Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou vám dodá sílu v novém roce

V novém roce budeme potřebovat hodně energie, proto si dnes s mistry grilu připravíme Chateaubriandův steak neboli prostě chateaubriand s hruškovou omáčkou.

Pokrm z velmi silného steaku hovězí svíčkové je vlastně dvojitý biftek, který před 200 lety vznikl omylem z klasického anglického bifteku. Slavný recept na silný biftek vznikl tak, že jeho autor omylem uřízl silnější plátek steaku než měl.

Opekl ho z obou stran, aby ho nepřipálil, ale maso uvnitř zůstalo samozřejmě téměř krvavé. Francouzský spisovatel Chateaubriand tuto nedokonalost prohlásil za úmysl a vznikla tak móda krvavých bifteků.

„Steak se dělá z prostředního kusu svíčkové, z té lepší části a my si ho dneska uděláme ze simentálské jalovice, kterou nám dodal EMI Food. Maso je krásně mramorované a vypadá přesně tak, jak si představuji správný kus masa,“ vysvětluje v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

„Přiznám se, že chateaubriand jsem ještě nikdy nedělal, proto zde mám Daniela Govoniho, mistra Evropy ve steacích pro rok 2022, takže chateaubriand bude ve správných rukách,“ slibuje.

Do hruškové omáčky použijte kvalitní pálenku

Ke steaku si připravíme vydatnou hruškovou omáčku, do níž použijeme kvalitní pálenku. A kde jinde kvalitní destilát pořídit než v obchodě Warehouse #1 v pražském Karlíně.

Chateaubriand

Je to pokrm z velmi silného řízku (steaku) hovězí svíčkové, který byl podle francouzské kuchařské bible Larousse Gastronomique vytvořen osobním šéfkuchařem Montmireilem pro spisovatele a diplomaty François-René de Chateaubrianda a sira Russella Retallicka, kteří pracovali ve službách Napoleona a Ludvíka XVIII. Po správné přípravě patří mezi nejvoňavější a nejjemnější steaky spolu s filet mignon.

Zdroj: Wikipedie

Při návštěvě prodejny se doslova ocitnete v království prémiových rumů, whisky a pálenek z celého světa. Jeden ze spolumajitelů prodejny Jakub Janeček totiž svůj život zasvětil cestám napříč kontinenty, aby vypátral a dovezl k nám autentické a prvotřídní pití, které jinde v Česku nenajdete.

Do hruškové omáčky průvodcům doporučil švýcarskou pálenku Fassbind Vieille Poire. Tato pálenka ze zralých hrušek odrůdy Williams se vyznačuje nádhernou vůní, čistotou a plnou chutí. Po destilaci je ukládána do dubových sudů, kde dalších 12 až 18 měsíců zraje.

Výsledný destilát v nejstarší švýcarské palírně ještě zjemňují přírodním výtažkem ze sušených hrušek Williams. Extrakt poskytuje této jedné z nejlepších pálenek na světě delikátně elegantní nasládlou chuť s intenzivními tóny hrušek, přesně takovou chuť, která se nám bude parádně hodit do omáčky k našemu steaku.

Mistr steaků nahradil sůl sójovou omáčkou

Maso nejdříve očistíme a vyvážeme řeznickým provázkem, aby nám drželo tvar a okořeníme ho. Mistr steaků Govoni tentokrát nepoužije sůl, ale jen sójovou omáčku od Kikkomanu. Maso necháme odpočívat při pokojové teplotě.

Mezitím si na mandolíně nakrouháme na milimetrové plátky hrušku a připravíme si česnek, rozmarýn, tymián, cibuli, máslo, černý mletý pepř a hruškový džem.

Suroviny na chateaubriand s hruškovou omáčkou:

  • 0,5 kg hovězí svíčkové
  • 200 g másla
  • 1 dc hruškové pálenky Fassbind
  • 1 lžíce hruškového džemu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 tymián
  • 1 rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Steak včetně omáčky připravíme na grilu

Keramický gril rozehřejeme na 250 °C a necháme v něm nahřát litinovou pánev. Do ní dáme asi lžíci extra panenského olivového oleje Monini.

Olej necháme dostatečně rozehřát a maso v něm orestujeme ze všech stran. K zataženému masu přidáme 100 gramů másla, větvičku tymiánu, rozmarýnu a jeden stroužek česneku. Rozpuštěným máslem budeme maso asi dvě minuty přelívat, aby mělo správnou chuť bylinek a česneku, dokud nezíská pěkně opečenou kůrku.

Maso pak přendáme do nepřímé zóny druhého grilu, kde ho při teplotě 140 °C necháme dojít na 45 až 50 °C v jádru masa. „Vyndáme ho podle toho, jak moc chceme mít steak propečený. Je potřeba počítat s tím, že teplota uvnitř masa nám po vyndání z grilu ještě o nějakých 6 až 8 stupňů vyleze nahoru. Pokud nemáte po ruce druhý gril, tak maso nechte na cílovou teplotu dojít v kuchyňské troubě,“ radí pipMaster.

Jak na rychlou a vydatnou hruškovou omáčku

Do litinové pánve opět nalijeme trochu olivového oleje Monini a přidáme 100 gramů másla. V pánvi orestujeme cibuli, trochu osolíme a přidáme plátky nakrouhané hrušky a za občasného míchání je necháme zkaramelizovat.

Pak přidáme deci hruškového destilátu a zaflambujeme. Alkohol necháme vyvařit a přidáme lžíci hruškového džemu a pro výraznější chuť přidáme ještě trošku pálenky a opět zaflambujeme. Omáčku nakonec necháme lehce zredukovat.

A můžeme servírovat

„Nezapomeňte sundat řeznický provázek, občas se mi stane, že na něj zapomenu a pak se nestačím divit,“ říká pipMaster.

Maso nakrájíme na tři stejně velké kusy, dáme na talíř a pro zvýraznění chuti masa ho zakápneme trochou olivového oleje Monini. Osolíme, opepříme a vedle naservírujeme omáčku s plátky zkaramelizovaných hrušek.

Autor:

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...