Základní dělení medu je květový a lesní. Květový je ze sladkého nektaru rostlin kvetoucích převážně na jaře. Má světlou barvu a může být buď jednodruhový – například lipový, akátový či řepkový – nebo ze směsi nektarů z různých kvetoucích rostlin. Obsahuje pyl a éterické oleje.
Lesní med pochází z mízy lesních stromů a je včelami sbírán v lese, proto je bohatý na minerály a proti květovému medu má výraznější chuť a tmavší barvu. Lze ho najít i pod označením medovice.
Co obsahuje med a jaké má prospěšné účinky?
- Obsahuje nepřeberné množství vitaminů – C, A, D, E, H, K a plnou škálu vitaminu B.
- Je nosičem mnoha minerálů – železa, vápníku, sodíku, fosforu, zinku nebo draslíku.
- Obsahuje enzymy, které štěpí škroby, a napomáhá tak trávení.
- Přirozeně podporuje imunitu.
- Napomáhá při hubnutí na rozdíl od rafinovaného bílého cukru.