slovenský kuchař Tomáš Kohút....

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

Emanuele Ridi

Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

„Kostku ve skluzu“ ani závodní jídelnu u nás nečekejte, říká šéf vinného baru

Jako barová jídla označuje kuchař drobnější porce, která si hosté pak sdílejí...

Dušan Mackovič původně nechtěl být kuchařem, studoval na průmyslovce. Tuto školu nedodělal a přešel...

S personálem je to jako s dětmi, musíte si ho hýčkat, říká Jan Punčochář

Šéfkuchař Jan Punčochář ve své restauraci U Matěje.

Už jako šestiletý kluk věděl, že se stane kuchařem. „Nic jiného jsem nikdy dělat nechtěl,“ říká Jan...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...